24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkAğız yaralarına (Aft, pamukçuk ve uçuk) ne iyi gelir?

Ağız yaralarına (Aft, pamukçuk ve uçuk) ne iyi gelir?

Bu yazımızda yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ağız yaralarına, dildeki afta, pamukçuğa ve uçuğa ne iyi gelir, nasıl geçer? gibi soruları yanıtladık.

İçerikleri

Ağız içerisinde görülen uçuk, aft, pamukçuk gibi yaralar genellikle özel bir tedaviye gerek duyulmadan kendiliğinden geçmektedir. Ağız içerisinde çıkan yaralar özellikle yemek yerken, konuşurken ve su, çay gibi içecekleri içerken insanın canını çok fazla yaktığı için yaşam kalitesini düşürmektedir. Ağız içerisinde çıkan yaralar çoğu zaman dil ve dilin alt kısmında, dudakta, damakta, yanakların iç kısmında ve diş etlerinde görülmektedir.

Evde rahatlıkla uygulanabilecek bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri uçuk, aft ve pamukçuk gibi ağız yaralarına çözüm olabilmektedir. Ağız yaraları genellikle vücut direncinin düşmesi sonucu görülse de yemek yenildiği esnada ağzın iç yüzeyine ve damaklara zarar verilmesi halinde de görülmektedir. 

Ağız Yaraları Hangi Bölgelerde Görülür?

Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşüren ağız yaralarına daha fazla dil ve dilin alt kısmında, damakta, dudakta, yanaklarda ve diş etlerinde rastlanmaktadır.

Ağız içerisinde çıkan uçuk, aft, pamukçuk gibi ağız yaraları nedeniyle konuşmada, yutkunmada, yeme ve içmede güçlük çekilebilir. Ağız yaralarının birçoğu 1-2 gün içerisinde kendiliğinden geçse de bu süre ağız yaralarının çeşitlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Evde doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri uygulanarak ağız içerisinde çıkan yaralar tedavi edilebilir. Tuzlu su, adaçayı, karbonat gibi bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri ağız içerisinde çıkan yaralara çok iyi gelmektedir.

Enfeksiyon hastalıkları, aşırı sıcak veya soğuk yeme ve içme gibi durumlarda ağız içerisinde yara oluşumunu tetikleyebilir. Ağız içerisinde çıkan bu tür yaralara ilaçlar ve bitkiler çözüm olabilir.  

Ağız Yaralarının Belirtileri Nelerdir?

1-2 gün içerisinde çıkan ağız yaraları çok hızlı gelişmekte ve çoğu zaman birkaç gün içerisinde geçmektedir. Ağız yaralarında görülen belirtiler ise şöyledir;

  • Ağız yarasının çıktığı bölgenin iltihaplanması
  • Ağız içerisinde kızarık şeklinde yaralar ortaya çıkması
  • Yaranın çıktığı bölgenin hassaslaşması, ağrı hissedilmesi ve şişkinlik
  • Yaranın çıktığı bölgede ağrı ve batma hissinden dolayı konuşma ve çiğnemenin zorlaşması
  • Diş fırçalarken şiddetli acı hissedilmesi
  • Boğazda ağrı hissi
  • Ateş
  • İştahın azalması

Ağız Yaralarının Nedenleri Nelerdir?

Ağız içerisinde çıkan yaralara stres gibi psikolojik problemlerde neden olabilmektedir. Psikolojik etkenler dışında ağız içerisindeki yaralara belli başlı nedenlerde yol açmaktadır. Ağız içerisinde yara oluşumuna neden olan yanlış davranışlar ve sağlık problemleri ise şöyledir;

  • Vücutta vitamin ve mineral eksikliği
  • Genetik ve sistemik sağlık problemleri
  • Vücutta hormonal değişikliklerin olması
  • Çeşitli sağlık problemlerinden doalyı kullanılan ilaçlar
  • İlaç ve besinlere karşı vücudun alerjik tepki vermesi
  • Aşırı sıcak ve soğuk besinler yenilip içilmesi
  • Sigara ve alkol tüketilmesi
  • Asitli içecekler tüketilmesi
  • Ağız bakımının ve temizliğinin yeterince yapılmaması
  • Ağız ve diş sağlığını tehdit eden kimyasal maddeleri içeren diş macunu ve ağız bakım ürünlerinin kullanılması
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Diş ve diş etlerindeki yapısal bozukluklar
  • Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar olması
  • Sert yapıda ve ağız içerisinin çizilmesine yol açabilecek besinlerin tüketilmesi

Ağız Yarası Çeşitleri Nelerdir?

Ağız içerisinde ortaya çıkan yaralar değişik şekillerde görülebilmektedir. Lezyonların şekillerindeki farklılık ise farklı hastalıklara işaret edebilir.

Aftöz Ülser (Aft)

Etrafı kırımızı ve üstü beyaz olan aft yaraları ağrı hissine neden olmaktadır. Genellikle ağız içerisinde görülen aftlara dudaklarda rastlanmaz. Aftlar ağız içerisinde küçük, büyük veya kümeler halinde görülebilir. Ağız içerisinde sık tekrarlayan aftlar ise bağışıklık sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanmaktadır.

Uçuk

Herpes simplex virüsünün neden olduğu uçuk genellikle dudakta ve dudağın etrafında görülmektedir. İçi sıvıyla dolu kabarık lezyonlar olan uçuk ağrı hissine neden olur. Vücutta daha önceden var olan ve latent halde bulunan Herpes simplex virüsü, özellikle gribal enfeksiyon rahatsızlıklarında ve bağışıklık sistemi zayıf düştüğünde dudak ve dudak etrafında yara oluşumlarına neden olur.

Pamukçuk

Candida albicans, diğer adıyla kandidiyazis mantar türünün ağız içerisinde oluşturduğu lezyonlara pamukçuk denilmektedir. Mukozada sarı ya da beyaz renkte ve yumuşak yapıda olan bu lezyonlar ağrı hissine neden olmaz. Pamukçuk daha fazla bebeklerde, takma diş kullanan yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi baskılanan olan hastalarda görülmektedir.

Lökoplaki

Genellikle beyaz ya da kirli beyaz renkte olmasına rağmen nadirde olsa sarımtırak renkte de olabilen lökoplaki, mukozadan hafif yüksek, üstü düz ya da pürtüklü lezyonlara denilmektedir. Dilde veya ağız mukozasında görülen lökoplaki lezyonlarına neden olan temel faktör sigara tüketilmesi ve dumansız sigara içimidir. Sigara kullanımı bırakıldığı zaman lökoplaki çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir.

Eritoplaki

Lökoplaki lezyonlarının kırmızı renkte olanına eritoplaki denilmektedir.

Liken Planus

Genellikle dilde rastlanan kabarık morumsu lezyonlara liken planus denilir.

Ağız Yaraları Nasıl Geçer?

Ağız içerisindeki yara oluşumlarına çoğu zaman ağız içerisindeki enfeksiyonlar neden olmaktadır. Enfeksiyondan kaynaklanan ağız yaralarında antibiyotik kullanılması en sağlıklı tedavi yöntemidir. Ağız temizliğinin düzenli olarak yapılması ve kullanılan ilaçlar sayesinde ağız yaraları kısa sürede iyileşmektedir.

Vücuttaki vitamin ve mineral eksikliği de ağız yaralarını tetikleyebilmektedir. Vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanan ağız yaralarının tedavisi için hastanede gerekli testler yaptırılarak vücuttaki vitamin ve mineral eksiklikleri belirlenmelidir. Daha sonra vücutta eksik olan vitamin ve minerallerin düzenli olarak alınmasıyla ağız içerisindeki yaralat hızla iyileşmektedir.

İltihaplı romatizmal hastalıklarda ağız içerisinde yara oluşumlarına neden olur. Ağız içerisinde yara oluşumuyla kendisini gösteren bu problemin tedavisi için hekim tarafından belirlenen tedavi yöntemi uygulanmalı ve bu tedavi yöntemine düzenli olarak devam edilmelidir. Ayrıca ağız içerisindeki yara oluşumları kontrol edilmeli ve yara oluşumları fark edildiği anda tedavisinin ihmal edilmemesi çok önemlidir.

Aşırı stresli geçen dönemlerde de vücut ağız içerisinde yara oluşumlarıyla tepki verebilmektedir. Ağız içerisinde oluşan yaralar birçok nedenden kaynaklanabileceği gibi bu yaralar için çok sayıda tedavi yöntemi de mevcuttur. Ağız içerisindeki yara oluşumlarının tedavisi kesinlikle ihmal edilmemeli ve ağız içi temizliğine çok dikkat edilmelidir.

Ağız Yaraları İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Ağız yaralarına neden olan faktörler farklılıklar gösterir. Bu nedenle ağız yaralarının tedavisi için öncelikle yara oluşumuna neden olan faktörler belirlenmelidir. Ağız içerisindeki yaralara neden olan temel faktör enfeksiyonlardır. Enfeksiyondan kaynaklanan ağız yaralarının tedavisinde hafif asidik ürünler ile gargara yaparak ağız temizliğinin yeterince yapılması en etkili çözümlerden biridir.

Ağız içerisindeki yara oluşumunun tedavisinin en sağlıklı şekilde yapılabilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurarak ağız yarasına neden olan problemin ve tedavi yönteminin belirlenmesi gerekir. Ağız yaralarına vitamin ve mineral eksikliğinin neden olup olmadığının belirlenmesi için gerekli testler yapılmalı ve bir eksiklik tespit edilmesi halinde eksik olan vitamin ve mineral için takviye alınmalıdır.

Ağız içerisinde oluşan yaralar iltihaplı romatizma hastalığına da işaret edebilmektedir. Yani ağız içerisinde oluşan yaralar, iltihaplı romatizma hastalığının ilk sinyalleri olabilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi çok büyük önem taşımaktadır.

Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi de ağzı içerisindeki yara oluşumunu tetikleyebilir. Böyle durumlarda ağız içerisinde daha fazla bölgesel travmalar görülür. Bu türden ağız yaralarının hızla iyileşmesi için daha ılık yiyecek ve içecekler tüketmeye dikkat edilmelidir. Böyle durumlarda ağız içerisindeki deri kesinlikle zorlanmamalıdır.

Başka hastalıkların tedavisi için kullanılan bazı ilaçlarda yan etki olarak ağız içerisinde yara oluşumlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle kullanılan ilaçlardaki bilgilendirme kağıdının okunması ihmal edilmemeli ve yan etkiler takip edilmelidir. İlaçların yan etkisinden kaynaklanan ağız içi yara oluşumlarında hekime danıştıktan sonra tedavi yönteminin belirlenmesi izlenebilecek en sağlıklı yoldur.

Ülkemizde iltihaplı romatizma hastalığı olan Behçet hastalığından kaynaklanan ağız yaraları yaygın olarak görülmektedir. Behçet hastalığı ağız içerisinde yara oluşumlarının yanı sıra farklı organlarda da hastalıklara neden olabilmektedir. Genital bölgelerde yaralar oluşması da behçet hastalığına işaret edebilir.

Ağız yarasına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri arasında gargara yöntemleri ve bitkiler ön plana çıkmaktadır. Ağız içerisindeki enfeksiyon ve travmaların çözümünde izlenebilecek en etkili yollardan biri gargaranın düzenli yapılmasıdır. Yine çeşitli bitkiler ve farklı gargara yöntemleri ağız içerisindeki yara oluşumlarına çok iyi gelmektedir.

Tuzlu Suyla Gargara Yapılması

Tuzlu suyla gargara yapılması ağız içerisindeki yaralara hızlı çözüm olabilmektedir. Bir su bardağı suyun içerisine 1 çay kaşığı tuz atıldıktan sonra iyice karıştırılmalı ve bu suyla gargara yapılmalıdır. Gargara yaparken tuzlu suyun ağız içerisinde 15 ila 30 saniye kadar bekletilmesi yeterlidir. Tuzlu suyla gargaranın birkaç saatte bir yapılması ihmal edilmemelidir.

Elma Sirkesiyle Gargara Yapılması

Farklı sağlık problemlerine karşıda kullanılan elma sirkesi bakterileri öldürmekte ve ağız içerisini temizlemektedir. Enfeksiyondan kaynaklanan ağız yaralarına karşı elma sirkesi oldukça etkilidir. Elma sirkesiyle düzenli gargara yapılırsa, ağız içerisindeki yaralar hızla azalarak iyileşir.

Karanfil Yağı

Eczanelerden ya da aktarlardan satın alınan karanfil yağıyla gargara yapılması ağız yaralarının tedavisinde etkili yöntemlerden biridir. Diş ağrılarının dinmesinde ve ağız içerisindeki yara oluşumlarının tedavisinde karanfil yağı çok eski tarihlerden bu tarafa kullanılmaktadır. Ayrıca bu konu üzerine yazılmış olan çok sayıda bilimsel makalede vardır.

Karbonat

Ağız içerisindeki yara oluşumlarının tedavisinde karbonatta çok sık tercih edilmektedir. Ağız içerisindeki yaraya karbonat sürülmesi yaranın neden olduğu acı hissini hafiflettiği gibi iyileşme sürecini de hızlandırmaktadır.

Kekik

Ağız içerisinde çıkan yaralarla mücadelede doğal yöntemler arasında kekikte yer almaktadır. 1 tatlı kaşığı kekiğin ağızda çiğnenmesi yeterlidir. Kekik aynı zamanda ağız içerisinde yara oluşma riskini de azaltmaktadır.

Adaçayı

Mikropları öldürücü etkiye sahip olan adaçayı, ağız yaralarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Adaçayının yaprakları sıcak suyun içerisinde bir süre demlendikten sonra bu çayla gargara yapılabileceği gibi ağız içerisinde bir süre bekletildikten sonra içilmesinde de bir sakınca yoktur.

Çinko Takviyesi

Vücuttaki çinko eksikliği de ağız içerisinde yara oluşumuna neden olabilmektedir. Ağız içerisinde oluşan yaraların nedeni çinko eksikliği ise çinko takviyesi alınması yaraları hem azaltır, hem de yeni yara oluşumlarını engeller. Ayrıca ağız içerisinde yara oluşmasına başka bir vitamin ve mineral eksikliği neden oluyorsa, gerekli takviyeler alınarak bu eksiklik mutlaka giderilmelidir.

Hindistan Cevizi Yağı

Eski tarihlerden günümüze kadar sağlığa faydalarıyla bilinen Hindistan cevizi yağı antimikrobiyal etkisiyle ağız içerisindeki bakterileri öldürmekte, ağız içerisindeki yaraları hızla iyileştirmekte ve ağız içerisinde hijyeni sağlayarak yeni yara oluşumlarını engellemektedir.

Ağız İçerisindeki Yaraların Nedenlerine Göre Tedavi Yöntemleri

Ağız içerisindeki yara oluşumlarına farklı problemler neden olabileceği için bu yaraların tedavisinde de farklılıklar görülebilmektedir. Gargara yöntemleri ağız yaralarına etkili bir çözüm yöntemi olsa da ağız içerisindeki yaralar iltihaplı romatizma gibi sağlık problemlerinden kaynaklanıyorsa, hekim kontrolünde farklı tedavi yöntemlerinin izlenmesi gerekir.

Ağız içerisindeki yara oluşumlarına en hızlı ve en etkili çözümü üretmek için nedenlerinin bilinmesi gerekir. Ağız içi yaralarına neden olan problemler ise şöyle sıralanabilir;

  • İltihaplı romatizma hastalığı
  • Vitamin ve mineral eksikliğinin olması
  • Enfeksiyonlar
  • Aşırı sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerin ağız içerisinde yarattığı travmalar

Ağızda yara oluşumuna neden olan hastalığın belirlenmesi doğru tedavi yöntemi için olmazsa olmazdır. Örneğin ağız içerisindeki yara oluşumlarına vitamin ve mineral eksikliği neden oluyorsa, var olan eksikliğin giderilmesiyle ağız içerisindeki yaralar tedavi edilebilir. Yine enfeksiyonlardan ve travmalardan kaynaklanan ağız içerisindeki yara oluşumları için gargara yöntemi etkili bir tedavi yöntemi olabilir.

İltihaplı romatizma hastalığından kaynaklanan ağız içerisindeki yara oluşumlarında ise en etkili tedavi yöntemi erken tanı ile tedaviye başlanmasıdır. Ağız içerisindeki yaralara uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesinde problemin tespit edilerek tedavi seyrinin belirlenmesi şarttır.

Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir Saraçoğlu

Bunlar da ilginizi çekebilir!

Ağız yaralarına (Aft, pamukçuk ve uçuk) ne iyi gelir?