28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkYüzde karıncalanma neden olur, neyin belirtisidir?

Yüzde karıncalanma neden olur, neyin belirtisidir?

Yüzde karıncalanma çeşitli nedenlerle olabilir. Karıncalanma, kısa süreli bir sağlık sorunu nedeniyle geçici bir his olarak ortaya çıkabileceği gibi altta yatan ciddi bir durumun belirtisi de olabilir. Yüzde karıncalanma ile ilgili tüm merak edilenler yazımızda.

İçerikleri

Yüzde karıncalanma hissi oldukça yaygın görülen bir şikayettir. Tıbbi olarak parestezi olarak adlandırılan karıncalanma hissi, genellikle travma veya periferik sinir sisteminin (PNS) yaralanmasının bir sonucudur. PNS, beyni bir sinir lifleri ağı aracılığıyla vücudun çeşitli organlarına bağlayan sinir sisteminin bir bileşenidir. Bilgileri sinir uyarıları veya sinyalleri şeklinde ileri geri iletir.

Bir sinir sıkıştırıldığında, sinyallerin aktarımı gecikebilir, yavaşlayabilir veya engellenebilir, bu da beynin sinyalleri yorumlama ve yanıtları geri gönderme kapasitesini etkiler. Bu fenomenle başa çıkmak için beyin, hissi uyuşukluk ve karıncalanma ile ilişkilendirerek yanıt verir. Bunlar sinir yaralanmasının ilk belirtileridir.

Karıncalanma hissi ile işaretlenen hafif veya geçici bir karıncalanma, ilgili sinir üzerindeki baskı giderildiği anda rahatlayabilir. Genellikle hafif bir sinir sıkışmasının neden olduğu geçici parestezi vakalarında semptomlar kendiliğinden düzelir.

Nörolojik bozukluklardan, fibromiyalji gibi kronik ağrılı durumlardan ve diğer hastalıklardan muzdarip hastalarda, bazen tanıyı zorlaştıran karıncalanma ve duyusal sorunlar yaygındır. Ancak yüzdeki karıncalanma durumlarında kısmi netlik söz konusudur.

Neredeyse tüm yüz yaralanmalarında trigeminal sinir mekanik olarak sıkıştırılır, gerilir veya iltihaplanır. Yüzdeki karıncalanma, yüzdeki cilt bölgesini, ilk aşamalarda genellikle ağrısız olarak gelen, uyuşmuş bir karıncalanma veya ciltte sürünme hissi olarak etkiler. Baskın semptom yüz ağrısı ise, bozukluğa trigeminal sinirin nispeten iyi karakterize edilmiş bir nörolojik bozukluğu olan trigeminal nevralji denir.

Yüzde Karıncalanma Neden Olur?
Yüzde Karıncalanma Neden Olur?

Yüzde Karıncalanma Neden Olur?

Yüzde karıncalanma başlı başına bir hastalık değil, sinir veya sinir fonksiyonunu etkileyen hastalıkların bir belirtisidir.

Şunlardan kaynaklanabilir:

  • Psikiyatrik bir hastalık
  • Üst omuriliğe veya beyin sapının arka kısmına verilen hasar
  • Yüzde 5-6 civarında dehidrasyon
  • Yetersiz kan dolaşımı
  • Vitamin B6 eksikliği
  • Kronik hemodiyaliz tedavisi görenler
  • Kronik alkoliklerde yetersiz beslenme
  • Hamilelik veya emzirme
  • Penisillamin, izoniazid veya fenelzin gibi ilaçlar

Sinir sistemi ile ilgili tıbbi durumlar, örneğin

  • Felç
  • Enine miyelit
  • Ensefalit
  • Diş ve yüz bölgesinde yaralanma
  • Trigeminal sinirin sıkışması
  • Sarkoidoz
  • Otoimmün bozukluk
  • Beyin veya omuriliğe baskı yapan bir tümör veya vasküler lezyon
Yüzde Karıncalanma Neyin Belirtisi Olabilir?
Yüzde Karıncalanma Neyin Belirtisi Olabilir?

Yüzde Karıncalanma Neyin Belirtisi Olabilir?

Bazı durumlarda, yüz karıncalanması acil bir ortamda hemen değerlendirilmesi gereken ciddi veya yaşamı tehdit eden bir durumun belirtisi olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Beyin veya sinir tümörleri
  • Şiddetli kafa travması
  • Felç
  • Geçici iskemik atak (yaklaşan bir inmenin uyarı işareti olabilen geçici felç benzeri semptomlar)

Yüzde Karıncalanma Belirtileri Nelerdir?

Yüzde karıncalanma, yüzde karakteristik bir uyuşma ve karıncalanma hissi ile kendini gösterir. Ayrıca karıncalanmaya şunlar da eşlik edebilir:

  • Etkilenen yüz bölgesinde cilt hassasiyeti
  • Zaman zaman ağrı

Yüzde Karıncalanma Nasıl Teşhis Edilir?

Bir hastanın tıbbi geçmişini değerlendirmek, kesin sorunu tespit etmek için son derece önemlidir. Birkaç hasta, hassasiyet kaybını veya başka herhangi bir nörolojik hasarı bir karıncalanma vakası olarak yorumlayabilir.

Buradaki amaç, duyuları azalmış veya kaybolmuş alanları ve etkilenen yüz bölgesini çevreleyen, belirli bir noktada sinir hasarını düşündüren çevreleri belirlemektir.

Doktorunuz kesin nedeni belirlemek için aşağıdakilerden birini reçete edebilir:

  • Şüpheli neden inme ise, MRI veya CT taraması
  • Altta yatan bir hastalık neden ise, kan testleri
  • Sebep doğada psikiyatrik ise, bir psikiyatriste sevk

Yüzde Karıncalanmanın Tıbbi Tedavisi Nedir?

Parestezi tedavisi yalnızca durumunuzun nedenini teşhis etmeye dayanacaktır. Hafif koşullar genellikle zararsızdır, çok az ağrı içerir veya hiç ağrı içermez ve kendiliğinden düzelme eğilimindedir. Bununla birlikte, şiddetli rahatsızlıkları olan ve yoğun aşrı hisseden hastaların profesyonel yardım almaları gerekir. Danışman nörolog, karıncalanma hissini azaltmak için kortikosteroidler reçete edebilir.

Yüzünüzdeki karıncalanma hissinin arkasında şiddetli anksiyete, panik atak veya psikiyatrik bir neden varsa doktorunuz sizi bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirebilir.

Yüzdeki Karıncalanmayı Azaltmanın Doğal Yolları
Yüzdeki Karıncalanmayı Azaltmanın Doğal Yolları

Yüzdeki Karıncalanmayı Azaltmanın Doğal Yolları

Yüzünüzdeki karıncalanma hissinden kurtulmanıza yardımcı olacak doğal yöntemlere bir göz atalım.

1- Bilişsel Davranışçı Terapiyi Deneyin

Duyusal eğitime odaklanan bilişsel davranışçı terapi (CBT), etkilenen hastanın iletilen sinir uyarılarındaki değişiklikleri anlamasına yardımcı olabilir.

Duyusal yeniden eğitim, yüzde karıncalanma durumunda hastanın dokunma algılarını yeniden öğrenmesine yardımcı olabilir. CBT’nin bu formu, hareketli dokunma hissi ile sürekli dokunma hissi arasındaki farkı ortaya çıkarmak için duyuları eğitir. Ayrıca hastanın etkilenen cilt üzerindeki dokunuşun yerini değerlendirmesine yardımcı olur. Ancak dokunma algılarını tetikleyecek uyaran asla acı verecek kadar yoğun olmamalıdır.

2- Farkındalık Meditasyonu Uygulayın

Farkındalık meditasyonu, meditasyonun dikkati ile şimdiki zamanın öz tefekkürünü birleştirir.

Farkındalık meditasyonu uygulamak, şu anda dikkatinizi çeker, bilince, duyulara, ortamınıza, kabulünüze ve yargılayıcı düşüncelere yer bırakmadan açık sözlü olmaya kapı açar. Bu, stresle mücadele ederek ve vücudunuzun gevşeme tepkisini uyararak süreçte zihninizi sakinleştirmeye yardımcı olacaktır.

Farkındalık temelli müdahaleler, ağrı algılarını hafifletmeye yardımcı olabilir ve ayrıca kronik rahatsızlıklardan muzdarip bireylerde depresyon belirtilerini azaltabilir.

Yüzde karıncalanma ve meditasyon terapileri arasında doğrudan bir bağlantı olmamasına rağmen, farkındalık meditasyonu uygulamak, yüzdeki karıncalanma nedenlerinden ikisi olan stres ve depresyonun yönetilmesine yardımcı olabilir.

3- Vitamin B6 Takviyeleri Alın

B vitamini eksikliği piridoksin olarak da bilinir, kendi desteği ile çözülebilir sinir hasarı ve karıncalanma, ile ilişkilidir. Piridoksinin diyet takviyesi, vücudun onu sentezleyememesi nedeniyle zorunludur. Yeterli ve sağlıklı beslenmeye rağmen bazı kişiler  vitamini B eksikliğine yatkındır.  Yetişkin bireylerde görülen B vitamini eksikliği ellerde, bacaklarda ve yüzde karıncalanmaya neden olabilir.

  • Doktorunuzun onayı ile B Vitamini takviyesi alabilirsiniz.

4- Zerdeçallı Süt İçin

Zerdeçal, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle yüzdeki karıncalanmayı gidermeye yardımcı olabilecek kurkumin adı verilen bir polifenol ile donatılmıştır. Periferik sinir hasarı başlangıçta duyusal liflerde kendini gösterir ve ağrı ve karıncalanma olarak deneyimlenir. Sinir lifleri yaralandıkça çeşitli biyolojik süreçler devreye girer ve hasar ağrı, karıncalanma ve uyuşma şeklinde ortaya çıkar. Oksidatif stres ve iltihaplanma, sinir hasarına katkıda bulunan birçok süreç arasındadır.

Bir çalışma, periferik nöropatide yaşanan uyuşma, ağrı ve karıncalanmayı azaltmak için zerdeçal ile alfa-lipoik asit içeren ek bir tedavinin olumlu sonuçlar ortaya çıkardığını göstermiştir.

Biyoaktif bileşen olan kurkuminin anti-inflamatuar yapısı, inflamasyonu tetikleyen moleküllerin üretimini azaltmaya yardımcı olabilir. Antioksidan aktivitesi, mekanik olarak sıkıştırılmış sinirlerde ağrı, karıncalanma ve uyuşukluğa neden olan oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olabilir.

  1. Bir tavaya birkaç dilim taze zerdeçal parçası ekleyin.
  2. Zerdeçal içeren tavaya 250 ml süt ekleyin.
  3. Karışımı yaklaşık 5 dakika kaynatın.
  4. Karışımı süzün ve günde 1 bardak için.

5- Ginkgo Biloba Özü Alın

Ginkgo biloba özü (GBE), oksidatif stresle savaşmaya ve sinir hasarını azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidan ve nöroprotektif aktivitelerle akredite edilmiştir. Tıbbi değeri, oksidasyona bağlı yaralanmaları önleme yeteneğinden ve sinir rejenerasyonu, beyin yetmezliği ve periferik vasküler hastalık üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklanmaktadır.

Bir çalışma, GBE’nin sıkıştırılmış bir sinirle ilişkili uyuşma ve karıncalanma hissi üzerindeki etkilerini göstermiştir. Sonuçlar, GBE’nin parestezileri engelleyebileceğini ve ayrıca fasiyal sinirin yaralanmasından sonra motor fonksiyon için iyileşme sürecini kolaylaştırabileceğini vurgulamıştır.

  • Yetişkinler için önerilen GBE alımı günde 120-240 miligramdır.
Yüzdeki Karıncalanma Komplikasyonları Neler
Yüzdeki Karıncalanma Komplikasyonları Neler?

Yüzdeki Karıncalanma Komplikasyonları Neler?

Karıncalanma birçok hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Yüzde uzun süreli karıncalanma ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Olası riskleri azaltmak için uygun tedavi gereklidir:

  • Karıncalanmanızın nedeni felç ise beyin hasarı
  • Felç
  • Kalıcı sinir hasarı

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Yüzünüzde karıncalanma hissine neden olabilecek çeşitli nedenler vardır. Aşağıdaki durumlarda bir nörologdan görüş almayı düşünün:

  • Karıncalanma hissinin aniden ortaya çıkması
  • Vücudun bir tarafıyla sınırlı olan karıncalanma
  • Kalıcı karıncalanma hissi

Bunlar yaklaşmakta olan bir felç belirtileri olabilir. Uzun süreli karıncalanma, ciddi bir endişe nedeni olabilecek diğer tıbbi durumların habercisi olabilir. Semptomlar dakikalarca sürerse, bir tıp uzmanının görüşünü almak önemlidir.

Bitiş Notu

  • Yüzde karıncalanma en sık olarak trigeminal sinirin yaralanması veya travmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yüzde karıncalanmaya neden olabilecek birkaç neden vardır ve buna göre ele alınmalıdır.
  • Hafif vakalar kendi başlarına üstesinden gelinebilir. Bununla birlikte, olumsuz sonuçlardan kaçınmak için uzun süreli duyu kaybı durumunda derhal tıbbi değerlendirmeye başvurun.
  • Bilişsel davranışçı terapiyi denemek ve dikkatli meditasyon yapmak, duyusal yargılarınızı yenilemenize ve yüzünüzdeki karıncalanma hissini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Yüzde Karıncalanma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yüzde görülen karıncalanma sorunu için hastanelerin Nöroloji polikliniklerindeki Nöroloji uzmanına gidilmesi gerekir.

Doktorunuzun Yüz Karıncalanması Hakkında Sorabileceği Sorular

  • Simetrik (vücudunuzun her iki tarafında eşit) herhangi bir kas zayıflığı yaşadınız mı?
  • Tat alma duyunuzun bir kısmını veya tamamını mı kaybettiniz?
  • Size hiç depresyon, bipolar, şizofreni veya anksiyete bozukluğu gibi psikiyatrik bir sorun teşhisi konuldu mu?
  • Hiç belirli bir baş ağrısı tipi teşhisi konuldu mu?

 

Yüzüm Karıncalanıyor, Neden Olabilir?