19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaDiyetYüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyet planlarının faydaları

Yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyet planlarının faydaları

İçerikleri

İnsanlar sağlıklı yaşam ve beslenme hakkında son zamanlarda giderek bilinçlenmeye başladılar ve adeta takım tutar gibi diyet türlerinin destekçileri olmaya başladılar. İster kilonuzu korumaya ister kilo vermenize yardımcı olsunlar, farklı diyet planları başta ünlüler olmak üzere hemen hemen herkes arasında oldukça büyük bir popülerlik kazanıyor. Yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyetler ise sadece kilo vermenize yardımcı olmuyor, aynı zamanda iştahınızı enerji veren besinler ile tatmin ederek gün içinde çok acıkmanızı da önlüyor.

Yüksek Proteinli Düşük Karbonhidratlı Diyet Planı Örnekleri

Bu diyet planının en önemli özelliklerinden birisi en sevilen yiyeceklerin büyük bir çoğunluğundan kaçınmanıza gerek kalmamanızdır. İşte, yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyet programlarındaki en popüler yiyeceklerden bazıları:

1- Et ve Balık

Tüm et sevenlerin sevineceği bir haber. Bu diyet türleri protein açısından oldukça zengin olan et ve balık türlerinin tüketimini arttırır. Bu et türleri arasında hindi, tavuk göğsü, kuzu, koyun, dana, karides, kıyma, yengeç, ton balığı, somon balığı ve benzeri ürünler bulunmaktadır. Her ne kadar kuzu, koyun ve dana tüketiminizi sınırlandırmanız gerekse bile her gün bir porsiyon balık, beyaz et veya yağsız eti rahatlıkla tüketebilirsiniz. Oldukça bol miktarda protein alımına yardımcı olan bu beslenme türü sizi aynı zamanda doymuş yağların neden olduğu kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklardan da korur.

2- Kuruyemiş ve Tohumlar

Bir şeyler yeme krizinizi geçiştirecek sağlıklı bir abur cubur mu arıyorsunuz? Kuruyemişler ve çeşitli tohumlar bu konuda size oldukça yardımcı olabilirler. Badem, ceviz, Antep fıstığı, keten veya ayçiçeği tohumları protein açısından zengindir ve salatalarınızın üstlerini süsleyebileceği gibi sağlıklı atıştırmalıklar olarak da kullanılabilinirler. Sağlıklı yağlar açısından zengin olan bu yiyecekleri tüketirken dikkat etmeniz gereken tek bir şey var o da aşırıya kaçmamak.

3- Süt Ürünleri

Peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri de oldukça harika birer protein kaynağıdır. Aynı zamanda yoğurt bağırsak sağlığımız için oldukça faydalıyken, peynir de kemiklerimizi güçlendirmek için gerekli olan kalsiyum açısından zengindir. Yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyet planlarının tamamı genel sağlığınızı güçlendirmek için her gün belirli miktarda süt ürünleri tüketmenizi önermektedir.

4- Diğer Besinler

Tofu, kinoa, fasulye, bezelye, yerfıstığı, haşlanmış yumurta gibi diğer yiyecekler de proteinler ve gerekli besinler açısından zengindir. Üstelik bunların hepsinin karbonhidrat miktarı da düşük.

Yukarıda bahsettiğimiz oldukça bol çeşitlilikteki yiyecekler ile hiç zorlanmadan yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyetleri yapabilirsiniz. Bu yiyecekler hem daha zevkinizi sekteye uğratmayacak hem de gün içerisinde ihtiyacınız olan enerji ve besinleri almanızı sağlayacaktır.

Yüksek Proteinli Düşük Karbonhidratlı Diyet Planlarının Vücudumuza Etkisi Nedir?

Günlük beslenme programınıza yüksek proteinli düşük karbonhidratlı besinler dahil etmek genel sağlığınız için harikalar yaratır. İşte, bilmek isteyebileceğiniz bazı faydalar.

1- Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Eğer kilo vermek istiyorsanız, o zaman bilimsel kanıtlarla desteklenen bu tür diyet programlarını kolaylıkla tercih edebilirsiniz. Bir diyetisyen veya doktor ile görüşerek, kendinize uygun bir plan yazdırabilirsiniz.

2- Kanserle Savaşmaya Yardımcı Olur

Yetersiz beslenme ve kötü yaşam tarzı alışkanlıkları nedeniyle kanser tüm dünyada giderek daha yaygınlaşıyor. Kanser üzerine yapılan araştırmalarda yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyetlerin kanserin başlamasını ve yayılmasını önlediği kanıtlanmıştır.

3- Yaşlılarda Bilişsel Bozukluk Riskini Azaltmaya Yardımcı Olur

Yüksek karbonhidratlı besinler tüketmenin en büyük tehlikelerinden birisi bunama riskini arttırmasıdır. Ancak yüksek proteinli düşük karbonhidratlı beslenme programları ile bilişsel bozukluk riskini önemli ölçüde azaltabiliyorsunuz.

Popüler Yüksek Proteinli Düşük Karbonhidratlı Diyet Planları

Atkins diyeti son zamanlarda oldukça popüler diyet planlarından birisidir. Bu diyeti tamamen benimseyebilmeniz için dört aşamada sunulmaktadır. Porsiyon kontrolü veya kalori sayımı yerine Atkins diyeti karbonhidrat alımınızı takip etmenizi sağlıyor.

CSIRO diyeti ise Avustralyalı araştırmacılar tarafından geliştirilmiş 12 haftalık bir kilo verme programıdır. Bu diyet de protein alımınızı arttırırken, karbonhidrat alımınızı düşürmeyi hedefliyor. Kilo vermek için hem beslenme değişiklikleri hem de bir egzersiz programını içermektedir.

Sizin yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyet planları hakkında bildikleriniz ve bizimle paylaşmak istedikleriniz neler? Bunları yorum yaparak bizlerle ve okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.