Gebelik döneminde görülen ishalin bir kısmı beslenme hatalarına bağlı iken çok önemli bir kısmı da gıda zehirlenmelerine bağlı olacaktır. Peki ishal nedir ve nelere sebep olur? İshal durumunda kısa süreli bağırsak krampları gerçekleşmekte ve sulu bir dışkılamaya neden olabilen bağırsak enfeksiyonları akıllara gelmektedir. Besin zehirlenmelerinin özellikle yaz aylarında olduğu söylenebilmektedir. Yumurta, mayonez, et vb. besinler çabuk bozulabilecek ve içinde bakteri üretebilecektir. Ayrıca sosis, salam, jambon gibi gıdaların çiğ tüketilmemesi yararınıza olacaktır. Hamilelikte ishal bir hastalık olarak sayılmaz ancak ciddi su kayıplarını vücudunuza takviye yapmazsanız kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Hamilelikte İshal Neden Olur?
Hamilelikte ishal alınan katı ve sıvı gıdaların dengesiz olmasından kaynaklanacağı gibi parazit ve bakterilere bağlı olarak oluşan kolera, dizanteri, tifo gibi enfeksiyonlar da oluşabilmektedir. Anne adaylarının dikkat etmesi gereken bakteri Listeria’dır. Bu bakteri pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirlerden bulaşmakta ve bebeğinizde ciddi hasarlara neden olmaktadır. Bu duruma alınabilecek en önemli önlem pastörize süt ürünlerini tüketmek olacaktır.
Hamilelikte İshal Ve Tedavi
Eğer ishal, besin zehirlenmesinden kaynaklanmış bir durum ise geçici olacak ve bu bakterilerin dışkılama yoluyla atılmasıyla tedavi gerçekleşecektir. Hamilelikte ishal durumunda ilaç tedavisi pek uygun görülmemektedir. İlaç yerine anne adayı çok su kaybetmişse damar yolundan verilecek serum tedavisi uygulanabilecektir. Böylece anne adayının karnında ki bebeğe zarar gelmesi önlenmiş olacaktır.
Hamilelikte İshal Ve Önlemleri
Hamilelikte ishal durumuna yakalanmamak için bazı önlemler almanız gerekecektir. Meyve sebzeleri özenle yıkamalısınız, marul, göbek marul, ıspanak gibi besinleri elma sirkesinde yıkamanız bakterilerin ölmesi adına doğru bir adım olacaktır. Pastörize süt ve süt ürünler kullanmaya özen göstermelisiniz. TSE damgalı olan ürünleri kullanmaya özen göstermeli ve aldığınız tüm ürünlerin son kullanma tarihlerine bakmayı ihmal etmemelisiniz. Çiğ yumurta ve et tüketmek ayrıca hazır gıdaları ısıtarak tüketmek ishale neden olabilecek diğer durumlardır. Eğer bu basit yöntemleri uygulamaya dikkat ederseniz ishalden büyük ölçüde korunmuş olacaksınız.
Aldığınız yukarıda sayılan önlemlere rağmen ishal durumuyla karşılaşırsanız ve 1 gün içerisinde geçmezse doktorunuza danışmalısınız. Dahiliye veya kadın doğum uzmanına başvurmanız yerinde bir karar olacaktır. Tedavinin ilk adımı kaybedilen suyun vücuda takviyesi olacaktır. Bu durum olabilecekse ağız yoluyla olmalıdır. Eğer anne adayı zorlanmış ise damar yoluyla serum takılarak tedavi gerçekleştirilecektir. Sonrasında ise beslenmenizi devam ettirmeniz gerekecektir. Uygun görülürse antibiyotik tedavisi uygulaması doktorunuz tarafından karar verilebilecektir. Antibiyotik tedavisi sadece kadın doğum uzmanı karar vermişse yapılmalıdır.