16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınSaç BakımıYağlı saç görünümü nasıl azaltılır? Yağlı saçlar için şampuan tarifi

Yağlı saç görünümü nasıl azaltılır? Yağlı saçlar için şampuan tarifi

Yağlı saçlar birçok kadının sorunudur. Yanlış bakım yöntemleri ve ürünler bu sorunu çözülmez hale getiriyor. Peki, Yağlı saç görünümü nasıl azaltılır? Yağlı saçlara neler iyi gelir? Yağlı saçlara dair tüm merak edilenler ve ipuçlarını haberimizde derledik.

İçerikleri

Yağlı saçlar acil çözüm olarak saçı her gün yıkar. Hatta daha acil durumlarda bebek pudrası tercih eden bile var. Peki, bu acil saç pratikleri doğru mu? Doğru adım, yağlanmanın nedenini bilmekle başlar. Çünkü saç yağlanması probleminin nedeni saç derisi olabilir.

Her gün yıkanan saçlarda yağ hücreleri daha fazla çalışır. Yani saçı sık yıkamaktan vazgeçilmesi gerekir. Bunun yanında saç diplerine uygulanan kremler de saçı ağırlaştırır. Tüm bunları saç neden yağlanır? Sorusu altında toparlayalım.

Saç derimizin altında yağ kesecikleri ve bezeler bulunur. Bunlar saç telinin kökünde yağ üretir. Böylelikle saç derisinin PH seviyesini dengeler ve savunma mekanizmasını korur. Yağ salgısının fazla olmasının başında yanlış saç bakımı gelir. Saçı sık yıkamak, saça uygun olmayan ürünler kullanmak gibi. Ancak doğru uygulamalarla çözüm bulmak mümkün.

Yağlı Saç Görünümü Nasıl Azaltılır?

Yağlı saçlar için uygulanan bazı yanlış yöntemleri sonlandırmak, yağlı saç görünümü nasıl azaltılır sorusuna yanıt olabilir. Basit gibi görünse de etkili çözüm sunacak bu yöntemlerin neler olduğuna bakalım.

1- Deniz tuzu spreyi kullanmak

Deniz tuzu spreyi yağlanan saçlar için kurtarıcı bir üründür. Saça doğal form verir ve yağlı saç görünümü azalır.

2-  Saç toniği kullanmak ve saça sık dokunmamak

Saç toniği kullanmak saç derisindeki fazla sebumu alır. Ayrıca saça sık dokunmak yağ keseciklerini uyarır. Saçlar olduğundan daha fazla yağlanır.

3-  Saçları sık yıkama

Haberimizde çok saç yıkamanın doğru bir yöntem olmadığını yazmıştık. Sık saç yıkama sebum üretimini artırır.

4- Doğru şampuan tercihi

Yağlı saçlar için şampuan tercihi, arındırma özelliği yüksek ve yumuşak dokulu olmalıdır.

5-  Saçlara ısı kullanma

Mümkün olduğu kadar saç şekillendirici ürünleri az kullanmak gerekir. Çünkü hem saç yağlanması hem de saç deformasyonuna neden olur. Ayrıca saç kurutma makinelerini düşük ısıda kullanılması önerilir.

6-  Saçları sıcak suda yıkama

Sıcak suyla saç yıkamak, yağlı saç bakımı aşamasından en sık yapılan hatalardan biridir. Sıcak su saç tellerini savunmasız yapar ve güçsüzleştirir. Aynı zamanda saç derisine zarar verir.

7- Saç kremi kullanımını doğru uygulamak

Saç kreminin deriye temas etmesi yağ dokusunu uyandırır. Saç ağırlaşır ve yağlanır. Saç derisi nemlendirmesinde doğal saç yağlarından faydalanabilirsiniz.

8- Durulama suyuna elma sirkesi

Saç derisinin yağ dengesini sağlamak için durulama suyuna az miktarda elma sirkesi eklenir. Yağlanmayı önlediği gibi saçı daha parlak görünüme kavuşturur.

9- Saçlarını sık tarama

Saçları çokça fırçalamak, yağ keseciklerini üretim için uyarır. Saçın sık taranması, yağın tüm bölgeye yayılmasına neden olur.

10- Beslenme düzeni

Yağlı saç bakımı için çeşitli ürünler ve yöntemler uygulanır. Fakat beslenme düzeni atlanır. Asitli ve yağlı yemekler yağ keselerini tetikler. Yağlanan saçlar yağ oranı yüksek besinleri az miktarda tüketmelidir.

Yağlanan Saçlar İçin Doğal Bakım Yöntemleri

Yağlı saçlar için doğal maske ve sprey tariflerini sizler için derledik. Haydi inceleyelim.

1- Yumurta ve yoğurt maskesi

Malzemeler:

  • 1 yumurta
  • 50 gram yağsız yoğurt

Uygulama:

Yumurta ve yoğurdu bir kabın içinde iyice karıştırın. Temiz saçın üzerine masaj yaparak uygulayın. 30 dakika sonra şampuanlayıp, durulayın. Haftada 1 kez uygulanır.

2- Elma şırası sirkesi

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 bardak su

Uygulama: Saçınızı yıkamadan önce bir bardak suyun içine 2 kaşık elma sirkesini ekleyin. Şampuanlama bittikten sonra bu suyu saçınıza dökün. İyice deriye nüfus etmesini sağlayın. Arkasından ılık suyla durulayın. Bu uygulama hem mat saçlar hem de saç yağlanması için önerilir. Haftada 2 defa uygulanır.

3- Yumurta sarısı ve bal maskesi

Malzemeler:

  • 2 çay kaşığı bal
  • 1 adet yumurta sarısı

Uygulama:

Bu iki malzemeyi köpürene kadar iyice karıştırın. Saçın uzunluğuna göre malzemeler artırılabilir. Maskeyi saç diplerinize sürün ve 30 dakika masaj yapın. Arkasından ılık suyla durulayın. Durulamadan sonra saçı şampuanlamayı atlamayın. Haftada 2 defa uygulanması önerilir. Bu maske yağlı saçlar için saç dibi yağlanmasını önler.

4- Aloe vera jeli maskesi

Malzemeler:

  • 1 Çay kaşığı aloe vera jeli,
  • 1 bardak şampuan,
  • 1 yemek kaşığı limon

Uygulama:

1 bardak şampuanın içine diğer malzemeleri ekleyerek, karıştırın. Karışımı saç diplerinize iyice yedirin. Ardından doğal bir şampuanla yıkayıp, durulayın. Durulama suyunuz ılıktan biraz daha soğuk olsun. Yağlı saç bakımı arasında olması gereken bu maskeyi her gün yapmanız önerilir.

4- Biberiye ve kekik spreyi

Malzemeler:

  • 1 tutam kurutulmuş biberiye,
  • 1 bardak su,
  • 1 tatlı kaşığı kekik

Uygulama:

Kaynatılmış suyun içine biberiye ve kekiği atıp,10 dakika bekleyin. İnce bir bezle suyunu bir sprey şişesine boşaltın. Spreyi saç diplerinize yedirerek sıkın. 30 dakika bekleyip, durulayın. Saç yağlanması için haftada 2 kez uygulanması önerilir.

5- Lavanta suyu

Malzemeler:

  • Bir tutam lavanta,
  • Üç bardak su

Uygulama: Bu yöntem İbrahim Saraçoğlu tarafından sıkça önerilir. Üç bardak suyun içinde bir tutam lavantayı ortalama 8 dakika kaynatın. Ilıdıktan sonra süzün. Saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. 15 dakika sonra saçı yıkayıp, ılık suyla durulayın. Sonuç vermesi için haftada 1-2 kez yapın.

Yağlı Saçlar İçin Şampuan Tarifi

Malzemeler;

  • 2 yumurta sarısı
  • 4-5 damla limon yağı
  • Yarım litre su
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı bitkisel şampuan
  • Bir tutam ısırgan otu

Uygulama;

Bir tutam ısırgan otunu yarım litre suyun içinde kaynatın. 15 dakika sonra süzün. Bir kabın içine diğer tüm malzemeleri ekleyerek, iyice çırpın. Karışımla saçınızı yıkayın. Isırgan otunun suyunu ise durulamaya kullanın. En son soğuk su durulaması yapın. Yağlanan saçlar için yapılan bu tarif günlük hazırlanır. Birkaç gün bekletip, kullanmayın. Haftada bir kez uygulanması yeterli olur.

Yağlı Saçlar Dökülür Mü?

Yağlı saçlar doğru bakım yapılmadığı takdirde dökülür. Saça en uygun ürünleri kullanmak ve doğru bilinen yanlışlardan vazgeçmek, dökülmeyi engeller. Mümkün olduğu kadar kimyasal ürünleri kullanmamak gerekir. Bu ürünler saçı güçsüzleştirip, dökülmelerine neden olur. Ayrıca iyi ve düzenli beslenmek en doğru yağlı saç bakımı olur.

Yağlı saç görünümü nasıl azaltılır? Yağlı saçlar için şampuan tarifi