19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkGüneş yanığı ve acısı nasıl geçer, ne iyi gelir, bitkisel tedavisi

Güneş yanığı ve acısı nasıl geçer, ne iyi gelir, bitkisel tedavisi

İçerikleri

Güneş Yanığı Neden Olur?

Derinin çok kısa zamanda çok fazla güneş ışığına maruz kalması sonucunda ortaya çıkan problem güneş yanığıdır. Bu probleme sebep olan güneşin ultraviyole ışınlarıdır. Bu ışınlar aslında cilde yararlıdır fakat kısa sürede ve çok fazlaca güneş ışığı alan ciltte sağlık açısından problemler ortaya çıkarabilir.

Güneş ışığına maruz kalan deri önce kendini korumaya alarak sertleşir. Deride meydana gelene bu sertleşme sonrasında ise güneş yanığının derecesine göre farklı sonuçlar kendini gösterebilir. Güneş yanığına maruz kalan kişi de güneş yanığı belirtileri kendini 1-24 saat arasında baş dönmesi ve yüksek ateş şeklinde başlayan belirtilerle kendini göstermeye başlar.

Güneş Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?

Güneş yanığının tedavisinde en önemli aşama güneş yanığının derecesinin belirlenmesi aşamasıdır. Yanıklar 1. derece ve 2. derce yanık olmak üzere ikiye ayrılırlar. Eğer deride meydana gelen bu yanık birinci derecede ise hafif kızarıklık şeklinde kendini gösterecektir. Oluşan bu hafif kızarıklığı önlemek için güneş yanığı olan bölgeye soğuk kompres uygulanması tedavi için ilk yöntemdir. Ancak bunu direk olarak soğuk suyla değil de soğuk ıslatılmış havlu ile yapmak daha doğru olacaktır. Ayrıca 1. derece güneş yanıkları için eczaneden alınan yanık kremlerinin cilde sürülmesi bu yanıkların tedavisi için yeterli olacaktır.

1inci derece güneş yanıklarında yanığın oranına bağlı olarak vücudun su miktarında azalma meydana geldiği için bol su ve sıvı tüketilmesi de oldukça önemlidir. Ayrıca bu yanıklar için kişinin iyileşene kadar çok sıcak suyla duş almaması ve giyimine de dikkat ederek vücudu rahatsız edici derecede dar ve sıkı giyinmekten kaçınması gerekmektedir.

İkinci derce güneş yanıklarında ise durum birinci derece yanıklara göre daha farklı olabilir. İkinci derece yanıklarda daha fazla ağrı veya vücudun yanan bölgesinin su toplaması olabilir. Böyle durumda doktora başvurulması ve ona göre tedavi uygulanması gerekmektedir.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Bitkisel Tedavisi

Bu esnada yapabileceğiniz çözümler için sizlere birkaç tavsiyemiz olacak;

  • Güneş yanığına maruz kalan derinin sıvı ve su kaybını en aza indirebilmek için bol bol su içilmelidir. Ayrıca su güneş yanığına maruz kalan derinin acısını dindirir ve cildinizi nemlendirir.
  • Güneş yanığına bitkisel tedavi olarak salatalık kullanın. Salatalıktan elde ettiğiniz suyu cildinize sürün. Bu sayede güneş yanığı oluşan deride rahatlama ve iyileşme sağlayacaktır.
  • Güneş yanığına maruz kalan deriye çok az elma sirkesi sürebilirsiniz. Bu sayede ciltte oluşan ağrı bir nebze olsun hafifler.
  • Güneş yanığı oluşan deriye pamuk yardımıyla zeytinyağı sürebilirsiniz. Zeytinyağının güneş yanığı oluşan deride onarıcı bir etkisi olduğu için yanık oluşan bölgedeki ağrılarınızı da alacaktır.
  • Lavanta yağı güneş yanığında tedavide bilinen en eski yöntemlerden biridir. Bir miktar lavanta yağı yanık oluşan bölgedeki ağrılarınızı azaltacaktır.
  • Yoğurt güneş yanığında en çok kullanılan ve başvurulan yöntemdir. En etkili yöntem olarak bilinir. Güneş yanığı oluşan deriye yağsız yoğurt sürülmesi cildi rahatlatarak soğutur ve deride oluşan ağrınızı da en aza indirir.

Güneş Yanığı Ağrısı/Sızısı Nasıl Geçer?

Güneş yanığının ağrısını azaltmak ve çözüm sağlamak için soğuk – ılık bir duş almak iyi gelecektir. Ayrıca buzdolabında soğumuş nemlendiriciler de yardımcınız olur. Birinci derecede yani hafif güneş yanıklarına soğuğa yakın ılık presler iyi gelebiliyorken, bunu çok soğuk bir şekilde yapmamaya da dikkat etmek gerekir. Zira soğuk, cildi gerginleştirip ağrınızı artırabilir. İkinci derecede yani daha ağır güneş yanığında ise su toplamaları görülür. Bu aşamada muhakkak doktora görünmek gerekir. Uygulanacak nemlendirici ve kortizonlu kremler tedavi edici etki gösterirken, bir yandan da ağrıları hafifletmek için ağrı kesici kullanılabilir. Kortizonlu kremler, ödemleri azaltacağı için kullanılmaktadır.

Yanık bölgesine kesinlikle kese, lif gibi ürünlerle tahriş edici hareketler yapmamak gerekir. Güneş yanığı olan cildinize tahriş edici kumaşlar değdirmemek, yani hafif kıyafetler giymek mümkün olduğunca yanık bölgesinin açıkta kalıp hava almasını sağlamak gerekir. Özellikle iyileşme sürecinde ortaya çıkacak kaşıntılar için ise kaşıntıyı giderici ve doktor tarafından verilecek olan ilaçlar kullanmak iyi gelecektir.

Güneş Yanığına İyi Gelen Kremler Hangileri? Öneriler

Güneş yanığı ağrısını ve sızısını yaşayan kişilerin en çok merak ettikleri konu, güneş yanığına iyi gelen kremler hangileridir sorusunun yanıtıdır. İşte güneş yanığı için önereceğimiz ve sızınızı hafifletecek kremler;

Bepanthen Krem: Güneş yanıklarından kaynaklı acıyı hafifletir ve cildin dokusunu onarır. Güneş yanığı tedavisi konusunda oldukça etkili olan Bepanthen Krem güneş yanığı tedavisinde tercih edilebilecek ürünlerden biri.

Anestol Pomad: Tedaviden ziyade genellikle acıyı dindirmek için kullanılan bu krem Bepanthen ile kullanıldığında tedavi edici özelliği daha da başarılı olmaktadır.

Silverdin Krem: Güneş ışınlarının neden olduğu yanıklarda kullanılabildiği gibi diğer yanık ya da yara tedavilerinde rahatlıkla kullanılabilecek onarıcı bir kremdir.

Stilex Jel: Bölgesel uyuşturucu etkisi ile acıyı hafifleten bir jeldir. Güneş yanıklarında kullanılmasının yanı sıra kaşıntı ve böcek ısırması tedavilerinde de işe yarayan lokal tedavi jelidir.

Hametan Krem: Özellikle kadınlarda ve çocuklarda kullanılan Hametam Krem dermatologların sıkça önerdiği bir kremdir. Kaşınma ve pişik gibi şikayetlerin yanında güneş yanıklarında da fayda sağlamaktadır.

Bioderma Sensibio Forte Cream: Güneş yanıklarında cildi yatıştırıcı etkisi ile insanları rahatlatan bir kremdir.

Kalamin Losyonu: Duştan sonra kullanıldığında rahatlatıcı ve hafifletici etkisi ile daha çok hafif güneş yanıklarında tercih edilmektedir.

Önerdiğimiz bu kremler hafif dereceli güneş yanıklarının semtomlarını hafifleterek tedavi edebilirler. İleri derecedeki güneş yanıklarında  mutlaka hastenelerin uzman bir dermatologuna başvurulması gerekmektedir. Güneş yanığı problemlerini yaşamamak için güneş ışınlarına maruz kalmadan önce yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Güneş yanığı ve acısı nasıl geçer, ne iyi gelir, bitkisel tedavisi