Kandidiyazis veya kandida enfeksiyonu olarak da bilinen pamukçuk, vücudun çeşitli bölgelerini etkileyen bir maya enfeksiyonudur. Mantar Candida albicans, etken maddedir ve genellikle sindirim sisteminde ve deride bulunur ve simbiyozda yaşadığı için herhangi bir belirti vermez. Bazen düşük bağışıklık durumları nedeniyle çoğalmaya başlar ve ağızda, yemek borusunda, boğazda, vajinada veya peniste enfeksiyonlara neden olur. Etkilenen kısma bağlı olarak,
- Oral kandidiyaz
- Vajinal kandidiyaz
- Candida özofajit
- Orofarengeal kandidiyaz
- Penis mantar enfeksiyonu olarak ortaya çıkar.
Bebekler ve küçük çocuklar dahil olmak üzere farklı yaş gruplarındaki bireyleri etkileyebilir.
Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Mantarın vücudun hangi kısmına saldırdığına bakılmaksızın bazı yaygın belirti ve semptomlar şunlardır:
- Beyaz leke
- Kaşıntı
- Tahriş
- Hoş olmayan koku
- Ağrı
- Hafifçe kabarık kırmızımsı lezyonlar
- Ateş
Pamukçuk Sebepleri Nelerdir?
Candida normalde vücutta bulunur, ancak enfeksiyonlara neden olabilecek sayılarda bulunmaz. Aşağıdaki faktörler bu mantarın çoğalmasına ve enfeksiyonlara yol açmasına neden olur:
- Bağışıklığı zayıflatan kortikosteroidler, doğum kontrol hapları ve antibiyotikler gibi ilaçlar
- Gebelik
- Sigara içmek
- Ağız kuruluğu
- Uygun olmayan takma dişler
- Kontrolsüz diyabet
- Kanser ve HIV gibi zayıflamış bağışıklık koşulları
Pamukçuk Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?
Oral kandidiyazis teşhisi, etkilenen bölgelerden alınan numunelerin fiziksel muayenesini ve mikroskobik testini içerir. Candida özofajiti teşhisi için genellikle endoskopiyi içerir. Genital kandidiyazis durumunda, semptomlarla ilgili bazı sorularla birlikte fizik muayene, durumun teşhisine yardımcı olur.
Nistatin, mikonazol ve klotrimazol, kandidiyazis tedavisi için yaygın olarak reçete edilen antifungal ilaçlardır. Özofageal ve şiddetli kandidiyazis durumunda oral veya intravenöz flukonazol reçete edilir. Flukonazolün durumu tedavi etmede etkili olmadığı durumlarda diğer antifungal ilaçlar kullanılır.