26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerBurun akıntısına yapılan covid-19 testlerinin yüzde 80’i negatif

Burun akıntısına yapılan covid-19 testlerinin yüzde 80’i negatif

İçerikleri

Burun akıntısından dolayı hastaneye müracaat edenlerin sayısında her geçen gün artış yaşandığını kaydeden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “İçinde bulunduğumuz bahar mevsiminden dolayı burun akıntılarının genel nedeni mevsimsel geçişler ve bahar nezlesidir. Şu ana kadar burun akıntısından dolayı Covid-19 virüsünden şüphenilerek hastaneye yapılan müracaatlar nedeniyle yapılan testlerin yüzde 80’i negatif çıktı.” dedi.

Bahar Nezlesiyle Covid-19 Karıştırılıyor

Bahar aylarında çok sık rastlanan nezle ve burun akıntısıyla Covid-19 virüsünün karıştırıldığını ifade eden Doç. Dr. Savaşçı, “içinde bulunduğumuz bahar ayının da etkisiyle nezle ve burun akıntısından dolayı hastanelerimize yapılan müracaatlarda çok ciddi artış yaşanıyor. Bu başvurulardaki temel etken ise mevsimsel geçiştir. Bahar mevsiminde artış gösteren polenlerden dolayı nezle şikayetlerinde her sene olduğu gibi ciddi artış var. Şu dönemde Covid-19 virüsü haricindeki diğer virüslerde aktif hale geldi. Burun akıntısından dolayı Covid-19 testi yapılan hastalarımızın yüzde 80’inin testi negatif çıktı.” ifadelerine yer verdi.

Eşlik Eden Semptomlar Varsa PCR Testi Yapılmalı

Burun akıntısıyla birlikte seyreden semptomlar varsa PCR testi yapılmasını tavsiye eden Doç. Dr. Savaşçı, “Burun akıntısıyla birlikte koku ve tat kaybı, şiddetli baş ağrısı, boğaz ağrısı, ateş ve çok şiddetli eklem ağrısı gibi semptomlar seyrediyorsa hastaya mutlaka PCR testi yapılmalıdır. Bu mevsimde görülen burun akıntılarındaki temel etkenler mevsimsel geçişler, başka virüslerin aktif hale gelmesi ve yaygın olarak görülen bahar nezlesidir. Covid-19 virüsünün etkisi ve belirtileri olumlu mutasyonla birlikte hafifledikçe Covid-19 virüsü belirtilerinin normal grip virüsüyle neredeyse aynı semptomları göstereceğini tahmin etmekteyiz.

Önümüzdeki kış mevsiminde Covid-19 virüsünün etkileri grip geçirir gibi olacak. Şimdiki tabloda bunun yansımasını görüyoruz. Örneğin akciğer tutulumlarında çok ciddi azalma var. Zaten grip virüsünde de akciğer tutulumu yaşanmaz. Covid-19 virüsü enfekte olanlarda görülen akciğer tutulumu azaldıkça da hem ölüm oranlarında, hem de hastaneye yatış oranlarında ciddi azalma olacak. Covid-19 virüsünü ağır geçirenlere daha az rastlanacak. Vatandaşlarımız yeter ki tedbirlere uyarak bilinçli davranmayı sürdürsünler. Bu süreçte vatandaşlarımızın sağduyulu davranmasına çok ihtiyacımız var.” diye konuştu.