28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaDiyetŞişmanlama Nedeninizi Biliyor Musunuz?

Şişmanlama Nedeninizi Biliyor Musunuz?

Kimi ne kadar zayıflarsa zayıflasın göbeğinden kurtulamazken kimi de aynı sorunu basenlerinde yaşıyor. İşte hangi bölgeden şişmanladığınıza göre analizler...

İçerikleri

Uzmanlara göre resimde görüldüğü üzere;

1 numaradaki gibi vücudunuzun üst kısmından kilo alıyorsanız bunun sebebi fazla yemeniz. Sağlıklı beslenmeye çalışarak kilo verebilirsiniz.

2 numaralı resimdeki gibi sadece göbeğiniz varsa kilo almanızın nedeni tamamen sinirsel. Stres sebebiyle şişkinlik ve hazımsızlık çektiğiniz için göbeğiniz daha şişkin de görünebilir.

3 numaralı resimdeki basen bölgesinden kilo alanların sorunu fazla gluten tüketimi olabilir. Glutensiz gıdalar tercih edebilirsiniz.

4 numaralı resimdeki gibi ön karın bölgesinden şişmanla sorunu ise genellikle genetik yatkınlıkla ilgili. Ailenizde bu bölümden kilo alanlar var ise spor yaparak ve karın kaslarınızı sıkılaştırarak karnınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

5 numaradaki gibi alt kalça ve bacak bölgesindeki kilo almanın sebebi olarak kan dolaşımı problemleri gösterilebilir. Doktora başvurarak bu soruna çözüm bulabilirsiniz.

6 numaralı resimdeki gibi vücudun orta kısmındaki kilolar hareketsizliğe bağlıdır. uzun süre oturduğunuz bir işte çalışıyor olabilirsiniz.Hareket etmeye ve spor yapmaya özen gösterin.

Vücut Şekline Göre Zayıflamanın Yolları

Sıkı bir diyete başladınız, düzenli sporunuzu yapıyorsunuz, sağlıklı besleniyorsunuz fakat beliniz daha da kalınlaşıyor, bacaklarınız olması gerekenden daha da fazla inceliyor. Bunların nedeni kendi beden tipinize göre diyeti ve egzersizi uygulamamaktan kaynaklanıyor. Birçok kadın dört vücut tipinden birine dahildir. bu kategoriler elma, armut, kereviz ve kum saati olarak adlandırılır. Dolayısıyla her vücut tipi farklıdır ve egzersizde vücut orantısı bakımından büyük önem taşır. Bu bakımdan öncelikli yapmamız gereken kendi vücut tipimizi belirleyip ona göre diyet ve egzersiz programımızı belirlemek.

1. ”Armut”musunuz?

Dar bir beliniz ve karın bölgeniz vardır, omuzlarınız da kalçanızdan daha dardır. Kilonuz ağırlıklı olarak kalçanız da ve basenlerde toplanmıştır.

Egzersiz Planı:

Kadınlar genetik yapılarından dolayı yağı, basen ve üst bacak bölgelerinde topladıkları için; bu bölgelerdeki yağı atmakta oldukça zordur ve uzun zaman gerektirir.
Bu tip vücut tipine sahip olanlar için koşmak en uygun egzersizdir. Basit pilates hareketleri, Özellikle de yan yatılarak yapılan bacak egzersizleri (düz yüzeye yan olarak uzanıp üstteki bacağı kalça hizasına kadar yukarı kaldırmak, nefes almak, vermek ve bu esnada bacağınızı yavaşça yere iki santimetre kalana kadar yere indirmek) bacak kaslarını uzatacağı ve esneteceği için tavsiye edilirken, armut tipine sahip olanlar çok fazla bisiklete binmekten ve spinning yapmaktan kaçınmalıdır, çünkü bu sporlar vücudun alt bölgelerinde kas yapar.
Armut şekilli vücutlarda omuzlar genellikle dardır ve eğri görünür. Duruşunuzu düzeltmek ve omuzlarınızı açmak için yoga hareketlerinden yararlanabilirsiniz; böylece vücudunuzun orantısı dengelenecek ve kalça kısmı daha dar görünecektir. Şınav çekerek ya da kaldırabileceğiniz ağırlıklarla çalışarak pazı ve dış kol kaslarınızı ve omuzlarınızın hatlarını güçlendirebilirsiniz.

Beslenme Planı:

Türk kadınları vücut tip genellemesine baktığımızda çoğunlukla armut tipine dahil olurlar. Aldıkları bütün kilo vücut orantısından dolayı doğrudan en istenmeyen bölgelere gider. İdeal diyet omega’sı yüksek yağlar içeren diyet programlarıdır. bol bol uskumru, somon, ve ringa balığıyla etli balık ağırlıklı beslenebilirsiniz. Bunlar yağ asitleri ihtiva ettiği için vücutta süt ürünleri ve kırmızı et gibi doymuş yağlardan farklı işlem görürler. Bu yağlar vücutta depolanmaz; vücuttaki hücre membralarında kullanılır.
Akılcı küçük manevralar yaparsak beslenmemizi değiştirmemize de gerek kalmaz. Örneğin; tam yağlı krem peynir yerine daha az yağlı peynir, yağlı etler yerine de ızgara et tüketebilirsiniz. Hazır satılan salata sosu yerine sirke, limoni zeytinyağı kullanabilirsiniz. Metabolizmanızın daha hızlı çalışması için yeşil çay içebilirsiniz ancak doğrudan basen- kalça bölgenizdeki yağ hücrelerinizde depolandığı için ve selülite yol açtığı için kafeini asla tüketmemelisiniz.

2.”Kereviz”misiniz?

Omuzlarınız, beliniz, kalçalarınız birbirlerine yakın ölçülerdedir ve göğüsleriniz küçüktür.

Egzersiz Planı:

Bu gruptakiler çok kilolu olmamakla birlikte orantısız bir şekle sahiptirler. buda yukarıdan aşağıya uzayan bir görüntü verir. Bu grup için amaç, vücuda biraz kıvrım kazandırmak ve dengeli bir orantı çıkarmaktır. Omuzları hedef alıp çalışmak, çömelme hareketleri ve bol tekrarlı setler yapmak işe yarar. dumble ağırlıkları omuz hizasında kaldırın ve yukarı doğru yükselirken bunları da başınızdan yukarı doğru itin. bu hareket hem alt hem de üst bedeniniz çalıştırır. Çapraz bacak egzersizini içeren pilates hareketleri de bel bölgesi için etkilidir. Ayrıca yürüyüş esnasında bacak ve  alt vücudu sıkıp bırakma hareketleri vücut kaslarını aktive ederek istenen bölgelere etki edecektir.

Neler Yapmamalı?:

Kıvrım kazanmayı engelleyici, uzun mesafe koşuları ve kardiyovasküler çalışmaları en aza indirmelidir. Beslenme Planı: Fındık ve çekirdekli besinler, omega 3’ler ve 6’lar bu grup için eşsizdir. Soya, miso çorbası, fasulye, tofu, rezene ve hindibayı beslenme programımıza dahil etmelisiniz. Bu besinlerdeki phytoestrogen adlı madde, vücutta dominant kadınlık hormonu olan östrojen gibi etki yaratır ve daha kıvrımlı hatlar oluşmasına yardımcı olur.
Hızlı çalışan metabolizmanızı doyurmak için sık sık yemek yiyin. Yüksek proteinli kahvaltı (omlet gibi) etmeniz, enerjinizin tükenmesini önler. Bunu öğle yemeğinde yiyeceğiniz tavuk veya balıkla destekleyebilirsiniz. Sadece çorba veya salata yemek, sizin yarım saat sonra abur cubura saldırmanıza neden olacaktır.

3. ”Elma”mısınız?

Vücudunuzun alt kısmı küçük veya dardır. Kilolarınız yoğun olarak vücudunuzun orta bölümündedir.

Egzersiz Planı:

Bu Tip vücut genellikle aşırı yeme ve yeteri kadar egzersiz yapmamanın bir sonucudur. Elma grubundakilerde görülen yağ, iç organların çevresinde toplanmış olduğu için diğer gruplardakinden daha tehlikelidir. Bu yağı hızlı bir şekilde yakmanın yolu bol miktarda kardiyovasküler hareket yapmaktır. Yüzme ve bisiklet doğru tercihlerdir.
En fazla miktarda yağı yakmak için, bir seferde toplam 1 saat yerine, günde 30’ar dakikalık iki bölüm yapmayı hedefleyin. Birinci bölümde 15 dk bisiklet veya yüzmeyle başlayabilirsiniz. Bunu zorlu hareketlerden oluşan bir dizi egzersiz takip edebilir.

Egzersizlerinizde gelişme kaydettikçe kardiyo çalışmanızı artırın ve yokuş yukarı veya engebe ekleyerek zorluk derecesini de yükseltin. Günlük spor programınızı ikiye bölmek demek, EPOC’unuzdan (egzersiz sonrası ek oksijen tüketimi) da iki katı verim almanız demektir. Bu da yaklaşık olarak yüzde yirmi daha fazla kalori yakmak anlamına gelir.
Yağ yakma potansiyelinizi maksimize etme açısından, yağsız kas dokularınızı yapılandırmak çok önemlidir. Çünkü ne kadar kasınız varsa, vücudunuz da (dinlenirken bile)o kadar çok kalori yakar. Bunun için geniş kas gruplarını çalıştıran egzersizlere konsantre olun. Kalça ve üst bacak kaslarını yürüyüş ve egzersiz topu kaldırarak çalıştırın. Ayaklarınızı topun üzerinde dinlendirin ve sonra vücudunuzun alt kısmını sıkın, vücudunuz düz durana kadar kalçanızı yerden havaya doğru kaldırın. Vücudunuzun orta bölümündeki kasları zorlamak için hareketleri egzersiz topunun üzerinde yapabilir ve bu sayede ana kaslarınızı da çalıştırabilirsiniz.

Neler Yapmamalı?:

Elma grubundakiler genellikle kalın bellerini inceltmek amacıyla abdominal (karın) bölgeyi çalıştırırlar; ama eğer kardiyo yapmazsınız, karın kaslarının üstüne yerleşmiş olan yağlardan kurtulamayacağınız için, yaptığınız diğer hareketlerin de pek anlamı kalmaz. Bu hareketleri 30 dakikalık bisiklet veya cross-training‘le kombinleyin. Ayrıca bu gruptakiler diğer gruplardan dahada  fazla alkolden uzak durmalıdır. Çünkü alkol kişiyi daha da şişkin gösterir ve kalın bel bölgesini vurgular. Eğer illa da içki içecekseniz kırmızı şarabı tercih edin; hiç olmazsa antioksidan özelliğinden faydalanmış olursunuz.

Beslenme Planı:

Müsli, yulaf, ve kepekli ekmekle yapılmış tost ve yumurta tüketebilirsiniz. zeytin ve fındık, çikolata ve gofretin yerini alabilir. Kahverengi pirinç ve makarnayla çok tahıllı ekmek gibi karbonhidratları akşam 5 ten sonra tüketmemek gerekir. Çünkü akşamları yenen fazla karbonhidratlar, kullanılmayacak enerjiye dönüşerek vücudun tam orta bölümünde toplanmış yağ olarak karşımıza çıkar.
Neler Yapmamalı:Elma grubundakiler diğer gruplardan dahada  fazla alkolden uzak durmalıdır. Çünkü alkol kişiyi daha da şişkin gösterir ve kalın bel bölgesini vurgular. Eğer illa da içki içecekseniz kırmızı şarabı tercih edin; hiç olmazsa antioksidan özelliğinden faydalanmış olursunuz.

4. ”Kum Saati” misiniz?

İnce bir beliniz vardır. Omuz ve kalçanız birbirine yakın genişliklerdedir.

Egzersiz planı:

Kum saatine sahip olanların avantajı, orantılı olarak kilo verebilmeleridir. Dolayısıyla istedikleri egzersizleri yapmakta özgürdürler. Bu gruptaki kişiler genellikle geniş omuzlu dik duruşlu atletik yapılıdırlar. Bokstan dansa kadar pek çok spor, kum saati için gayet uygundur.

Kum saatindekilerin sütyen askısı alanlarında kilo almaları kolaydır; bunun için sırt kaslarına odaklanmaları ve örneğin 1 metrelik elastik sırt bantlarıyla çalışmaları önerilir. Bu esneme bantıyla bütün kas grupları çalıştırılabilir. Sırt kaslarını güçlendirmenin bir başka faydası da, büyük göğüslere karşı denge oluşturup destek sağlamaktır, zira kum saati grubunda iri göğüslülere çok rastlanır. Ağırlık (dumble) kaldırmak veya dış kol kaslarını çalıştıracak press-up egzersizleri işe yarar.

Beslenme Planı:

Öncelikle doymuş yağ tüketmekten uzak durmalısınız. Akdeniz diyeti sizin için son derece uygun olabilir. Bol domates, biber, zeytin, kabak, yağsız tavuk eti ve balık yiyebilirsiniz. Şeker tüketimini kesmeli (şeker yerine meyve veya yoğurt yiyebilirsiniz) ve kesinlikle akşam beşten sonra karbonhidrat almamalısınız

Neler Yapmamalı?:

Sağlıklı ve dengeli bir zayıflama, haftada 1 veya en çok 2 kilo vermek demektir. Eğer bundan daha hızlı kilo verirseniz, büyük ihtimalle o kiloları aynı hızla geri alırsınız. Ayrıca çok spor yapmaktan da kaçınmalısınız. Çünkü o zaman vücut mevcut olan yağları biriktirmeye çalışır ve bu yağlar da doğrudan üst bacak ve popo bölgesine gider.