5 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBeslenmeYiyecek türüne göre taze mi bayat mı olduğunu anlama yöntemleri

Yiyecek türüne göre taze mi bayat mı olduğunu anlama yöntemleri

İçerikleri

Ambalajlı yiyeceklerin taze olup olmadığını tavsiye edilen son tüketim tarihine bakarak anlayabiliriz. Peki ambalaj ile satılmayan ve tavsiye edilen son tüketim tarihi olmayan yiyeceklerin taze olup olmadıklarını ve yenilebilir durumda mı, değimli nasıl anlayacağız. Bu tür besinler için de uygulayabileceğiniz birtakım yöntemler var. Bu yöntemleri uygulayarak veya yöntemlere göre yapılması gerekenleri yaparak evinizde bulunan yiyeceklerin tazeliğini test edebilirsiniz. Sağlıklı beslenmek istiyorsanız şu yöntemleri uygulayarak yiyeceklerin sağlıklı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Yiyeceklerin Taze Mi Bayat Mı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

1- Patates için; her evin sebzeliğinde yer alan patatesler uzun süre bekleyebilen sebzelerdir. Peki uzun süre bekleyebilen patateslerin taze olup olmadıklarını renklerine göre anlayabilirsiniz. Eğer patates rengi sarı ise taze olduğunu, eğer rengi yeşile dönmüş ise bayat olduğunu gösterir. Yeşil renk çok koyu bir hal almışsa zehirleyici özelliğe de sahip olabilir.

2- Soğan için; Her yemek içinde yer alabilecek bir sebze olan soğan da uzun süre bekleyebilme özelliğine sahip yiyecekler arasında yer alır. Soğanın uzun bekleme süresince bayatlayıp bayatlamadığını anlamak için rengine ve kokusuna dikkat etmeniz gereklidir. Rengi açık yeşile dönmüş soğanlar ve kokusu soğan kokusundan farklı kokan soğanlar bayatlamıştır. Bu tür soğanları yemek içinde kullanmamalısınız.

3- Yeşil fasulye; Yaz sebzesi olan yeşil fasulyelerde dolaplarda uzun süre bekleyebilen sebzelerdir. Peki yeşil fasulyelerin bayat olup olmadığını nasıl anlarız? Taze olan yeşil fasulyeler sert ve kırılgan olur. Elinizle çok kolay kırabileceğiniz fasulye bayat ise kolay kırılmaz ve elastiki bir özellik alır.

4- Yeşillikler; Yeşillik sınıfında yer alan maydanoz, tere, nane, dere otu gibi otsu bitkiler taze olduklarında çok diri ve çok yeşil bir görünüme sahip olurlar. Bayatlamış olan yeşillikler canlı yeşil rengini kaybeder, diriliğini de kaybederek elastiki bir görünüme sahip olur.

5- Brokoli: Besin değeri çok yüksek olan brokoli taze olduğunda koyu yeşil bir renk halini alır. Taze brokoli üzerinde her hangi bir leke olmaz. Eğer brokoli bayatlamış ise kahve rengi lekeler ve yeşilden çürük yeşiline dönen bir renk ortaya çıkar. Karnabahar içinde aynı durum söz konusudur. Taze karnabahar bembeyaz bir renge sahipken bayat karnabahar üzerinde lekeler oluşur.

6- Muz; Açık sarı veya yeşil renge sahip olan muz çok taze olduğuna işarettir. Eğer muzun rengi kahve rengine dönüşmeye başlamışsa ve sarılığını yitirmişse muzun bayatladığını anlayabiliriz. Ayrıca muzun sapının sertliğinden de muzun taze mi bayat mı olduğunu anlayabiliriz. Sert ve diri olan saplar taze olduğunu gösterir. Aksi durum ise bayat olduğunu gösterir.

7- Balık; Uzun süre beklemiş olan balıkların gözlerinde taze olup olmadıklarını anlayabiliriz. Eğer balıkların gözleri canlı canlı bakıyorsa taze, aşağı sarkmış ve cansız bakıyorlarsa balığın bayat olduğunu bizlere gösterir. Bayat balık yemek zehirlenmeye neden olabilir.

8- Kırmızı et; Dolapta uzun süre bekleyebilen kırmızı etin bozulup bozulmadığını şu yöntemle anlayabiliriz. Kırmızı etin rengi yeşile doğru dönüyorsa etin bozulduğunu anlayabiliriz. Bazen etin rengi değişmez ancak etin kokusu değişir. Bu durumda da etin bozulduğunu anlayabiliriz.

9- Tavuk; Uzun süre dolapta bekleyen tavuklarda etin renginin yeşile dönmesi bozulduğunu gösterir. Tavuk etinde bakteri oluşması durumunda kötü bir koku meydana gelir. Ayrıca tavuk eti yüzeyinde pütür pütür bir yüzey oluşur. Bu durum tavuk etinde bakteri oluştuğunu göstermektedir.

Yiyeceklerin taze olup olmadığını anlamak ve taze yiyecekleri tüketmek sağlığımız açısından çok önemlidir. Bayatlamış gıdalar zehirlenmemize neden olabileceği gibi kalıcı sağlık sorunları oluşmasına da yol açabilir. Bu nedenle gıdaları tüketirken dikkatli bir şekilde tüketmeliyiz.