19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriSol göğüs kafesi altında ağrı neden olur, nasıl geçer?

Sol göğüs kafesi altında ağrı neden olur, nasıl geçer?

Sol kaburgalarınız, kalbiniz ve mideniz gibi altlarında bulunan organları korur. Bu bölgedeki ağrı, yaralanma, enfeksiyon veya altta yatan başka bir durumdan kaynaklanabilir. Pekiyi, sol göğüs kafesi altında ağrı neden olur, nasıl geçer? Sol göğüs kafesinin altında hissedilen ağrı ile ilgili merak edilenler yazımızın detayında.

İçerikleri

Sol göğüs kafesi altında ağrı görülmesi, tipik olarak midede enfeksiyon, iltihaplanma veya vücudun sol tarafında bulunan diğer organların (kalp, dalak, pankreas, akciğer veya sol böbrek gibi) yaralanmasıyla ilişkilidir. Bu ağrı, kostokondrit, gastrit veya böbrek taşları gibi daha az ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabilir.

Hastalıklı sol taraftaki organlardaki ağrı ani olarak gelişebilir ve bulantı, kusma, nefes almada zorluk veya hareket, öksürme veya hapşırma ile artan ağrı gibi diğer semptomlara eşlik edebilir. Bu tür bir ağrı bir solunum sorunu belirtisi olabilir ve daha ciddi vakalarda kalp krizini gösterebilir. Bu nedenle, sol göğüs kafesi altında ağrı çok yoğunsa veya iki günden fazla sürerse, belirtilen şekilde uygun tedaviye başlamak ve değerlendirme için tıbbi yardım almanız önerilir.

Sol Göğüs Kafesi Altında Ağrı Neden Olur?
Sol Göğüs Kafesi Altında Ağrı Neden Olur?

Sol Göğüs Kafesi Altında Ağrı Neden Olur?

Sol göğüs kafesi altında ağrı görülmesinin en yaygın sebepleri şunlardır:

1- Kaburga Kıkırdağının İltihaplanması (Kostokondrit)

Kostokondrit, kaburgaları sternuma bağlayan kıkırdağın iltihaplanmasıdır. Sternum, göğüs kafesini ve klavikulaları destekleyen göğsün ortasında bulunan bir kemiktir.

Kaburgaları sternuma bağlayan kıkırdağın iltihaplanması sol göğüs kafesi altında ağrı hissedilmesine neden olur. Bu iltihaplanma enfeksiyon, fiziksel travma veya artrit nedeniyle olabilir. Semptomlar, sol tarafta göğüs ağrısı (kalp krizine benzer), göğüs kafesi altında basınç hissi, bir veya daha fazla kaburga kemiğinde lokalize ağrı ve nefes alma veya öksürme ile artan ağrıyı içerebilir.

Yapılması gerekenler:

Sol göğüs kafesi altında ağrı hissettiğinizde aktivitenizi azaltmalı ve dinlenmelisiniz. Ağrılı bölgelere sıcak bir kompres uygulayın ve ağır nesneler taşımak veya herhangi bir spor yapmak gibi ağrıyı arttırabilecek hareketlerden kaçının. Anti-inflamatuarlar (örn. naproksen) veya fizyoterapi ve germe gibi ilaçları önerebilecek bir doktorun tavsiyesine başvurmak önemlidir. Ayrıca nefes darlığı, kolunuza veya boynunuza yayılan herhangi bir ağrı hissederseniz, bunlar kalp krizi belirtileri olabileceğinden derhal tıbbi yardım almalısınız.

2- Kalbi Saran Kesenin İltihaplanması (Perikardit)

Perikardit, kalbi saran sıvı dolu bir kese olan perikardın iltihaplanmasıdır. Perikard iltihaplandığında, sol göğüs kafesi altında ağrı hissedilmesine neden olabilir. Bu ağrı genellikle uzanırken artabilir.

Perikardit, enfeksiyon (zatürree veya tüberküloz gibi), lupus, romatoid artrit, göğüste radyasyon tedavisi veya fenitoin, hidralazin veya fenilbutazon gibi ilaçların kullanımı nedeniyle ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Perikardite işaret edebilecek herhangi bir semptomunuz varsa, bir kardiyologa görünmelisiniz. İltihap önleyiciler (örneğin ibuprofen), kolşisin veya kortikosteroidler gibi ilaçlar ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Enfeksiyonun neden olduğu perikardit, amoksisilin veya siprofloksasin gibi antibiyotiklerle de tedavi edilebilir. Daha ciddi vakalarda, perikardiyosentez (fazla sıvının alınması için) veya perikardiyektomi (kesenin veya bir kısmının çıkarılması için) gibi cerrahi prosedürlerin yapılması gerekebilir.

3- Pankreas İltihaplanması (Pankreatit)

Pankreatit, midenin arkasında bulunan ve sindirim enzimleri ve insülin, glukagon ve somatostatin gibi hormonlar üretmekten sorumlu bir organ olan pankreasın iltihaplanmasıdır. Bu iltihap, sol göğüs kafesinin altından sırta yayılabilen yoğun bir ağrıya neden olabilir. Pankreatitin diğer semptomları bulantı, kusma ve ateşi içerir.

Genellikle pankreatitin en yaygın nedeni aşırı alkol alımıdır, ancak viral enfeksiyonlar (kızamık veya kabakulak gibi), safra kesesi taşları, kistik fibroz veya bazı ilaçların (liraglutid, losartan veya kortikosteroidler gibi) kullanımı da buna neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

IV sıvı tedavisi ve analjezik ilaç tedavisi için hastaneye yatmayı önerebilecek bir genel hekim veya gastroenterologa görünmelisiniz. Daha ciddi durumlarda, ameliyat gerekli olabilir. Diyet değişiklikleri (yağlı gıdalardan kaçınmak gibi) pankreatit alevlenme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Oral enzimler gibi takviyeler de doktorunuz tarafından önerilebilir.

4- Akciğer Zarının İltihaplanması (Plörezi)

Plörit olarak da bilinen plörezi, plevranın (akciğerlerinizi saran zar) iltihaplandığı bir durumdur. Bu iltihaplanma, nefes alma, öksürme veya hapşırma ile kötüleşen sol göğüs kafesi altında ağrı görülmesine neden olabilir. Diğer semptomlar nefes darlığı, nefes almada zorluk ve ateştir.

Plerisy, bakteriyel, viral veya fungal pnömoni, akciğer kanseri veya pulmoner emboliden kaynaklanabilir.

Yapılması gerekenler:

Tedavi için bir göğüs hastalıkları uzmanı veya genel hekime görünmelisiniz. Bu tedavi, şişliği tedavi etmek için anti-inflamatuarları (ibuprofen veya naproksen gibi), pnömoniyi tedavi etmek için antibiyotikleri veya bir pulmoner emboliyi tedavi etmek için antikoagülanları içerebilir. Doktor ayrıca nefes almaya yardımcı olması için bronkodilatörler de reçete edebilir.

5- Böbrek Taşları

Böbrek taşları sol göğüs kafesi altında ağrı hissedilmesine neden olabilir. Kalsiyum ve tuz birikintileri sertleşip taş benzeri kitlelere dönüştüğünde böbrek taşları oluşur. Bu, idrar akışını etkileyebilir, bu da etkilenen tarafın öne ve yukarıya doğru yayılabilen derin bir sırt ağrısına neden olabilir.

İdrar yaparken yanma, mide bulantısı, kusma, 38ºC üzerinde ateş veya idrarda kan gibi başka semptomlar ortaya çıkabilir. Böbrek taşları yetişkin erkeklerde daha sık görülür, ancak kadınlarda ve çocuklarda da ortaya çıkabilir. Böbrek taşlarının ana nedenlerinden biri düşük sıvı alımıdır.

Yapılması gerekenler:

Analjezikler ağrıyı anında gidermeye yardımcı olabileceğinden, bir hastaneye gidin ve tıbbi yardım alın. Diğer durumlarda doktor, idrar tıkanıklığına neden olan böbrek taşlarını çıkarmak veya parçalamak için litotripsi, üreteroskopi veya nefrolitotomi gibi bir prosedür gerçekleştirmeyi tercih edebilir. Sık idrara çıkmayı teşvik etmek için sıvı alımınızı artırmanız önemlidir, çünkü bu böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır.

6- Gastrit

Gastrit, mide zarının iltihaplanmasıdır ve sol göğüs kafesinin altında keskin ağrıya neden olabilir. Gastritle ilişkili diğer semptomlar yemek borusunda yanma hissi, mide bulantısı, yavaş sindirim veya dolgunluk hissi ve sık geğirmeyi içerir.

Bu iltihaplanma, mide zarını kötüleştiren ilaçlar (anti-inflamatuarlar gibi), aşırı alkol alımı veya helicobacter pylori bakterilerinin enfeksiyonundan kaynaklanabilir.

Yapılması gerekenler:

Taze yeşillikler, pişmiş meyveler ve az miktarda baharat veya sos ile yağsız etlerden oluşan genel bir hafif diyet uygulayın. Çoğunlukla su içmeli ve kahve, çikolata, alkol ve diğer gazlı içecekler gibi mide zarını tahriş edebilecek yiyecek veya içeceklerden kaçınmalısınız. Ek olarak, gastrit tanısını doğrulamak için endoskopi önerebilecek bir gastroenteroloğa danışmalısınız. Tedavi mide koruyucuları (omeprazol, lansoprazol veya pantoprazol gibi) veya H. pylori varsa antibiyotik reçetesini içerebilir.

Sol göğüs kafesi altında ağrı hissettiğinizde vücudunuzun size vermek istediği yukarıdaki uyarıları dikkate alın ve hemen bir uzman doktora görünün.

Bunlar da ilginizi çekebilir!

Sol göğüs kafesi altında ağrı neden olur, nasıl geçer?