26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerZerdeçal nedir? Faydaları, nasıl kullanılır, hangi hastalıklara iyi gelir?

Zerdeçal nedir? Faydaları, nasıl kullanılır, hangi hastalıklara iyi gelir?

İçerikleri

Zerdeçal tüketimi için özellikle B6 ve C vitaminlerine ek olarak manganezle birlikte potasyum, demir bulundurması gibi durumlara değiniliyor. Baharatın faydaları arasında pek çok rahatsızlık için olumlu sonuç alınabilecek bir durumunun yer alıyor olması da yüksek miktarda ilgi görmesine neden oluyor.

Başta safra kesesi hastalığı olmak üzere, mide rahatsızlıklarında ve kolestrolle ilgili problemlerde zerdeçal tüketimi istenen sonucun elde edilmesini sağlayacaktır. Hindistan Safranı olarak arattığınızda da bulabileceğiniz ürünlerden olan zerdeçalın doğrudan cilt sağılına yönelik çalışmalarda da istenen sonuç alınan bir ürün olması nedeniyle kullanımı yaygınlaşmıştır.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Zerdeçalın kullanımı için sadece tek başına tüketim yerine yemeklerle birlikte kullanımı çok daha etkili sonuçların elde edilebileceği belirtiliyor. Yemeklerde hem tat hem koku hem de renk verebileceği için özellikle etkili oluyor. Bunun yanı sıra suyunun ve çayının tüketilebilir olması nedeniyle düzenli olarak içilmeye uygundur. Zerdeçal tozunun bir miktar kullanımıyla birlikte sütle birlikte balın bulunduğu karışımda yer alması halinde istenen tat ve tüketim sürecine ulaşılabilir. Zerdeçal nasıl kullanılır şeklinde pek çok soruyla karşılaşılıyor fakat özellikle bu baharatın, diğer baharatlarda olduğu gibi çok geniş kullanım alanı olduğu unutuluyor.

  • Kahvaltılarda haşlanmış veya tavada pişirilmiş yumurtanın üzerine serpilerek tüketilmesi mümkündür.
  • Süt ve balla karıştırılması halinde içecek olarak tüketimi de istenen sonucun elde edilmesini sağlayacaktır.
  • Diğer baharatlarla birlikte çeşitli soslar ve salataların yapımında kullanıma uygun hale gelmesi, tadının alınmasını mümkün kılıyor.
  • Kilo vermek isteyenler tarafından sadece sıcak suyun içerisine veya sütün içerisine katılarak da zerdeçal çayının hazırlanması mümkün oluyor.
  • Yoğurtla karıştırılması durumunda ara öğünlerde veya gece yatmadan önce tüketmek uygun olacaktır.
  • Pirinç pilavı veya bulgur pilavı gibi besinlerde de zerdeçal baharatı kullanımı son derece yaygın ve tadı olumsuz etkilemeyecek bir yapıya sahiptir.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Zerdeçalın günümüzde bir anda popüler hale gelmeye başlamasının en önemli nedenleri arasında, bu besinin doğrudan kilo vermeye yardımcı olması gösteriliyor. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece etkili baharatlardan bir tanesi olması ve herhangi bir şekilde yoğun kullanılmadığı sürece olumsuz duruma sebebiyet vermemesi de etkilidir. Zerdeçal çayı nasıl hazırlanır sorusunu soran kişiler özellikle zayıflama etkisini uzun vadede görmeye başlayacaklardır. Diğer faydalar arasında ise direkt olarak mide ekşimeleri ve midedeki ağrıların giderilmesi için kullanılmasını sağlayan durumlar gösteriliyor.

Zerdeçal Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Safra kesesi hastalıkları, mide hastalıkları, mide ekşimesi, bağırsak rahatsızlıkları, kolestrol problemleriyle karşılaşılabiliyor. Özellikle midendin ve kolestrolden kaynaklanan olumsuz durumların ağrı geçirilmesini sağlayan yapısı nedeniyle büyük bir öneme sahip oluyor. Zerdeçal kullanan kişiler tarafından sindirim sisteminin ağrılarının geçirilebilir olması sağlanırken özellikle dozunun düzgün belirlenmesi halinde bir haftayla bir ay arasındaki düzenli kullanımında hastalıklarda destek sağlanacaktır.

Mide Rahatsızlıklarında Zerdeçal Kullanılır Mı?

Midesi sürekli olarak ekşiyen ve bunun yanı sıra özellikle de midede kramplarla karşılaşılan kişiler tarafından rahatsızlıkların giderilmesi amacıyla zerdeçaldan yararlanılabiliyor. Zerdeçal kullanımıyla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken tüm durumlara ve zerdeçal yan etkileri için genel sürece her zaman için dozu doğru belirleyerek uymalısınız. Mide rahatsızlıkları, sindirim sistemindeki bozuklukların giderilmesi ve metabolizmanın iyileştirilmesi için zerdeçaldan her zaman için faydalanmak mümkün oluyor.

Zerdeçal Çayı Nasıl Hazırlanır?

Zerdeçal çayının hazırlanabilmesi için 4 bardak dolusu suyun içerisine aşağıdaki karışımların katılması gereklidir. 1 çay kaşığı toz zerdeçal kullanılabileceği gibi, 1 tatlı kaşığı bal ve tazı sıkılmış limonla 4 bardak suyun karıştırılması gerekiyor. Rendelenmiş 1 tatlı kaşığı zerdeçal da katıldığı taktirde direkt olarak bünyeye hem mide hem de metabolizmaya olumlu etki edecek şekilde karışım hazırlanmış oluyor.

Suyun ve zerdeçalın kullanımıyla birlikte karışım tam olarak hazır hale gelmesi için 15 dakika boyunca kaynatılması gerekiyor. Kaynatılacak olan suyun içerisine diğer malzemeler de yavaş yavaş katılmalı ve biraz beklemesi sağlanmalıdır. Zerdeçal çayı günde kaç defa içilmeli sorusuna karşılık olarak özellikle günlük 1 ila 2 bardağın üzerinde içilmesinin zararlı olabileceği yanıtı veriliyor.

Zerdeçalın Yan Etkileri Nelerdir?

  • Zerdeçal tüketiminde özellikle çok yüksek oranlarda kullanım durumlarında doğrudan ilk etkiler arasında kalp çarpıntısıyla karşılaşılabiliyor.
  • Baharatların kullanımına karşı son derece hassas olan kişilerde özellikle midede olumsuz etkilere yol açabilir ve midede gazla birlikte krampa da neden olabilir.
  • Karaciğer hastalıklarına sahip olan kişiler tarafından zerdeçal karaciğer hastalığı için olumsuz bir etkiye neden olabileceği için dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Kanama bozukluklarında bu durumun dengelenmesi ve düzenli hale getirilerek zararsız olmasının sağlanabilmesi gereklidir. Doğrudan bu kişiler tarafından tüketimde istenen durumla karşılaşılabilir.
  • Aspirin veya warfarin türevi ilaçların günlük şekilde tüketilmesi yönünde talepte bulunulmuş olan kişiler için özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Eş zamanlı olarak iki ilaçtan birinin ve zerdeçalın kullanımı kanı çok fazla sulandıracaktır.
  • Zerdeçal özellikle diyabet rahatsızlıklarına sahip olan kişiler için etili ve başarılı sonuç veren bir baharat olmasına rağmen özellikle de aşırı kullanımında olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Zerdeçalın ne kadar tüketildiğine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Kalp ve damar rahatsızlığına sahip olan kişiler tarafından özellikle zerdeçal kullanırken dikkat edilmesi gerekenler direkt olarak doktorla iletişime geçilerek öğrenilmiş olmalıdır. Kan yapısıyla veya diyabetle ilgili çok ciddi sorunlara sahip olan kişilerin zerdeçaldan uzak durmasıyla ilgili uyarılarda bulunulabiliyor.

Zerdeçal Alzheimer Tedavisinde Kullanılır Mı?

Alzheimer için sadece bitkisel tedavi yöntemleri değil, direkt olarak başarılı sonuç alınabilecek ilaç tedavileri dahi bulunmuyor. Bu nedenle özellikle istenen sonucun elde edilebilmesi ve direkt olarak rahatsızlığın geçmesini sağlayabilecek herhangi bir tedavi yönteminin belirlenmesi mümkün olmuyor.

Zerdeçal kullanımıyla birlikte Alzheimer için doğrudan rahatsızlığın ilerlemesinin yavaşlayabileceği düşünülüyor. Yavaşlama sürecinin ve tedavinin başarılı sonuçlanma durumunun net sonuçları bilinmiyor. İlerleyen zamanlarda incelemelerle birlikte zerdeçal Alzheimer tedavisi için hangi etkilere sahip olduğunun net olarak anlaşılması sağlanacaktır.

Zerdeçalın Cilde Etkisi

Cilt tedavisi ve gençleşmesini sağlayan süreçte özellikle B6 vitamini ve C vitamininden yararlanılabiliyor. Cildin daha gergin bir hale gelmesini sağlamak mümkün olabileceği gibi özellikle de cilt kremleriyle birlikte kullanımında herhangi bir yan etkisinin bulunmuyor olması son derece etkili oluyor. Zerdeçalla cilt gençleştirmek için uygulamalar direkt olarak baharatın sıcak suda kaynatılmasıyla birlikte cilde sürülmesi yeterli olacaktır. Hücreler yenilenecek ve hastalıkların gelişimlerinin önüne geçilmesi, sivilcelerin ve aknelerin oluşumunun engellenmesi sağlanabilir. Düzenli kullanım ve uygulamayla birlikte zerdeçal özellikle cilt sağlığını korumaya uygundur.

Zerdeçalın Depresyona Etkisi

Zerdeçal kullanımında depresyon sürecindeki kişiler tarafından nörolojik süreçte olumlu sonuçların elde edilebiliyor olması nedeniyle başarılı sonuçlarla karşılaşılabiliyor. Hem herhangi bir şekilde kişinin depresyonunun etkilerinin artmasına neden olmayacak bir süreçle karşılaşılıyor. Daha rahat ve mutlu bir karakteristik yapıya erişilebilmesi için psikolojik yardımın baharatla sağlanması da mümkün oluyor. Zerdeçalla depresyon tedavisi için direkt olarak ilaçlarda olduğu gibi tedavide etkili sonuçlar elde edilebiliyor.