23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBitkisel ÇaylarYeşil çay ne zaman içilmeli, kalorisi ve besin değeri nedir?

Yeşil çay ne zaman içilmeli, kalorisi ve besin değeri nedir?

İçerikleri

Yeşil çay özellikle son zamanlarda en popüler sağlıklı içeceklerden birisidir. Diğer çay türlerinin aksine oksidasyon işleminden geçmeyen bu çay, en sağlıklı çaylardan birisi olarak biliniyor.

Yeşil Çayın Besin Değeri Nedir?

Yeşil çayın besin değeri oldukça göz doldurucudur. İçinde C vitamini dahil olmak üzere birçok organik madde ve polifenoller, tanen, teofilin ve hatta kafein vardır. Her şeyden önce yeşil çayın, yeşil olmasının nedeni fermente edilmemesinden kaynaklanır. Çayınıza atacağınız şeker, çayın içindeki besinleri baskılamaz ve yok etmez.

Ayrıca bazı milletler yeşil çayı baharat veya dondurma aroması olarak da kullanmaktadır. Doğal bir koku giderici olan yeşil çayın bakteri karşıtı özellikleri sayesinde vücudunuzun direncini arttırır. Buna ek olarak yeşil çayın yaprakları doğal pire kovucudur.

Yeşil Çay Kalori Miktarı Nedir?

Faydaları saymakla bitmeyen yeşil çayın kalori miktarını duyduğunuzda çok şaşıracaksınız! Bir fincan yeşil çay sadece 2 kalori içeriyor. Evet, yanlış okumadınız. Bir fincan yeşil çay tamı tamına sadece 2 kalori!

Yeşil Çay Ne Zaman İçilmeli?

Yeşil çaydan elde edeceğiniz faydaları maksimize etmek için bu 4 öneriyi denemeyi düşünebilirsiniz.

1- Sabah Erken Saatlerde İçmeyin

Yeşil çay bol miktarda kateşin içerdiğinden dolayı sabahları aç karna bu çayı içmek karaciğerinizi yoracaktır.

Kateşin içeriğinden dolayı uzmanlar tarafından makul miktarda tüketilmesi önerilen yeşil çay, fazla miktarda tüketildiğinde ne yazık ki, karaciğeriniz üzerinde olumsuz etkilere sahip. Uyandıktan ve kahvaltı ettikten sonra ya da yatmadan önce tok korna bir bardak yeşil çay içmek sağlığınız için çok faydalı olacaktır.

2- Öğünleriniz Arasında İçin

Demir ve besin emilimini maksimize etmek için öğünleriniz arasında ve öğünlerden iki saat önce ve sonra bir fincan yeşil çay içebilirsiniz. Eğer kansızlık sorununuz varsa yemek yerken kesinlikle yeşil çay içmemelisiniz.

3- Egzersiz Yapmadan Önce İçin

İçerdiği kafein sayesinde yeşil çay yağ yakımını hızlandırır. Eğer gün içerisinde spor yapıyorsanız, o zaman kesinlikle egzersizden bir saat önce yeşil çay içerek hem enerji seviyenizi arttırabilir hem de daha uzun süre spor yapabilirsiniz.

4- Yatmadan İki Saat Önce İçin

Kafein uykunuzu kaçırabileceğinden dolayı yeşil çay yatmadan önce içilebilecek bir içecek değildir. Aynı zamanda sizi uyanık tutmaya yarayan ve daha iyi konsantre olmanızı sağlayan amino asitler de içeriyor. Bu yüzden uzmanlar yeşil çayı yatmadan iki saat önce içmenizi önermektedir.

Sizce Yeşil Çay Ne Zaman İçilmeli?

Yukarıda yeşil çay besin değerinin yanı sıra kalori değerine de değindik. Aynı zamanda yeşil çayın içilmesi için en uygun zamanlar konusunda da bazı uzman tavsiyelerini aktardık ancak her vücut farklıdır. Bu yüzden herkese uyacak tek bir tavsiyeden bahsetmek mümkün değil. Peki, sizce yeşil çay ne zaman içilmeli? Kendi deneyimlerinizi bizlerle paylaşırsanız çok mutlu oluruz.