Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıGözde sarı nokta hastalığını yaş ve çevresel etkenler tetikliyor!

Gözde sarı nokta hastalığını yaş ve çevresel etkenler tetikliyor!

İçerikleri

Sarı nokta hastalığı tıpta iki gruba ayrılmaktadır. Gözde sarı nokta hastalığının en önemli faktörleri ise yaş ve çevresel etkenlerdir. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, körlüğe neden olabilen sarı nokta hastalığı hakkında toplumu bilgilendirdi.

En Önemlisi Sağlıklı Beslenmek

Sarı nokta hastalığında riski artıran en önemli faktörlerin başında genetik yatkınlık gelmektedir. Diğer risk faktörleri ise obezite, sigara içilmesi, diyet nedeniyle gerekli besinlerin tüketilmemesidir. 55 yaşını aşmış kişilerin sarı nokta hastalığından özellikle korunması gerekiyor. Bunun için düzenli egzersiz yapmaları, tansiyon, kilo ve kolesterolü kontrol altında tutmaları, yağ ve şeker tüketimini kısıtlamaları, ceviz, meyve, yeşil yapraklı sebzeler ve haftalık 2 defa balık yemekleri gerekmektedir. Sarı nokta hastalığında hastanın şikayetleri ise bakılan yerin ortasının görülmesinde yaşanan zorlanma veya görüntünün tümüyle kaybolmasıdır. Sarı nokta rahatsızlığının en önemli başlangıç belirtileri ise düz çizgileri kırık veya eğri görmek, karartılar görülmesi ve görüntü kalitesinde ciddi azalmadır.

Genetik Etkenler Önemli

Kuru ve yaş tip olarak ikiye ayrılan sarı nokta hastalığında en fazla kuru tip rahatsızlıkla karşılaşılmaktadır. Kuru tip rahatsızlığın ortaya çıkmasında ise en önemli faktör genetik etkilerdir. Yaş tip rahatsızlığa daha nadir rastlanır. Yaş tip sarı nokta rahatsızlığında retinada sıvı ya da kanamaya rastlanır. Bu ise hızlı ve ciddi görme kaybı oluşturmaktadır. Ayrıca kuru tip rahatsızlığının süreç içerisinde yaş tipe dönme riski vardır.

Sarı nokta rahatsızlığında fazla kiloda riski artırmaktadır. Kuvvetli bir retina için ise ıspanak, pazı ve ceviz tüketmek ihmal edilmemelidir. Sarı nokta hastalığından korunmak için retinayı UV ve mavi ışıktan koruyan güneş gözlüğü yaz ve kış kullanılmalıdır. Riski artıran en önemli etkenlerden sigara kesinlikle içilmemelidir. Yine sağlıklı beslenmeye çok dikkat edilmelidir.

Sarı nokta hastalığının tedavisinde etkili olan ve yeni geliştirilen göz içi lensleri, katarakt operasyonu esnasında göze takılmaktadır. Bu lensler sayesinde retina ile sarı noktaya düşen görüntü büyümektedir. Sarı nokta kenarında yer alan retina bölgesine net görüntü düşürdüğünden dolayı görme yüzdesi ciddi şekilde artmaktadır.