Ana SayfaSağlık PersoneliYeni askerlik sisteminde doktorlar askerlikten muaf mı tutulacak?

Yeni askerlik sisteminde doktorlar askerlikten muaf mı tutulacak?

İçerikleri

Yeni askerlik sisteminde hekimler içinse farklı yenilikler getirilmiş durumda. Doktor olan askerlik yükümlüleri, ister bedelli askerlikten yararlanarak 1 aylık temel askerlik eğitimlerini alarak askerliklerini tamamlayabilirken isterlerse de temel askerlik eğitimlerinden sonra geri kalan dönemi Sağlık Bakanlığı bünyesinde devlet hizmeti yükümlülüklerini yerine getirerek tamamlayabilecek. Hekimlerin temel askerlik eğitiminden sonra geçici terhis edilerek yedek subay olarak askerlik yükümlülüğü süresince Sağlık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilmesi amaçlanıyor. Hangi illerin devlet hizmeti bölgesi olacağı konusu ise henüz netlik kazanmadı.

Hekimlerin Askerlik Yükümlülüklerinde Son Dakika Gelişmeleri

Yeni askerlik sisteminde doktorların durumu konusunda oluşturulan yasa taslağı hekimlere askerlik yükümlülüğünün farklı şekillerde yapılmasına imkan sağlıyor. Haziran ayında TBMM’de görüşülerek yasalaşması beklenen kanun teklifine göre hekimler, 1 aylık temel askerlik eğitimlerini tamamlamalarının ardından Sağlık Bakanlığı emrine alınarak askerlik yükümlülüklerini devlet hizmeti şeklinde yerine getirebilecek. Yedek subay olarak geçici terhis edilecek olan doktorlar, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yerlerde devlet hizmeti yükümlülüklerini tamamlayarak askerlik hizmetini tamamlamış sayılacak.

1 aylık temel askerlik hizmetini tamamlayan doktorlar isterlerse bedelli askerlik ücretini yatırarak askerlik hizmetini yerine getirebileceği gibi isterlerse de temel askerlik eğitiminden sonra asteğmen rütbesiyle geçici terhis edilerek 5 ay süreyle devlet hizmeti yükümlülüğü olan bölgelerde doktorluk mesleğini Sağlık Bakanlığı koordinesinde icra edebilecek.

Tabip Sayısı İki Bakanlık Tarafından Ortak Belirlenecek

2019 yılında kalıcı bedelli askerlik sistemi olarak nitelenen tep tip askerlik sistemi birçok bakımından yenilikler içeriyor. Bilindiği üzere 2019 Mayıs ayında TBMM Milli Savunma Komisyonundan geçerek meclise sunulan yeni askerlik sistemi kanun teklifinin meclis tarafından görüşülmesi Ramazan Bayramı sonrasına bırakıldı. Komisyonda kabul edilen kanun teklifi doktorlar açısından da yeni bir dönem başlatacak gibi görünüyor. Yeni askerlik sistemiyle birlikte doktorların hem bedelli askerlikten yararlanması hem de temel askerlik eğitimini tamamladıktan sonra Sağlık Bakanlığı emrine alınarak askerlik yükümlülüklerini yerine getirmelerine olanak tanınıyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, tek tip askerlik sisteminin hekimler içinde yeni bir dönem başlatacağını söyledi. Bu kapsamda tek tip askerlikten hekimlerin nasıl faydalanacağı ile ilgili kamuoyunu bilgilendiren Koca, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra Milli Savunma Bakanlığı ile birlikte yürütülecek çalışmalarla devlet hizmeti yükümlülüğü ile doktorların askerlik hizmetini tamamlayabileceğini ifade etti. Doktorların nerelerde devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirecekleri, hangi celp dönemlerinde veya atama zamanlarında ne kadar yedek subay istihdam edileceği ise yasanın yürürlüğe girmesinden sonra müşterek çalışmalar ile netlik kazanacak.

Sağlık Bakanlığı Çalışanı Doktorlar Bedelli Askerlik Yapabilecek Mi?

Zorunlu askerlik sisteminde gelişen ihtiyaçların daha verimli karşılanması amacıyla yeni sisteme geçiş süreci tüm kamu kurumlarının ortak çalışması neticesinde şekillenmiş durumda. Halihazırda doktorlar bedelli askerlik yapabilir mi sorusuna gerekli yaş şartını taşıyan doktorların bedelli askerlikten yararlanabileceğini söylemek mümkün. Ancak yeni askerlik sistemi kalıcı bedelli askerliği getirdiğinden ve tek tip askerlik söz konusu olduğundan bu konuda nasıl bir yöntem izleneceği merak ediliyor.

Milli Savunma Bakanlığı koordinesinde Sağlık Bakanlığı’nın da görüşü alınarak müşterek yürütülen yeni askerlik sistemi çalışmalarında meclise sunulan yasa taslağına göre doktorların bedelli askerlik yapmaları belli şartlara bağlanmış durumda. Bu kapsamda doktorlar her celp döneminde ihtiyaca göre belirlenecek kontenjan durumuna göre temel askerlik eğitimini aldıktan sonra devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmeleri halinde askerlik hizmetini tamamlamış sayılacak.

Yeni askerlik sistemi doktorlar içinde yenilikler getiren özellikleri içeriğinde barındırıyor. Ramazan Bayramı’ndan sonra yeni askerlik kanununun tüm maddelerinin mecliste görüşülerek yasalaşması bekleniyor. Tek tip askerlik sisteminde doktorlar, ister 1 aylık temel eğitimlerini tamamlayarak bedelli askerlik yapabileceği gibi isterlerse de temel eğitimden sonra 5 ay yedek subay aday adayı olarak Milli savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek yerlerde doktorluk hizmetini ifa etmeleri halinde askerlik yükümlülüklerini tamamlamış sayılacaklar.

Hangi illerin askerlik yükümlülüğünde devlet hizmeti kapsamına alınacağı, ne kadar yedek subay aday adayı doktor tahsisi yapılacağı yasa çıktıktan sonra müşterek olarak belirlenecek ve temel askerlik eğitimlerini tamamlayan doktorlar Sağlık Bakanlığı emrine alınarak görevlendirilecek.