14 Eylül 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHamilelikYumurta çatlatma iğnesine neden gerek duyulur? Nasıl yapılır? Fiyatları

Yumurta çatlatma iğnesine neden gerek duyulur? Nasıl yapılır? Fiyatları

Kısırlık tedavilerinde uygulanan yumurta çatlata iğnesi nedir, yumurta çatlatma iğnesine neden gerek duyulur, ne zaman hamile kalınır ve fiyatı ne kadardır?

İçerikleri

Bir aile kurmak için evlenen çiftlerin en büyük hayallerinden biri de çocuk sahibi olmaktır. Ancak bazı nedenlere bağlı olarak bu hayallerine kavuşamayabilirler. Anne adayının yumurtlama dönemine girmesine rağmen yumurtalarının çatlamaması durumunda yumurta çatlatma iğnesi kullanılır. Peki, yumurta çatlatma iğnesi nedir? Ne zaman yapılır?

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

Kısırlık tedavisi gören anne adayları tedavi sürecinde ‘’ Çatlatma iğnesi nedir? ‘’ sorusunun cevabını araştırmaya başlarlar. Herhangi bir şekilde korunmadan cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik oluşmaması durumuna infertilite yani kısırlık tanısı konur. Ancak kısırlığın oluşmasının farklı nedenleri bulunmaktadır.

Spermle birleşmesi için kadınların rahminde oluşan yumurtaların çatlaması gerekmektedir. Düzenli olarak 28 günde bir adet gören kadınlarda adet gününden itibaren 14.gün yumurtlama günüdür. Adet düzeni olmayan kadınlar ise iki adet dönemi süresinden 14’ü çıkararak yumurtlama günün bulabilirler.

Çatlatma İğnesine Neden Gerek Duyulur?

Yumurtlama gününde çatlaması gereken yumurta çatlamadığı zaman erkekten gelen sperm ile döllenme olamayacağı için gebelik oluşmaz. Bu nedenle tedavi yöntemi olarak yumurta çatlatma iğnesi kullanılır. Belirli bir büyüklüğe gelen yumurtanın çatlamasını sağlayan bu işlem her zaman yapılmaz.

Kadın Doğum Uzmanı tarafından yumurtaların takibi yapılır ve yumurtalar 18 – 20 mm boyutuna ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır. Fakat kişinin E2 hormonu yüksek olduğu zaman yumurta üretimi fazla olacağı için çatlatma iğnesi uygulanmayabilir. Çünkü bu durumda üçüz, dördüz ve beşiz bebek sahibi olunabilir. Genel olarak adet kanamasının başlamasından 10 – 17 gün sonra çatlatma iğnesi yapılır. Yapılacağı güne ise takibi yapan doktor karar verir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Nasıl Yapılır?

Yapılacak işlemden tedirgin olan kadınlar ‘’ Yumurta Çatlatma iğnesi nasıl yapılır? ‘’ sorusunu internet üzerinden araştırmaya başlarlar. Çatlatma iğneleri genel olarak cilt altına ya da kas içerisine enjekte edilir. Çatlatma iğnelerinin çeşitli markaları vardır ve her markanın içerisinde kullanma prospektüsünde iğnenin nasıl yapılacağı anlatılır.

Çatlatma iğnesinin nasıl yapılacağı konusunda doktorunuzun tavsiyesini dinlemeniz önemlidir. Cilt altına yapılması için hazırlanan çatlatma iğnesi göbeğin alt kısmına veya üst kolun arka kısmına enjekte edilir. Kas altına uygulanması gereken iğneler ise kalçadan enjekte edilmektedir.

Çatlatma iğnesinin ne zaman yapılacağına kontrolünüzü yapan doktorunuz karar vermelidir. İğnenin yapılması gereken zaman bazen gecenin ilerleyen saatlerine denk gelebilmektedir. Bu durumda iğneyi kendinizin yapması gerekir. Son derece kolay olan iğne yapımı sırasında herhangi bir acı hissetmezsiniz.

Yumurta Çatlatma İğnesinden Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?

Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra 36 saat içerisinde yumurtlama meydana gelir. Bu nedenle iğne yapıldığı andan itibaren 36 saat sonra cinsel ilişki önerilmektedir. İğnenin yapıldığı gün cinsel ilişki önerilmez. 36 saat sonra gerçekleşen cinsel ilişkiden sonra bir gün ara ile iki kez daha cinsel ilişki yaşanmalıdır.

Çatlatma iğnesinden sonra adet döneminin beklenmesi gerekmektedir. Çatlatma iğnesi yapıldıktan ortalama 14 gün sonra gebelik testinin yapılması önerilir. Erken dönemde hamilelik belirtileri yaşanmayacağı için gecikme olması halinde kan testinin yapılması kesin sonucu verecektir.

Yumurta büyütme tedavisi gören kadınlarda çatlatma iğnesi ile gebeliğin oluşma şansı yüzde 15 civarındadır. Çiftlerin kısırlık nedenlerine göre bu oran değişir. Çatlatma iğnesi tedavisinin 3 – 6 ay devan etmesi önerilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Fiyatları Ne Kadar? 2018

Piyasada yumurta çatlatma iğnesi olarak şunlar satılmaktadır;

  • Profasi
  • Pregnyl
  • Ovitrelle

Yumurta çatlatma iğneleri arasındaki temel farklar uygulama yöntemleridir. Kimi yumurta çatlatma iğnesi kalçaya, kimisi de kolun üst ve arka kısmına uygulanır. Yumurta çatlatma iğnesini prospektüslerine uygun şekilde doktorunuz uygular. Normal reçeteli ilaçlar kategorisinde yer alan Ovitrelle, 250 ML’lik bir birimdedir ve eczanelerde 2018 yılı itibariyle 89.90 TL’ye satılmaktadır. Diğer yandan Pregnyl de normal reçeteyle satılır ve birim miktarı 5000 ML’dir. Her iki ilaç da doktorunuzun tavsiyesine göre kullanılır.

Yumurta Çatlatma İğnesinden Kaç Gün Sonra Cinsel İlişkiye Girilmelirdir?

Yumurtlama (folikül çatlaması) yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan 1.5 gün sonra olacağı için, ilk ilişki bu saatlerde olmalıdır. Yumurta çatlatma ilacının yapıldığı gün, cinsel ilişkiye girilmesi tavsiye edilmemektedir. İlk ilişkiden sonra birer gün ara ile birkaç defa daha cinsel ilişkiye girilmesi tavsiye edilir.

  • Yumurta Çatlatma İğnesi Videosu