19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkTurist ishali (Yolcu-Gezgin İshali) nedir? Korunma yolları ve öneriler

Turist ishali (Yolcu-Gezgin İshali) nedir? Korunma yolları ve öneriler

Turist ishali, seyahat sürecinde ya da sonrasında en geç 10 gün içinde ortaya çıkan bir ishal türüdür. Dünyada ortalama 1 milyar insan seyahat ediyor. Eğer sık seyahat edenlerden iseniz bu haber sizi de ilgilendiriyor. Turist ishali nedir? İshalden korunma yolları ve belirtileri nelerdir? Ayrıntılar haberimizde.

İçerikleri

Yolcu ishali çok seyahat edenlerin karşılaştığı bir sağlık problemidir. İshale, gidilen bölgedeki içecek ve yiyeceklerdeki mikroorganizmalar neden olur. İstatistiklere göre, az gelişmiş ülkelere yapılan seyahatlerde görülme sıklığı daha fazladır. Bakteriyel bir hastalık olduğundan uzun sürebilir. Bu durumda hemen uzman hekime gidilmelidir.Konuyu detaylandırmak için ‘’turist ishali nedir ve nasıl bulaşır’’ konusunu daha net inceleyelim.

Turist İshali Nedir Ve Nasıl Bulaşır?

Turist ishali bir gezgin hastalığıdır. Yani ne kadar çok seyahat o kadar çok ishal riski. Araştırmalara göre en çok Hindistan, Ortadoğu, Güney Amerika ve Afrika seyahatlerinde görülüyor. Türkiye’de ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yapılan seyahatlerde ishal vakalarına rastlanılmıştır. Bu veriler, yaşam koşullarının güç olduğu bölgelere yapılan seyahatlerin daha riskli olduğunu gösterir.

Sırt çantası ile dünyayı keşfe çıkan gezginler, ‘’turist ishali nasıl bulaşır’’ diye merak edip, endişe duyar. Çünkü yolcu ishali türünün en sevdiği grup bol seyahat eden gezginlerdir. Bu noktada onlara yiyip, içtiklerine dikkat edilmesi önerilir. İshalin ana bulaşma nedenleri; kirli deniz, nehir, havuzlar, klorlanmamış içme suları, sokak kültürü yemekleri ve tam pişmemiş çiğ yemeklerdir. İshal hijyeni sevmiyor.

Seyahat Süreci Ve Sonrasında Alınması Gereken Tedbirler

Turist ishali dünyanın çoğu yerinde görülür. Ancak alınan önleyici tedbirler ishal riskini düşürür. Bu önlemlerin neler olduğunu maddeler halinde inceleyelim.

  • Elleri alkol bazlı dezenfektanlar ile sıkça yıkanması gerekir. Hijyen kuralları üst seviye olması gerekir.
  • Hayvansal gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Tüketilen tüm gıdaların ise tam pişmiş olması gerekiyor. Ayrıca soğuk yemeklerden uzak durulmalıdır.
  • Sokak yemekleri yenmemelidir. Su tercihi ise kapalı su olmalıdır.
  • Deniz ürünleri rafa kaldırılmalı, meyveler ise kabuğu soyulup yenmelidir.
  • Renkli ve çabuk bozulacak gıdalardan(mayonez-krema-renkli pasta) uzak durulmalıdır.
  • Seyahat süreci ve sonrasında bol sıvı tüketilmelidir.
  • İshale yakalanma durumunda vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
  • Konserve ürünleri kullanmamaya gayret edin.
  • Mümkünse şebeke suyunu kaynatarak kullanın. (diş fırçalama)

Turist İshalinin Belirtileri Neler?

Turist ishali genelde birden bire ortaya çıkar. Dışkı miktarındaki artış sulu ishal şeklindedir. İshal, günde 4-5 kez tuvalete çıkarır. Ayrıca mide bulantısı, kusma, şişkinlik, kramp ve nadir de olsa ateş görülebilir. Karında olan gazdan dolayı bağırsaklarda hareketlenme olur. Diğer belirtileri ise; İdrarda azalma, huzursuzluk, ağız ve ciltte kuruluk, kan basıncında düşüklük ve kas ağrılarıdır. Bu belirtiler genelde 1 hafta içinde kaybolur. Hayati tehlikesi olmayan bu ishalin iyileşme oranı yüzde 98’dir.

Turist İshalinde (Yolcu İshali) Tanı Ve Tedavi

Yolcu ishali tanısında hastanın tıbbi hikâyesi dinlenir. Dışkı örnekleri tetkik için laboratuara gönderilir. Hastalık, çoğunlukla tedaviye gerek kalmadan kendi kendine düzelir. Fakat sıvı kaybını önlemek için oral rehidratasyon sıvısı önerilir. Genellikle antibiyotik verilmez ancak verilirse 3-5 gün kullanımı yeterli olur. En etkin tedavisi bol su içmektir.

Risk grubu ve dağılım haritası

Kişinin sağlık durumu ve alması gereken önlemler ishale yakalanma riskini etkiler. Turist ishali risk grubunda ilk sırayı çok seyahat eden gezginlerin yer aldığını yazmıştık. Bunun dışında bağışıklık sistemi zayıf olanlar, diyabet hastaları, gençler ve barsak hastaları gelir.