Sağlık alanında faaliyet gösteren acil tıp teknisyenlerinin ne olduğu, nasıl olunduğu, maaşlarının ne kadar olduğu ve iş imkanları ile olma şartları hususunda merak eden vatandaşların arama motorlarında sordukları soruların cevaplarının tamamı ve çok daha fazlası bu makalede bulunabilir.
Acil Tıp Teknisyeni Nedir?
Sağlık alanında çalışan acil tıp teknisyeni, acil durum çağrılarına yanıt vermek, vatandaşlara tıbbi hizmetleri sunmak ile hastaları sağlık kuruluşlarına nakletmek ile görevli olan kişilere verilen mesleki unvandır.
Acil Tıp Teknisyeni Ne İş Yapar?
Acil bir durumun meydana gelmesi halinde, acil tıp teknisyeninin olay yerinde hızlı bir şekilde müdahalede bulunması ile yetkin bakım sağlaması oldukça hayati önem taşır. Hayati öneme sahip olan bir işi yerine getirin acil tıp teknisyeninin sorumlulukları aşağıda maddeler halinde tek tek sıralanmıştır;
- Gerektiği halde ambulansı sürmek,
- Ekipmanları kullandıktan sonra kontrollerini sağlamak ile kullanılmış malzemeleri değiştirmek ya da temizlemek,
- İlk yardım tedavisini gerçekleştirecek olan hastane personeline kaza yeri gözlemlerini rapor haline getirmek ve sunmak, Hastaları, bir sağlık kuruluşunun acil servisine götürmek,
- Hastaya oksijen desteğini uygulamak,
- Meydana gelen olaydan sonra yarayı kapatmak ve kanamayı durdurmak amacıyla çeşitli müdahalelerde bulunmak,
- Acil bir doğum olması durumunda ise doğuma yardımcı olmak,
- Taşıma açısından hasta kişiyi ambulansla emniyete almak,
- hastaları, taşımak için stabil bir hale getirmek,
- İlaçları ağızdan vermek veya damar yolu ile uygulamak,
- Eğitim sırasında öğretilen teknikleri ve doktorların talimatlarını izlemek ve harfiyen yerine getirmek.
Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur?
Acil tıp teknisyeni olabilmek amacı ile öncelikli olarak belli bir eğitimin alınması gerekir. Acil tıp teknisyeni olabilmek açısından sağlık meslek liselerinde eğitimin alınması gerekir. Bunun yanı sıra aynı zamanda bu bölümde faaliyet göstermek isteyen vatandaşlar, üniversitelerde 4 yıllık eğitim vermekte olan acil tıp teknisyenliği bölümündeki eğitimlerini alabilir. Bu 4 yıllık eğitimin alınması ile acil tıp teknisyenliği yapılabilir.
Aynı zamanda acil tıp teknisyenlerinde bulunması gereken özellikler arasında hastanın ambulansa nakledilecek fiziksel yeterliliğe sahip olmaları, özellikle de hayati tehlikesi var olan ya da zihinsel sorunları olan hastalara duygusal destek sağlayabilecek empatik yaklaşım sergileyen ilçeleri, ekibin bir parçası olarak aktif sorumluluk alabilmeleri. yoğun çalışma temposuna uyum sağlayabilmeleri ile sözlü İletişim becerisi göstermeleri yer alır.
Acil Tıp Teknisyeni Olma Şartları Nelerdir?
Sağlık meslek liselerinin 4 yıl eğitim vermekte olan acil tıp teknisyenliği bölümünün başarılı bir şekilde bitirilmesi ve daha sonrasında ise acil tıp teknisyenlerinin yoğun çalışma temposuna uyum sağlamaları da gerekir. Eğitim açısından özellikle de üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren acil tıp teknisyenliği bölümü bitirilebilecek gibi aynı zamanda 4 yıllık eğitim vermekte olan acil tıp teknisyenliği ile ilgili bölümlerinde başarılı bir şekilde tamamlanması gerekir. Acil tıp teknisyenliği, zorlu bir çalışma serüveni gerektirdiği için özellikle de hastayı olay yerinden alıp ambulansa yerleştirecek fiziki yeterliliğe sahip olmaları da gerekir.
Acil Tıp Teknisyeni Maaşları Ne Kadardır?
Acil tıp teknisyeni maaşları ile ilgili olarak, acil tıp teknisyenlerinin, evli ya da bekar olmaları durumu, çalıştıkları hizmet senesi durumu, özel ya da kamu sektöründe çalışmaları durumuna göre almış oldukları maaşlarda değişiklik gösterir. Özellikle de işe yeni başlangıç yapan bir acil tıp teknisyeni, 2300 TL den başlayan bir maaş alır. Bunun yanı sıra aynı zamanda tecrübeleri ile mesleki donanımları artış gösterdikçe almış oldukları maaş 2700 TL’ye kadar çıkabiliyor. Acil tıp teknisyenliği en yüksek maaş ise 3 bin 390 TL olarak açıklanmıştır ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı’nda çalışan acil tıp teknisyenleri maaşları döner sermaye rakamlarına göre de aynı şekilde şekil alabilir.
Acil Tıp Teknisyeni İş İmkânları Nelerdir?
Sağlık kuruluşlarında faaliyet gösteren acil tıp teknisyenleri, devlet hastaneleri ile özel hastanelerde çok fazla gereksinim duyulan bir meslektir. Bu sebeple de acil tıp teknisyenleri, çok rahat bir şekilde iş bulabilir.