19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkAyak mantarı neden olur? Nasıl geçer? Evde ayak mantarı tedavisi

Ayak mantarı neden olur? Nasıl geçer? Evde ayak mantarı tedavisi

Parmak aralarında kaşınma,  deri soyulması ile ortaya çıkan ve bulaşıcı bir hastalık olan ayak mantarı neden olur? Nasıl geçer? Evde ayak mantarı tedavisi

İçerikleri

Ayak mantarı çok yaygın görülen bir cilt problemidir. Çoğu insan hayatları boyunca en az bir kez ayak mantarı problemi ile karşı karşıya kalırlar. Ayak mantarı daha fazla erişkinlerde ve ergenlik dönemindeki erkeklerde görülür, kadınlarda ve 12 yaşın altındaki çocuklarda ise daha nadir görülmektedir.

Ayak Mantarı Neden Olur?

Ayakların temiz tutulmaması ve hijyenik koşullar altında olmaması nedeniyle meydana gelen enfeksiyonlar ayak mantarı olarak tanımlanır. Sıcak ve nem sonucunda meydana gelen terleme problemi, ortak olarak kullanılan alanlar, havuz ve soyunma odaları mantar oluşumunu büyük ölçüde tetikler. Oldukça sık bir şekilde meydana gelen ayak mantarı sorunu, parmak aralarında kepeklenme oluşumu ve kaşıntı ile birlikte ilk belirtilerini göstermektedir. Özellikle nemli ve sıcak bir ortamda mantarlar çok hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. Bulaşıcı olduğu için bir parmakta başlayan mantar hızla diğer parmaklara da yayılmaktadır. Ayak mantarı yalnızca ayak parmaklarında değil topuk kısmında da meydana gelebilir.

Ayak üzerinde kötü koku ve kaşıntı ile birlikte beyaz renk değişikliği ve iltihap oluştuğu zaman ayak mantarından şüphelenilmelidir. Mantar tırnaklara yayıldığı zaman, tırnak yapısı da bozulmaya başlayacaktır.

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Ayak mantarı tedavisi ilaç gerektiren bir hastalık olarak kabul edilir. Bu nedenle kalıcı bir şekilde sonuç sağlamak adına mutlaka doktora gidilmelidir. Doktor önerisiyle kullanılacak ilaçların yanında ayakların günlük olarak yıkanması ve iyice kurutulması önem arz etmektedir. Bununla birlikte günlük olarak çorap değiştirme ve ayak yapısını sürekli olarak temiz tutma konusu da ihmal edilmemelidir. Özellikle halka açık olarak kullanılan mekanlarda ayak hijyeni koruma altına alınmalıdır.

Terlik, tırnak makası ve törpü gibi kişisel bakım ürünleri yalnızca kişiye özel olacak şekilde kullanılmalıdır. Mantar sorunuyla karşılaşan insanlar ilaçlarını düzenli şekilde kullanıp diğer faktörlere dikkat ettiklerinde kısa bir süre içerisinde ayak mantarından kurtulacaktır. Tedaviden sonra özellikle sağlık ve hijyen kurallarına dikkat etmeye devam edilmelidir. Aksi taktirde tekrar edebilir.

Evde Ayak Mantarı Tedavisi

Evde ayak mantarı tedavisi uygulayabilmek için her hastanın belirtilen sağlık ve hijyen kurallarına eksiksiz bir şekilde uyum sağlaması beklenir. Bunun yanında bazı bitkisel takviyelerle detedavisi de sağlanabilir. Elma sirkeli su ile ayakların silinmesi ve yıkanması mantar oluşumuna karşı iyi gelecektir. Bununla birlikte aynı şekilde karbonatlı su da mantar oluşumunu büyük ölçüde engellemeye yarar. Sarımsak güçlü bir antioksidan özelliği göstermektedir. Akşamları ayaklar pamuk yardımıyla sarımsaklı su ile silinebilir.

Ayak mantarı neden olur? Nasıl geçer? Evde ayak mantarı tedavisi