19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriSarı ishal neyin belirtisi, neden olur? 5 yaygın sebep

Sarı ishal neyin belirtisi, neden olur? 5 yaygın sebep

Sarı ishal çoğu zaman aşırı stres nedeniyle oluşur, ancak aynı zamanda bağırsak enfeksiyonu, safra kesesi veya pankreas sorununun bir işareti olabilir. Sarı ishalin en yaygın nedenleri ve her durumda ne yapılması gerektiği hakkında bilgi edinin.

İçerikleri

Sarı ishal genellikle dışkı bağırsak yolundan çok hızlı geçtiğinde olur. Vücut, dışkıdaki yağı düzgün bir şekilde ememez ve dışkıda yağ atılarak sarı bir görünüm verir.

Çoğu zaman, bu sorun sadece bir veya iki gün sürer ve yüksek stres veya kaygı dönemlerinden kaynaklanır. Sarı ishal daha uzun sürerse, bağırsak enfeksiyonu, tahriş olmuş bir bağırsak veya pankreas veya safra kesesi sorunu gibi başka bir sağlık durumunun işareti olabilir. Bunlardan herhangi birinden şüpheleniyorsanız doktorunuzu görmelisiniz.

Herhangi bir ishal olduğunda, dışkıda sıvı kaybının neden olduğu dehidrasyonu önlemek için yeterli su alımı önemlidir. İyileşirken bağırsak yükünü azaltmak için yemekler de daha hafif olmalıdır.

Sarı İshal Neyin Belirtisi, Neden Olur?
Sarı İshal Neyin Belirtisi, Neden Olur?

Sarı İshal Neyin Belirtisi, Neden Olur?

İshal problemi yaşayanlar sarı ishal neyin belirtisi, neden olur sorusuna yanıt ararlar. Normal dışkı, atılan bilirubin ve safranın sağlıklı seviyeleri nedeniyle kahverengidir. Bazen bir kişi dışkısının sarı da dahil olmak üzere farklı bir renk olduğunu fark edebilir.

Dışkı, kişinin diyeti ve altta yatan çeşitli tıbbi durumlar dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle renk değiştirebilir. İşte sarı ishale neden olabilecek etmenler;

1- Kaygı veya stres

Anksiyete veya stres, ishalin en yaygın nedenleridir. Bunların her ikisi de artan bağırsak hareketlerini tetikleyecek ve bu da bağırsakların besinleri ve suyu emmesini zorlaştıracaktır. Bu, daha yumuşak veya sıvı dışkı ile sonuçlanır.

Ek olarak, anksiyete atakları bacaklara kan akışını artırabilir ve bağırsak yoluna kan akışını azaltabilir. Bu, sindirimi zorlaştıracak ve dışkıdaki yağ içeriğinin artmasına neden olacaktır (bu da onları sarıya çevirecektir). Endişeli veya stresli olduğunuzda sarı ishal olması yaygındır, ancak genellikle bir veya iki gün içinde düzelir.

Yapılması gerekenler:

Gelecekte önleyebilmeniz için stresinizin veya endişenizin kaynağını belirlemeniz önemlidir. Egzersiz yapmak, okumak veya meditasyon yapmak gibi başa çıkmanıza ve rahatlamanıza yardımcı olacak alışkanlıklar veya davranışlar benimsemek de faydalı olabilir.

2- Huzursuz bağırsak sendromu (IBS)

İrritabl bağırsaklar da ishalin sık görülen bir nedenidir. İshal her zaman sarı olmasa da, tahriş olmuş bağırsaklar bağırsakta yağ emilimini engelleyebilir ve daha fazla sarı dışkıya neden olabilir. Bu durumla ilişkili diğer semptomlar arasında karın ağrısı, aşırı gaz ve değişen kabızlık ve ishal dönemleri bulunur.

Tahriş olmuş bağırsak olasılığınızı değerlendirmek için çevrimiçi testimizi tamamlayın:

Yapılması gerekenler: Belirtilerinizi (sarı ishali içerebilir) hafifletmek için bağırsak alevlenmelerinizi tetikleyen yiyecekleri belirlemelisiniz. Genel olarak koyu yeşil yapraklı sebzelerden, alkol ve kahveden uzak durmalısınız. Bazı durumlarda doktorunuz veya gastroenteroloğunuz semptomlarınızı tedavi etmeye yardımcı olacak ilaçlar reçete edebilir.

3- Safra seviyelerinde azalma

Safra, sindirim için önemli olan bir maddedir. Yağları metabolize eder ve bağırsaklarda daha iyi emilmesine yardımcı olur. Safra seviyeleri düştüğünde, bağırsaklarda yağ kalacak ve daha sarı, daha sıvı dışkı ile sonuçlanacaktır. Safra azalması ile ilişkili diğer yaygın semptomlar arasında koyu renkli idrar, yorgunluk, kilo kaybı ve düşük dereceli ateş bulunur.

Ayrıca safra, genellikle dışkıda gördüğünüz normal kahverengi rengi de verir ve bu nedenle düşük safra seviyelerinin sarı dışkıyla sonuçlanması beklenir. Düşük safra seviyelerine neden olabilecek problemler arasında safra kesesi taşları veya iltihaplanma, siroz ve kanser gibi karaciğer anormallikleri bulunur.

Yapılması gerekenler:

Değerlendirme için doktorunuzu veya gastroenteroloğunuzu görmelisiniz. Seviyenizin neden düşük olduğunu belirlemek için test isteyebilir ve oradan gerekirse tedaviyi gösterebilir.

4- Pankreas sorunları

Pankreas, iltihaplanma nedeniyle (örneğin bir enfeksiyon, tümör, kistik fibroz veya tıkalı bir kanaldan) dolayı düzgün çalışmadığında, yeterli pankreas enzimleri üretemez. Yeterli enzimler olmadan vücut yağları ve diğer besinleri yeterince parçalayamaz ve bu da sarı ishale neden olabilir.

İshale ek olarak, yemek yedikten sonra midede doluluk hissi, aşırı gaz, sık kaka yapma isteği ve kilo kaybı gibi belirtiler de yaşayabilirsiniz.

Yapılması gerekenler:

Herhangi bir pankreas anormalliğinden şüpheleniyorsanız, değerlendirme ve tedavi için hemen hastaneye gitmelisiniz. Analjezikler veya antienflamatuarlar gibi ilaçlar reçete edilebilir ve pankreas enzim takviyeleri de önerilebilir. Bazı durumlarda, diyet değişiklikleri gerekli olabilir. Pankreas sorunları kanserle ilgiliyse, kemoterapi ve radyoterapiyi takiben ameliyat önerilebilir.

5- Bağırsak enfeksiyonu

Kirlenmiş yiyecek veya suyun bir sonucu olarak bağırsak enfeksiyonu oluşabilir. Enfeksiyonlar, su, yağ ve diğer besinlerin emilimini engelleyecek olan bağırsak astarında iltihaplanmaya neden olabilir. Bu sarı ishale neden olabilir. Bağırsak enfeksiyonları ayrıca sık kusma, baş ağrısı, iştahsızlık ve ateş gibi başka semptomlara da yol açabilir.

Yapılması gerekenler:

Bağırsak enfeksiyonunuz olduğunda dinlenmek ve hidrasyonu korumak önemlidir. Yemekler hafif olmalı ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olmak için kolayca sindirilebilir yiyeceklerden oluşmalıdır.

Bebeklerde Sarı İshal Neden Olur?

Sarı, bebeklerde dışkı renginin normal bir varyasyonudur. Bebeklerde özellikle sadece anne sütü ile beslenen bir bebeğin ilk 6 ayında yumuşak ve hatta sıvı dışkılamalar normaldir. Anne sütü, daha fazla sıvı dışkıya katkıda bulunabilecek yüksek miktarlarda sudan oluşur. Bununla birlikte, bu bir ishal belirtisi olabileceğinden ve çocuk doktoru tarafından değerlendirilmesi gerektiğinden, dışkı düzenli olarak bebek bezlerinden dışarı sızmamalıdır.

Ek olarak, sarı dışkı yaygındır çünkü bir bebeğin bağırsakları bir yetişkininkinden çok daha hızlı çalışır ve bu da yağ emilimini zorlaştırır. Anne sütü yüksek konsantrasyonda yağ içerdiğinden, bu özellikle emzirilen bebekler için geçerlidir.

Genel olarak, bebek tabureleri yalnızca tüm kakaların miktar olarak aşırı olup olmadığı veya dışkıların pembe, kırmızı, beyaz veya siyah renkte olup olmadığı ile ilgilidir.

Sarı İshal Nasıl Tedavi Edilir?

Sarı dışkının nedenini tedavi seçeneklerini belirleyecektir. Sarı dışkı bazen diyetteki değişikliklerden kaynaklanır. Tatlı patates, havuç ve zerdeçal gibi sarı gıdaları diyetten çıkarmak sarı rengin kaybolmasına neden olabilir. Bir kişi, sindirimi hızlandırdığı ve sarı dışkı üretebileceği için fast food ve işlenmiş etler gibi yüksek yağlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.

Sarı dışkı, altta yatan bir durumun sonucuysa, doktor, kişiye hangi tedavinin kendileri için doğru olduğunu bildirecektir.

Bir Doktora Ne Zaman Başvurulur?

Bir kişi, sarı rengin kendi kendine temizlenip temizlenmediğini görmek için dışkısını birkaç gün boyunca izlemelidir.

Sarı dışkı devam ederse veya bir kişi aşağıdaki semptomları yaşarsa, bir doktora başvurmak önemlidir:

  • Bayılma
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • Ateş
  • Kusma
  • Karın ağrısı
  • Solunum problemleri
  • Karın şişmesi veya şişkinlik

Bunlar da ilginizi çekebilir?

Sarı ishal neyin belirtisi, neden olur? 5 yaygın sebep