19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriAlzheimer hastalığı nasıl belirti verir? Tedavisi var mıdır?

Alzheimer hastalığı nasıl belirti verir? Tedavisi var mıdır?

İçerikleri

Alzheimer Nedir?

Alzheimer hastalığının en bilinen belirtisi unutkanlıktır. Bazen isimleri bazen ne yapacağını nereye gideceğini unutur. Genellikle yaşlılarda görülür. Beyindeki sinirlerin yok olmasından kaynaklanmaktadır.

Hasta olan kişilerde en çok görülen belirtiler kısaca şunlardır, isimleri, ev adresini hatırlayamama, konuşma güçlüğü, bazen konuşacağı kelimeleri bulmada zorlanma, basit işlemleri yapmada zorluk, bazen aradığı eşyaların yerini bulmada zorluk, karar almada zorlanma, sorumluluktan kaçma, alışverişte ne alacağını unutma vs.

Alzheimer hastalığının kesin tedavisi olmamakla birlikte erken tanı çok önemlidir. Çünkü bu hastalık en çok aile yakınlarını etkilemektedir. Eğer hastalığı bilinirse ailede yardımcı olabilir. Hasta olan kişinin öncelikle bir doktora götürülmesi şarttır. Tedavi sırasında hastaya moral verilmeli iletişim kurulmalı. Hasta hoşlanarak yaptığı işlere devam etmeli.

Alzheimer Teşhisi Nasıl Konur?

Her unutkanlık Alzheimer hastalığı belirtisi değildir. Bunu anlamak için işin uzmanlarına başvurmak gerekir. Tahlil yapılarak da bu hastalık anlaşılabilir.

Alzheimer Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalık tamamen tedavi edilemese de kısmen erken teşhisle tedavi yapılabilir. Erken teşhis ve tedavi ile hasta rahatlatılır hayatı kolaylaştırılır. Bir takım ilaçlarla hastanın psikolojik olarak sakinleşmesi sağlanır. Ama bu ilaçlar dikkatli ve doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Aksi takdirde kötü sonuçlar doğurur.

Hasta yakınlarının yapması gereken bir takım yöntemler vardır. Öncelikle hastayı sakinleştirerek kendine güven duyması sağlanmalıdır. Hastaya anlayışlı davranmalı onunla empati kurulmalı onun sıkıntısını paylaşması sağlanmalıdır. Unutmamak için notlar alınmalı günlük yapılacak işler yazılmalıdır. Hastanın beslenmesine ve sağlığına özen gösterilmeli. Hastanın kesinlikle tek başına araba sürmesine izin verilmemelidir.

Alzheimer Nasıl Belirti Verir?

Unutkanlık, konuşma bozukluğu, günlük becerilerde azalma ve planlama eksikliği Alzheimer hastalığının belirtileri arasındadır. Eğer bu belirtiler varsa Alzheimer hastalığından şüphelenebilirsiniz. 65 yaş üstü her 3 kişiden birinde bu hastalık görülmektedir. Bu hastalık çok ciddiye alınmalı yoksa ilerdeki yıllarda ölüme bile neden olabilmektedir.

Genellikle bu hastalık yaşlılarda 65 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Sebebi beyindeki hücrelerin yok olması, protein birikmesi ve kalıtsal sebeplerdir. Hafızayı güçlendirici yiyeceklerden çok almak gerekir. Bu hastaların kolay yenebilecek yemeklerden vermeli, süt yoğurt çorba gibi, çünkü bunları çiğnemesi kolaydır. Sert yiyecekleri çiğnemesi zordur.