28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıAyak Kokusundan Kurtulmanın Doğal ve Bitkisel Yolları

Ayak Kokusundan Kurtulmanın Doğal ve Bitkisel Yolları

İçerikleri

En temiz insanda bile zaman zaman ortaya çıkarak, kişiyi zor duruma düşüren ayak kokusu acaba neden oluyor? Kokunun en temel nedeni terdir. Ayakta bulunan 250 binden fazla bulunan ter bezi, ayakların çok fazla terleyerek, çok fazla bakteri üretmesine neden olur. Bu terle beraber ortaya çıkan bakteriler de kokunun ana kaynağı durumundadır.
Ayak kokusundan kurtulabilmenin de bir çok yolu vardır. Bende bu yazımda özellikle yazları çok daha fazla terleyen ayaklarımızın kokmasını engellemek için yapılabilecekleri ele aldık…

Ayak kokusunun başlıca nedenleri şunlardır :

  • Ayakların terlemesi
  • Ayakkabıların içini havalandırmadan kullanmak
  • Nemli ya da sıcak ayaklar
  • Sıkı ayakkabı
  • Kötü hijyen
  • Alkol
  • Stres
  • İlaçlar

Ayak Kokusundan Kurtulmanın Doğal ve Bitkisel Yolları

Ayak kokusunu önlemek veya gidermek için ev yapımı doğal ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu ilaçlardan bir kaçını paylaşacağız.

1. Ayaklarınızı Yıkayın: Ayaklarınızı bir fırça yardımıyla 5 dakika ve ya daha fazla yıkayın. Ardından, güzelce kurulayıp bir el sterilazatörü sürün. Bu yöntem ayağınızda ki kokuyu yok edecektir.
2. Sirke ve Alkol: Yarım fincan sirke ve yarım fincan isopropil alkolü bir kapta karıştırın. Sonra ayaklarınızın üzerine bu karışımı uygulayın. Cildinize zarar vermeden bakterileri öldürür.
3.Bebek pudrası : Ayaklarınızın üzerinde  bebek pudrasını dökerek çorabınızı giyin. Bebek pudrası terlemeyi önler ve ayakta kokusunu önler.
4. Kabartma tozu : Bir avuç kabartma tozuyla ayaklarınızı ovun. Ayakta oluşan tere karışarak bakterilerin yok olmasını sağlar.
5. Nişasta : Ayaklarınızı bir miktar mısır nişastasıyla ovun. Mısır nişastası aşırı terlemeyi önleyecektir.
6. Çamaşır Suyu: Kova veya küveti ılık su ile doldurun içine bir kaç damla çamaşır suyu ekleyin. ayaklarınızı bu suda biraz bekletip çıkarın( çok az bekletilecek). Haftada birkaç kez bu yöntemi uygulayın. Cildinizde kurumak için ayağınıza bebek yağı veya bir nemlendirici sürün.
7. Yeşil Çay : Bir kovanın içine ılık su doldurun. İçine birkaç poşet yeşil çay atın ve 10 dakika bekletin. Ardından ayaklarınızı koyarak bir süre bekleyin. Yeşil çay kötü kokuya neden olan bakterileri yok eder.

8. Tuz : Bir kovanın içine ılık su koyun ve içine koşer tuz(diğer tuzlardan daha büyük, ele gelebilecek şekilde tane tanedir)atın. Bu suda ayaklarınızı bekletin. Ardından siz kurutmayın doğal olarak kurumasına izin verin.
9. Sirke : Sirkeli suda ayaklarınızı bekletin.
10. Çinko : Çinko içeren besinler tüketin. Çinko ayak kokusunun giderilmesine yardımcı olur.
11. Listerine Gargara:  Bir miktar ılık suya  birkaç damla Listerine gargara ekleyin. Ayaklarınızı bu su ile yıkayın. Listerine gargara tam bir bakteri katilidir.
12. Lavanta Yağı: Ilık suya bir kaç damla lavanta yağı ekleyin. Ayaklarınızı bu suda çok az bekletin. Bakterilerin yok olmasını sağlayacaktır. Ayrıca ayaklarınızı birkaç damla lavanta yağıyla ovabilirsiniz.
13. Zencefil merhem : Taze zencefili püre haline getirin. Püreyi bir bardak kaynar suya katın. 10 dakika beklettikten sonra karışımın suyunu süzün. Kalan zencefili merhem gibi kullanabilirsiniz. Bu merhemle yatmadan önce ayaklarınızın üzerini ovun. Bu yöntemi birkaç gün denedikten sonra sonuçlarına hayran kalacaksınız.
14. Karanfil : Ayakkabılarınızın içine taze karanfil koyun.
15. Şeker :  İsopropil alkol, şeker ve bir miktar suyu bir kapta karıştırın. Hazırladığınız karışımla ayaklarınızı ovun. Ardından ayaklarınızı 10 dakika boyunca ılık suda bekletin. Şeker ölü derileri yok edecek ve alkol bakterilerin yok olmasını sağlayacaktır.
16. Vicks : Ayaklarınızı vicks ile ovun. Daha sonra ayaklarınızı bir kova sıcak suyun içinde 10 dakika bekletin. Ardından ayaklarınıza bebek pudrası sürün. Haftada bir kez bu yöntemi uygulayın.
17. Neosporin : Ayaklarınızı bir nemlendirici sürer gibi Neosporin ile ovun.Üzerine bir çorap giyerek bir gece bekleyin. Sabahtan ayaklarınızın tazelendiğini ve kokuların yok olduğunu göreceksiniz.
18. Deodorant: Çoraplarınızın veya ayakkabınızın içine deodorant sıkın.
19. Ponza Taşı: Her duş alışınız da ayaklarınıza ponza taşı sürün. Ponza taşı bakteri üremesi ve ayak kokusu önleyen ve ölü deriyi pul pul eden bir yapıya sahiptir.

20. Çay Ağacı Yağı : Her gün sabah ve akşam bir kaç damla çay ağacı yağıyla ayaklarınızı ovun ve üzerine çorabınızı giyin.
21. Limon Çayı Poşetleri :Bir kova ılık suya 3 poşet limon çayı katın. Ayaklarınızı bu suda 15 dakika bekletin. Daha sonra üzerine nemlendirici sürün ve çoraplarınızı giyinin.
22. Yulaf ezmesi : Taze yulaf ezmesini bir suda ıslatın. Islanınca yumuşayan yulafla ayaklarınızı ovalayın. Daha sonra ılık su ile yıkayın ve nemlendirici sürün.
23. Epsom Tuz :  Bir kova ılık su içine 2 yemek kaşığı epsom tuzu (ingiliz tuzu ) katın. Ayaklarınızı 15 dakika bu suda bekletip, kurulayın.
24. Adaçayı : Ayakkabınızın içine birkaç taze adaçayı yaprakları atın. Ayakkabının içinde oluşan terin azalmasına yardımcı olacaktır.
25. Vazelin:
Ayaklarınızı ılık suda 10-15 dakika bekletin. Ardından ponza taşıyla temizleyin. Ayaklarınızı kurulayın ve vazelin sürün. Üzerine çorap giyinin ve gece de bekletin.Vazelin cildinizi yumuşatır ve bakterilerin büyümesini önleyecektir.
26. Şap :
Şap alüminyum sülfatından oluşan, sıcak suda eriyen, tadı buruk, antiseptik bir maddedir. Sıcak su içine bir çay kaşığı şap tozu ekleyin. Ayaklarınızı bu su ile yıkayın.

Suna Dumankaya Ayak Kokusu Tedavisi

Kür için gerekli malzemeler: Bir kase bebe pudrası, bir tatlı kaşığı şap tozu, bir çorba kaşığı mısır nişastası ve bir çorba kaşığı un gibi ezilmiş lavanta Öncelikle ayaklarınızı ılık suda 15 dakika bekletip kurulayın. Sonra malzemelerimizi karıştırın. Ayaklarınızı bu karışıma iyice bulayın. Ayrıca Suna Dumankaya bazı tavsiyelerde bulunuyor: Ayak kokusuna karşı mutlaka pamuklu çorap giyin. Baharatlı yiyeceklerden de uzak durmalısınız. Ayrıca bu şikayetinizin nedeninin bir sağlık sorunu olma ihtimaline karşı doktora görünmenizde fayda var.
Ayak kokusu için bilinen diğer çözümler ise şunlar: Kına ve sirkeyi suda kaynatın. Elde edilen su ile ayaklarınızı yıkayın. Ada çayı ve rendelenmiş şekildeki havuç, suyun içinde kaynatılır. Süzülerek elde edilen bu su ile bol bol ayaklar yıkanır. Akhuş ağacının kurutulmuşu yaprakları,  ufalanmadan bütün halinde suda kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvı ile yatmadan önce ayaklar yine bol bol yıkanır. Ayrıca içtiğiniz çaydan arta kalan kısmında10 dakika ılık şekilde ayaklarınızı bekletin. 10 gün içinde ayak kokunuz sona erecektir.

Ayak kokusunu önleyecek ipuçları?

Aşağıdaki ipuçlarını takip ederek ayaklarınızın kokmasını engelleyebilirsiniz. Temiz çorap giyin. Müsait olursanız ayaklarınızı güneşte bekletin. Güneş ışığı bakterileri yok eder. Günde en az iki defa ayaklarınızı yıkayın. Ayaklarınızın üzerine düzenli olarak nemlendirici sürün. Mümkün olduğunca ayaklarınızı kuru tutmaya çalışın. Ayaklarınızın nefes almasını sağlamak için sandalet tarzı açık ayakkabılar giyin. Polyester çorap yerine pamuklu çorap giyin. Çoraplarınızı çamaşır suyu ile yıkayın. Çok fazla stres yapmayın. Alkolden uzak durun. İyi bir ayak fırçası kullanın.