Okaliptüs, nane suyu ve safran çayı ile buhar solumak gibi bazı ev ilaçları, sinüs enfeksiyonu (burun boşluğu iltihabı) sorununu azaltmaya yardımcı olan iltihap önleyici, balgam söktürücü ve antiseptik özellikler içerir. Yüzdeki ağrı veya basınç, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi sinüs enfeksiyonu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilirler.
Sinüs enfeksiyonu için başka bir doğal çare de tuzlu su ile burun ve sinüs drenajıdır. Bu, aşırı akıntıyı ortadan kaldırmaya ve semptomları hafifletmeye yardımcı olduğu gibi iltihabı da azaltmaya yardımcı olur.
Sinüs Enfeksiyonu İçin Kanıtlanmış 7 Doğal Çözüm
Sinüs enfeksiyonu sorununu tedavi etmek için bu doğal çözümler yaklaşık 2 hafta kullanılabilir, ancak 7 gün sonra herhangi bir iyileşme olmazsa, değerlendirme ve teşhis için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Size daha spesifik ilaçlara başlamayı önerebilir.
Okaliptüs ile buhar solumak
Sinüzit için iyi bir evde çare, burun tıkanıklığını hızla gideren balgam söktürücü ve antiseptik özellikler içerdiğinden okaliptüs ile buharı solumaktır. Bazı insanlar okaliptüs yoluyla salınan uçucu yağa karşı hassas olabildiklerinden aslında semptomlarda kötüleşme yaşayabilirler. Bu tedavi ile kötüleşme yaşarsanız, derhal tedaviyi sonlandırın.
İçindekiler:
- 5 damla okaliptüs esansiyel yağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 litre (yaklaşık 5 su bardağı) kaynar su
Nasıl hazırlanır?
Bir kaseye kaynar su koyun daha sonra uçucu yağı ve tuzu ekleyin. Kaseyi ve başınızı bir havluyla örtün ve buharı içinize çekin. Buharı 10 dakikaya kadar mümkün olduğunca derinden solumak önemlidir. Bunu günde 2 ila 3 kez tekrarlayabilirsiniz.
Evde uçucu yağınız yoksa, doğal yağ su buharıyla birlikte buharlaşacağından okaliptüs yapraklarını kaynar suda da bekletebilirsiniz.
Isırganlı nane suyu
Alerjik sinüzit için evde iyi bir çare, ısırgan otu ile nane suyu içmektir. Bu karışım, sinüs tahrişini azaltmaya ve salgıları ortadan kaldırmaya yardımcı olan anti-inflamatuar, anti-alerjik ve dekonjestan özellikler içerir.
İçindekiler:
- 5 gr taze ısırgan yaprağı
- 15 gr taze nane
- 1 su bardağı hindistan cevizi suyu
- 1 yemek kaşığı okaliptüs balı
Nasıl hazırlanır?
Isırgan otu yapraklarını bir tencerede kaynar suda haşlayın. Daha sonra haşlanan yaprakları nane, hindistan cevizi suyu ve bal ile blenderdan geçirin ve homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Bunu öğün aralarında günde 2 defa içebilirsiniz.
Isırgan otu alerjik reaksiyona neden olabileceğinden (ve pişirmek alerji tetikleyicilerini ortadan kaldırabileceğinden) kullanmadan önce ısırgan yapraklarını pişirmek önemlidir.
Papatya solumak
Papatyanın solunması, mükemmel sakinleştirici özellikler içerdiğinden, sinüs enfeksiyonları için mükemmel bir çaredir. Buharını teneffüs etmek, solunum yollarını ısıtabilir ve nemlendirebilir, bu da sinüzite bağlı rahatsızlığı giderir. Bu yetişkinler ve çocuklar tarafından kullanılabilir.
Çocuklar tarafından solunması, ciddi yanık riski oluşturabildiğinden, çocuk geçmişte yapmış olsa bile yine de bir yetişkinin gözetimi altında yapılmalıdır.
İçindekiler:
- 1 avuç papatya çiçeği
- 1,5 ila 2 litre su
Nasıl hazırlanır?
Suyu kaynatın ve papatya çiçeklerini ekleyin. Bunun 5 ila 10 dakika demlenmesine izin verin ve ardından tencereyi bir havluyla örtün. Başınızı havlunun içine koyun ve buharı içinize çekin. Buharı en az 10 dakika solumalısınız.
Safran çayı
Safran, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip bir madde olan kurkumin açısından zengindir. Yüzdeki ağrı ve baskıya yardımcı olabilecek iltihaplanma semptomlarının yanı sıra sinüs enfeksiyonlarıyla birlikte gelen genel halsizliğin azaltılmasına yardımcı olur.
İçindekiler:
- 1 sığ çay kaşığı safran çiçeği veya kurkumin tozu (yaklaşık 200 mg)
- 1 su bardağı su
Nasıl hazırlanır?
Suyu kaynatın ve sonra safranı ekleyin. Bunun 5 ila 10 dakika kaynamasına izin verin. Günde 2 ila 3 bardak safran çayı içebilirsiniz.
Diğer bir seçenek de kurkumini kapsül şeklinde tüketmektir. Günde toplam 1 g olmak üzere her 12 saatte bir 250 mg’lık iki kapsül alabilirsiniz.
Safran/kurkumin hamile kadınlar veya varfarin, klopidogrel veya asetilsalisilik asit gibi antikoagülanlar alan kişiler tarafından kullanılmamalıdır, çünkü safran kanama riskini artırabilir.
Sarımsaklı zencefil çayı
Sarımsaklı zencefil çayı, alisin (sarımsakta bulunur) ve fenolik bileşikler, shogaol ve zingeron (zencefilde bulunur) gibi maddelerin varlığı nedeniyle antioksidan, antibakteriyel ve antienflamatuar özellikler içerir. Bu maddeler tıkalı burun, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve genel halsizlik gibi sinüzit semptomlarının tedavisine yardımcı olur.
Bu çay ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve sinüs enfeksiyonunun süresini azaltır.
İçindekiler:
- 3 diş sarımsak (soyulmuş ve ikiye bölünmüş)
- 1 cm zencefil kökü veya yaklaşık 1/2 çay kaşığı toz zencefil
- 3 su bardağı su
- Tatlandırmak için bal (isteğe bağlı)
Nasıl hazırlanır?
Suyu sarımsakla kaynatın. Ocaktan alıp içine zencefili ve balı ekleyin. Karışımı süzün ve için.
Antikoagülan kullanan kişiler tarafından zencefil tüketilmemeli ve bu nedenle bu durumlarda çayda tüketilmemelidir. Hamilelik sırasında, 4 güne kadar günde 1 gr zencefili geçmemelisiniz.
Kekik ve bal infüzyonu
Kekik ve ballı bir infüzyon, timol, karvakrol, simen ve linalol gibi iltihap önleyici ve antiseptik maddeler açısından zengindir. Ayrıca balgam söktürücü etkiye sahiptir ve balgamın giderilmesine yardımcı olur ve sinüs enfeksiyonunun neden olduğu burun akıntısını ve tıkalı burnu rahatlatır.
Ayrıca bal iltihabı azaltmaya, boğazı kayganlaştırmaya, öksürük ve balgamı gidermeye yardımcı olur. Bal, proplis veya polen alerjisi olan kişiler çayına bal eklememeli ve sadece kekik kullanmayı tercih etmelidir.
İçindekiler:
- 1 yemek kaşığı kekik özü veya 2 dal taze kekik
- 1 litre (yaklaşık 5 su bardağı) kaynar su
- 1 yemek kaşığı bal
Nasıl hazırlanır?
Kaynayan suya kuru kekik ekleyin ve 5-10 dakika bekletin. Karışımı süzün ve günde 3 bardağa kadar için.
Kekik infüzyonları, gastrit veya ülser gibi mide sorunları olan veya karaciğer sorunları olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Varfarin veya klopidogrel gibi antikoagülan kullanan kişiler de kekik infüzyonlarından kaçınmalıdır.
Sodyum bikarbonat ile burun irrigasyonu
Sinüs enfeksiyonu için bu evde çare, burun tıkanıklığını gidermek, iltihabı azaltmak ve tıkalı veya burun akıntısına neden olan salgıyı ortadan kaldırmak için mükemmel bir seçenek olabilen sodyum bikarbonat kullanımını içerir. Sodyum bikarbonat sinüslerde bakteri üremesini engeller ve burun içindeki kuruluğu tedavi ederek mukusun gevşemesini sağlar.
İçindekiler:
- 1 nazal irrigatör veya iğnesiz 20 ml’lik bir şırınga
- 1 çay kaşığı sodyum bikarbonat
- 1 su bardağı ılık su
Nasıl hazırlanır?
Suyu sodyum bikarbonat ile tamamen eriyene kadar karıştırın ve irrigatöre veya şırıngaya koyun. Vücudunuzu öne doğru eğin, başınız hafifçe yana eğik olsun. İrrigatörü veya şırıngayı burun deliğine yerleştirin ve solüsyon diğer burun deliğinden çıkana kadar bastırın. Nazal durulama yaparken ağzınızı açıp nefes almanız önemlidir. Bunu her burun deliğine günde 2 ila 3 kez tekrarlayabilirsiniz.
Sinüslerinizi boşaltmanın bir başka doğal yolu da evde ılık su ve tuzla hazırlayabileceğiniz %0,9 salin kullanmaktır.
Bunlar da ilginizi çekebilir!
- 20 saniyede sinüzit (sinüs enfeksiyonu) nasıl rahatlatılır?
- Çocuklarda sinüzit belirtilerine dikkat edin! Sinüzit nasıl geçer? Bitkisel
- Sinüs enfeksiyonu ve bronşit için doğal formül
- Sinüs enfeksiyonu belirtileri nelerdir, neden olur? Ne iyi gelir?