23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkTopuk dikeni tedavisi nasıl yapılır, egzersizleri neler?

Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır, egzersizleri neler?

Topuk dikeni, çeşitli nedenlere bağlı olarak ayak tabanındaki kısa kısa kasların topuk kemiğine bağlanmasını sağlayan liflerde yırtılma nedeni ile oluşan enflamasyondur. Hemen herkeste görülebilen topuk dikeni nedir, neden olur? Topuk dikeni belirtileri ve egzersizleri nelerdir? Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır? Detaylar yazımızda.

İçerikleri

Yasam kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyen topuk dikeni ayak tabanında ağrılara yol açmaktadır. Genelde uzun süre hareketsizlik sonrasında ayak tabanında batma hissi ile kendini gösteren bu durum önemli bir sağlık sorunudur. Erken müdahale ile kısa sürede tedavi edilmesi mümkündür.

Topuk Dikeni Nedir?

Görülme sıklığı arttığı için topuk dikeni nedir sorusunun yanıtını arayan kişi sayısı fazladır. Topuk kemiğinin alt bölümünde kalsiyum birikmesi nedeni ile oluşan kemiksi çıkıntı topuk dikeni olarak adlandırılmaktadır. Röntgende bu çıkıntı kolay bir şekilde tespit edilmektedir. Bazen röntgende görülemeyecek şekilde küçük topuk dikeni de olabilmektedir. Bu duruma ise topuk dikeni sendromu denir.

Topuk dikeni ağrısı genelde sabah yataktan kalktıktan sonra ilk adımlarda şiddetli bir şekilde kendini göstermektedir. Uzun süre oturduktan ya da ayakta kaldıktan sonra da ağrı ortaya çıkmaktadır. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen topuk dikeni düzenli egzersiz ve tedavi ile geçebilen bir hastalıktır.

Topuk Dikeni Neden Olur?
Topuk Dikeni Neden Olur?

Topuk Dikeni Neden Olur?

Topuk Dikeni rahatsızlığı yaşayan kişiler için topuk dikeni neden olur anlatmak istiyoruz. Topuk kemiğinin alt bölümünde aylar içerisinde biriken kalsiyuma bağlı olarak topuk dikeni oluşmaktadır. Plantar fasya ismi verilen ayak tabanı bandının kronik bir şekilde yırtılması ve gerilmesi sonucu iltihaplı bir süreç oluşmaktadır. Bazı etkenler topuk dikeni görülme riskini arttırmaktadır. Bu etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Obezite
  • Ayak sağlığına uygunsuz ayakkabılar kullanmak
  • Ayak kemiğine yük bindiren yürüyüş bozuklukları
  • Düz tabanlık
  • Aşil tendiniti

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeni belirtileri nelerdir öğrenerek bu hastalığın erken teşhis edilmesini ve tedaviye erken başlanmasını sağlayabilirsiniz. Topuk dikeninin en önemli belirtisi, sabah atılan ilk adımlarda şiddetli ağrı hissedilmesidir. Biraz yürüdükçe ağrı azalmaktadır. Ancak ayakta kaldıkça gün sonuna doğru ağrı tekrar görülmektedir.

Uzun süre dinlendikten sonra topuklarda ağrı birikmesi bir diğer önemli belirtidir. Yaşam kalitesini düşüren topuk dikeni hareket kabiliyetini düşürmektedir. Topuk ağrısı nedeni ile hasta rahat bir şekilde yürüyemez. Topuk dikeni ağrıları,, ayak yorgunluğu nedeni ile oluşan ağrılarla karıştırılmamalıdır. Yorulma nedeni ile ayakta ağrı olması normal bir durumdur. Ancak topuklarda durduk yere ağrı olması topuk dikeninden şüphelenmeyi gerektirmektedir.

Topuk Dikeni Nasıl Teşhis Edilir?

Topuk dikeninin en temel şikayetlerinin başında, sabah ilk adımlarda şiddetli ağrı duyulması gelmektedir. Genelde birkaç adım attıktan sonra bu ağrı geçmektedir. Bu durumda Ortopedi ya da Fizik Tedavi bölümüne giden kişilere röntgen ile teşhis konulmaktadır. Röntgende genelde topuk dikeni belli olmaktadır. Ancak topuk dikeni başlangıcında röntgende bu durum görülmeyebilir. Erken teşhisin önemli olduğu topuk dikeni erken tedavi ile tamamen iyileşmektedir.

Topuk Dikeni Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Bir-çok kişi topuk dikeni olup olmadığını nasıl anlarız öğrenmek istemektedir. Topuk dikeninde topukta saplanıcı şeklinde ağrı olmaktadır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı ve yanma şeklinde görülmektedir. Genelde topuk bölgesinde oluşan ağrı bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılmaktadır.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?
Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır ilk olarak hastanın günlük yaşamını devam ettirmesi için bazı değişiklikler yapılması gerekmektedir. Bu sayede ayağa binen basınç azaltılarak ağrı ve iltihap kontrol altına alınmaktadır. Yumuşak dokuların esnekliği arttırıldığı zaman doku iyileşmesi uyarılarak topuk dikeni ağrısı azaltılmaktadır. Tedavi sürecinde kilo vermeye önem verilmelidir. Bunun yanında istirahat ve yumuşak tabanlı ayakkabı giymekte ağrıların azalmasına yardımcı olmaktadır.

Kişide düz tabanlık gibi bir basma sorunu var ise uygun tabanlık ve ayakkabı kullanılmalıdır. Ayak tabanına uygun bir ayakkabı tercih edilmelidir. Ayağın ağrıyan taban bölümüne buz uygulaması yapılması da o bölgedeki ödemi azaltarak ağrıyı hafifletmektedir. Bu tedavilerin etkili olmadığı zamanlarsa uygulanan tedaviler ise şöyledir:

ESWT (Şok Dalgası):

Uygulanan tedaviler fayda etmediği zaman Eswt denilen şok dalga tedavisi uygulanmaktadır. Bu yöntem ild yüksek basınçlı ses dalgaları bir uygulama başlığı sayesinde vücudun istenilen bölgesine uygulanmaktadır. 3 ve 5 seans süren Eswt uygulaması güvenilir bir tedavi yöntemidir. Uygulama sonrasında hasta günlük yaşamına devam etmektedir. Tedaviden ortalama 4-6 hafta sonra hastanın ağrıları büyük oranda kaybolmaktadır.

Hilterapi:

Yüksek yoğunluklu lazer tedavisi denilen Hilterapi yöntemi de 3 ile 5 seans arasında sürmektedir. Ağrısız ve acısız bir tedavi yöntemidir. Topuk dikeni hastalığında ameliyat başvurulan en son seçenek olmaktadır. Genelde ameliyata gerek kalmadan sorun çözümlenmektedir.

Topuk Dikeni Egzersizleri Nelerdir?

Topuk dikeni egzersizleri ağrıları büyük oranda azaltarak tedaviye gerek duymadan sorunu ortadan kaldırmaktadır. Bu egzersizlerin düzenli olarak yapılması önemlidir. Egzersiz için evdeki malzemeleri kullanabilirsiniz. Topuk dikeni egzersizleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzun bir bez ya da havluyu ayağınıza yerleştirin ve iki elinizle kendinize doğru çekin. Bu şekilde 5’e kadar sayın ve sonra gevşetin .
  • Silindir şeklindeki sert bir cisme topuğunuzu koyun ve çok bastırmadan ileri geri hareket ettirin. Bu egzersiz için soda şişesi kullanabilirsiniz.

Topuk Dikeni Tedavisi Kalıcı Mı?

Topuk dikeni nedeni ile ağrı yaşayan kişiler topuk dikeni tedavisi kalıcı sorusuna yanıt aramaktadır. Topuk dikeninde birçok farklı tedavi uygulanmaktadır. Ameliyat en son uygulanan tedavi olmaktadır. Öncesinde uygulanan Eswt tedavisi kalıcı iyileşme sağlamaktadır. Ancak ayakkabı seçimine dikkat etmeyen, kilolu ve ayakta çok fazla zaman geçiren kişilerde tekrarlama riski bulunmaktadır.

Bunlar da ilginizi çekebilir;