19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkTırnak mantarı nasıl geçer, tedavisi, ilaçları, ne iyi gelir?

Tırnak mantarı nasıl geçer, tedavisi, ilaçları, ne iyi gelir?

Erişkinlerde sık görülen tırnak mantarı neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer, hangi ilaçlar kullanılır, lazer tedavisi, ameliyatı makalemizde.

İçerikleri

Ayak tırnaklarındaki mantarların geçirilebilmesi için uygulanan tedavilerin büyük bir bölümü başarılı sonuç elde edilebilecek şekilde etkisini göstermiştir. Özellikle sporcularda, sigara içen kişilerde ve nemli ortamlarda sürekli olarak ayaklarının etkileneceği şekilde bulunan kişilerde bu durumla karşılaşılma ihtimali çok daha yüksektir. Bağışıklık sistemi, enfeksiyonun özellikle de el parmaklarında daha farklı bir işleyişe sahip olması nedeniyle hastalığın tespit edilme durumu daha farklı oluyor. Diyabet, sedef hastalığı gibi rahatsızlıklara sahip kişilerde tırnak mantarı ve buna benzer bazı rahatsızlıklar daha sık görülebiliyor.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer?

Mantarın geçirilebilir olması ve hızlıca tüm yapısının denetlenebilecek şekilde değerlendirilmesi için mutlaka bir dermatoloji uzmanıyla görüşülmesi gerekiyor. Son derece ağır nefes alıyor olmak, erkeklerde direkt olarak mantarla karşılaşılmış kişilerin birinci derece akraba olması gibi durumlarda risk artacaktır. Tedavilerinin yapılabilmesi için bugüne kadar kullanılan tırnak mantarı tedavileri direkt olarak birkaç maddede özetlenebilir.

Sürekli olarak ayaklarınızı kuru ve son derece temiz tutmaya dikkat etmeniz gerekiyor. Nemli ve ıslak ayakların uzun süre boyunca ayakkabı içerisinde veya çorap içerisinde kalması olumsuz durumlara sebebiyet verebiliyor. Antifungal tırnak kremi kullanımıyla birlikte başta tırnağın kökleri olmak üzere genelinde direkt olarak çok yüksek hızda etkiyle karşılaşılması mümkün oluyor. Enfeksiyon sadece bir ayda hızlı bir etki geçirebileceği gibi, özellikle tam olarak tedavinin yapılabilmesi için 12 aya kadar kullanım durumuyla karşılaşılabilir.

Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnak mantarı tedavi süresi 2 hafta olan tırnak yumuşatma kremi kullanılması halinde özellikle enfeksiyonlu bölgenin kazımaya uygun hale gelmesi mümkün olacaktır. Bu durumda doğrudan enfeksiyonun genelinden kurtulabilir ve yayılmasının da önüne geçmiş olursunuz. Enfeksiyonun diğer ameliyat ve lazer tedavisi gibi yöntemlerle birlikte direkt olarak yüksek ücretlerle tedavisine ilişkin çalışmalar da gerçekleştirilebiliyor.

Ameliyat genellikle başarılı bir sonuca ulaşılmasını sağlıyor olmasının yanı sıra, direkt olarak kesin çözüm şeklinde de yorumlanmaz. Öncelikle ayağınızın kuru bir şekilde kalmasına dikkat etmeli ve saatler boyunca çorap, kalın çoraplar veya nemli bir şekilde durmasının önüne geçmeniz gerekiyor.

Tırnak Mantarına Neden Olabilecek Durumlar

Tırnak mantarının tedavisiyle ilgili tüm işlemlerin uygulanabilir olması için hem herhangi bir sorunla karşılaşılmayacağının bilinmesi hem de doğrudan etki edeceğinin görülmesi gerekiyor. Tırnağın yumuşatılması kesin çözüm olmadığı gibi, tamamen geçirilmesini sağlayan ve enfeksiyon kurutucu bir yöntem değildir. Tırnak mantarına özellikle genetik bir süreç neden olabildiği gibi, nemli bir şekilde ayakların uzun süre kalması, ağır nefes alınması, ayakların havasız kalması, terleten çorapların kullanılması, kan akışının azalması gibi etkiler bulunuyor.

Tırnak Mantarı Ağrı Yapar Mı?

Tırnak ağrısı olarak tanımlanan ağrının temelinde mantarın bulunması ve enfeksiyonlu bölge üzerine baskı yapılması, enfeksiyonlu kısmın hareket ettirilmesi gibi nedenler de yer alıyor olabilir.

Tırnak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Tırnak mantarlarının belirtilerine uygun hareket edilmesi halinde, çok uzun süre geçmeden ve yayılmadan tedavilere başlanması gerekiyor. Genellikle bir ay içerisinde net etkiler görülmeye başlanacağı için, aşağıda yer alan belirtilerle karşılaşılmaya başlanması halinde herhangi bir şekilde tırnak makasıyla veya delici bir aletle tırnağı kazımaya çalışmamalısınız.

Tırnak mantarı oluşma belirtileri arasında aşağıda yer alan tüm durumlar son derece büyük bir öneme sahip oluyor. Başarılı sonuçların elde edilebilmesi ve direkt olarak çeşitli etkilere göre ilaç seçiminin yapılabilmesi anacıyla şu belirtilerin olduğundan emin olmalısınız. Mantarın oluşumuyla ilgili belirtiler kişiye göre değişiklik gösterebildiği için sabit ve sıralı bir yapısı bulunmuyor.

  • Tırnağın sürekli olarak belirli kısımlardan kırılması ve sağlamlığını kaybedilmeye başlaması gibi durumlarda büyük etkilerle karşılaşılabiliyor.
  • Rengin koyulaşmış olması halinde direkt olarak tırnak mantarı şeklinde yorumlanmayacak olsa da özellikle mantarlı tıkanıklık görünümünün oluşması durumunda belirti sayılabilir.
  • Tırnağın parlaklığının gitmeye başlaması ve tamamen mat bir hale gelmesi, sararması veya kahverengi hale gelmesi halinde özel olarak belirtilerle karşılaşılabildiği durumlar ortaya çıkacaktır.
  • Mantarlı tırnaklar için sadece tırnağın o bölgesinden aşırı derecede farklı bir koku geldiğini hissediyorsanız mutlaka uzmanlara başvurmanız gerekiyor.
  • Mantar oluşan tırnaklarda tırnakların şekil bozukluğu gibi durumlarla karşılaşılabiliyor.
  • Tırnakların hızlı bir şekilde kalınlaşması ve son derece kuru bir hale gelmesi durumunda özellikle belirtilerden biri olması nedeniyle uzmanlardan yardım alınabilir.

Tırnak Mantarında Kullanılan İlaçlar

Özellikle mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında antifungal reçeteli hap dikkat çekiyor. Çok fazla kişi tarafından yoğun ilgi gösterilen bir yapıya sahip olmasının yanı sıra, topikal bir tırnak cilası kullanımında da direkt olarak tırnağın törpülenmesi ve cila uygulamasının yapılması mümkün olacaktır. Bu sayede o bölgedeki tırnak oluşumu doğrudan etkilenecek ve olumsuz bir durumla karşılaşılmaması için önlem alınmış olacaktır. Son derece yavaş bir şekilde ilaçların tırnağın çıkış kısmının ve uç bölgelerinin iyileşmesine yardımcı olduğu görülebiliyor.

Tırnağın veya cilt yüzeyindeki herhangi bir bölgenin zarar görmüş olması durumunda direkt olarak mantarın azaltılmasıyla ilgili girişimlerde bulunulması gerekecektir. En etkili ilaçlar arasında tırnak mantarı terbinafin olarak tanımlanan ilaçla birlikte değerlendirmeye uygun olacaktır. Başarılı sonuçların elde edilebiliyor olması nedeniyle özellikle tırnak mantarları ayaklarda Itrakonazol ilacıyla da çok yüksek oranda çözüme ulaştırılabilecek yapıya sahiptir.

Tırnak Düşerse Mantar Geçer Mi?

Tırnağında enfeksiyon bulunan ve mantarın yayılmaya başladığı görülen kişilerde özellikle tırnağın düşmesi durumunda mantarın geçeceğine yönelik bir düşünce yaygındır. Sadece çok nadir durumlarda tırnak mantarı iyileşme süreci için herhangi bir etki edilmeden de başarılı sonuçlara ulaşılabiliyor.

Özellikle mantarla etkilenmiş olan tırnakların düşmesi halinde o bölgede tekrardan aynı oluşumun görülmediğine de şahit olunabiliyor. Fakat tırnağın düştüğü bölge veya diğer kısımlarda enfeksiyonun devam ettiği görülürse, bu durumda yeni tırnakta da mantarla karşılaşılabilir. Tırnağın düşmüş olmasının yanı sıra daha kötü bir şekilde çıkması ve daha yaygın bir yapıya sahip olma durumuyla da karşılaşılabilir.

Tırnak Mantarı Ameliyatı Var Mı?

Tırnak mantarında uygulanan yöntemler arasında özellikle tırnağın tamamen çekilmesini gerektiren bir ameliyat yer alıyor. Lokal anestezi uygulanacağı için direkt olarak o bölgedeki sinirlerin dondurulması sağlanacak ve tırnak çekilirken kan gelse dahi herhangi bir şekilde acı hissi olmayacaktır. Tırnak enfeksiyonunun çok yüksek düzeyde olduğu tespit edilen kişiler için bu uygulamalar yapılabiliyor.

Lokal anestezi süresi boyunca direkt olarak tırnağın her noktasının temizlenmesi ve doğrudan o bölgenin tırnağının kökten alınması sağlanıyor. Tırnak çekme ameliyatı yapılırken sadece tırnağın yüzeyden ayrılması değil, sonraki süreç de son derece önemli oluyor. Ortalama 1 yıl içerisinde de o bölgedeki tırnağın büyümesi mümkün olacaktır.

Tırnak Mantarı Lazer Tedavisi

Tırnak mantarı için lazer tedavisi adı verilen ve son derece yoğun bir enerjiyle bölgenin temizlenmesini sağlayan girişimlerde bulunulması mümkündür. Hem deriye herhangi bir şekilde zarar verilmeyecek hem de direkt olarak antifungal tırnak kredi kullanılmasıyla birlikte doğrudan testte başarılı sonuçların elde edilmesi sağlanıyor.

Lazer tedavisi bugüne kadar pek çok vakada uygulanmış ve başarılı sonuç elde edildiği durumlar bir hayli fazladır. Özellikle de karbondioksit lazer tedavisi uygulamasıyla birlikte tırnağın genelinde çok kısa süre içerisinde istenen verilere ulaşılmıştır. Tırnağın çekilmesi gerekmeksizin bu uygulamaların değerlendirilebiliyor olmasının yanı sıra, dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise bu uygulamaların bir miktar pahalı olmasıdır.

Tırnak Mantarı İle İlgili Bu Haberlere De Göz Atın!