2020 yılının Nisan ayından bu tarafa yıl sonuna kadar ki süreçte Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde farklı rahatsızlıklarından dolayı operasyon geçiren ve Covid-19 virüsü enfekte olduğuna dair hiçbir semptom göstermeyen bin 67 hastaya yapılan PCR testi sonucunda 55 hastanın test sonucu pozitif çıktı. Salgının pik olduğu dönemde PCR testi pozitiflik oranının yüzde 6,5, salgının normal seyrettiği dönemde ise yüzde 1 olduğunu dile getiren Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar temel alındığı zaman toplumun yüzde 50’sine Covid-19 virüsünün enfekte olduğunu ve kitle bağışıklığı kazandığını ifade edebiliriz.” dedi.
Ülkemizde ilk Covid-19 virüsü vakasının görülmesinde yaklaşık 1 ay sonra 5 kişilik ekibiyle bir çalışma başlatan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Geçen yıl Nisan ayından bu tarafa farklı rahatsızlıklarından dolayı hastanede operasyon geçiren hastalara, hastayı ve operasyonu gerçekleştirecek sağlık personelini korumak için PCR testi yaptık. PCR testleri sonucunda hiçbir şekilde Covid-19 virüsü semptomu göstermeyen bin 67 hastadan 55’inin PCR test sonucu pozitif çıktı. Vaka sayılarının pik yaptığı süreçte PCR pozitiflik oranı yüzde 6-6,5 aralığında tespit edilirken, vaka sayılarının normal seyrettiği dönemde ise yüzde 1 olarak belirlendi.” ifadelerine yer verdi.
Toplumun Yarısına Covid-19 Virüsü Enfekte Oldu
Hastanemizde operasyon geçirecek hastaların hasta mı yoksa taşıyıcı mı olduğunun belirlenmesi ve operasyonu gerçekleştirecek sağlık personelinin korunması için tedbir amaçlı PCR testi yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Yıldız, “Bu çalışmadan elde edilen veriler üzerine bir değerlendirme yaptık. Bin 67 kişi ile gerçekleştirilen bu çalışmada yaş, cinsiyet ve alt hastalıkları belirledik ve genel analizleri de yaptık. Elde ettiğimiz sonuçlardan gördüğümüz kadarıyla Kayseri ve ülkemizde salgının pik yaptığı dönem içerisinde PCR testi pozitiflik oranı yüzde 6-6,5 civarında seyrederken, salgının normal seyrettiği süreçte ise pozitiflik oranı yüzde 1 civarında seyretti. Buradan şu sonucu çıkarabiliriz ki hem Kayseri’de, hem de ülkemizde toplumun yüzde 50’sine Covid-19 virüsü enfekte oldu ve toplumun yarısı virüse karşı bağışıklık kazandı.” diye konuştu.
Toplumun Önemli Bir Kısmında Semptom Görülmedi
Toplumun önemli bir kısmının Covid-19 virüsü enfeksiyon sürecini semptomsuz geçirdiğinin tespit edilmesi bakımından yapılan çalışmanın çok kıymetli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yıldız, “Mutasyona uğrayan Covid-19 virüsü yeni haliyle çok daha bulaşıcı oldu. Son yaşanacak pik döneminin çok sarsıcı olma ihtimali yüksek. İkinci pik yaşandığı zaman hastanelerimiz çok zorlanmıştı.
Mutant virüs çok hızlı bulaştığından dolayı hastanelerimiz çok daha fazla zorlanabilir ve vaka sayıları kapasitenin üstünde olabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın çok dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. Covid-19 virüsü, SARS ve MERS virüsünden çok farklı bir yapıya sahip. SARS ve MERS virüsleri gibi bir anda kaybolup kaybolmayacağını çok merak ediyorduk. Diğerleri gibi kaybolacağını düşündüğümüzden yanıldık. Çok bulaşıcı bir virüs olsa da MERS virüsü ile kıyaslandığı zaman ölüm oranı çok düşük. Bu da çok iyi bir şey. Ölüm oranı MERS virüsü kadar yüksek olsaydı ölü sayısı 5-6 milyondan çok daha fazla olurdu. Bulaşıcılığı fazla olsa da ölüm oranı diğer virüslere göre çok daha düşük.” şeklinde konuştu.