Birçok durum saç dökülmesine sebep olabilir. Basit besin eksiklikleri saç dökülmesinin veya genel sağlık durumuyla ilgili bir sıkıntının sebebi olabilir. Neyse ki saçınızın sağlıklı olmasına yardımcı olacak ve saç dökülmesini önleyecek yardımcı birçok yiyecek var. Saç dökülmesi, saçı sağlıklı tutmak için vücut tarafından ihtiyaç duyulan belirli vitamin ve minerallerin seviyelerinin yetersiz olmasına bağlı olabilir. Bu eksiklikler vücutta kuru ve mat saçlar dışında başka olumsuz etkilere de sahip olabilir. Saç dökülmesi vücuttaki protein, çinko veya demir eksikliğinin de habercisi olabilir. Bununla birlikte, saç dökülmesi stres veya hastalıktan kaynaklansa bile, önerdiğimiz yiyecekler ve besin maddelerini almanızı sağlayarak saçınızın sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olabilir.
Genel olarak, artan protein alımı saç sağlığını geliştirecektir. Saçlar, tırnaklarınızı da oluşturan bir tür protein olan keratinden yapılır. Bununla birlikte, insanlar protein yapımı için gerekli olan belirli amino asitleri sentezleyemedikleri için bu amino asitleri diğer kaynaklardan almalıyız. Bizim önerdiğimiz gıdalar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu amino asitleri içerir. Bu gıdalar ile tüketilen protein molekülleri metabolik hale gelir, amino asitlerine ayrılır ve hücrelerimiz yeni proteinler oluşturmak için kullanabilir. Bu aynı bir Lego’ya benzemektedir. Parçaları birleştirerek yeni şekiller çıkarmaya benzer. Amino asitlerin ayrılıp yeni proteinler oluşturulması aynı bu duruma benzemektedir.
Proteinin yanı sıra, saçların büyümesi ve bakımı için çeşitli vitaminler ve mineraller gereklidir. Saç dökülmesini önlemek için özellikle iyi kabul edilen on iki süper gıda, sağladıkları temel besinlerin bir özetiyle birlikte aşağıda sizler için listeledik.
1. Fasulye
Diyetlerine çok fazla et eklemek istemeyenler ya da vejeteryanlar protein düzeltmeleri için genellikle fasulyeye tüketeceklerdir. Fasulye, vitaminler, mineraller ve kompleks karbonhidratın yanı sıra yüksek protein içeriğiyle bilinir. Meksika ve Brezilya’da fasulye üzerine yapılan bir araştırmada, en fazla on üç çeşit protein bulunurken, en bol olanı ise fazeolin, lektin, proteaz ve alfa-amilaz inhibitörleridir Bol miktardaki protein saçı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
2. Sığır Eti
Et, açık bir protein kaynağıdır ve USDA(ABD Tarım Bakanlığı), yüz gram yağsız etin 26 gram protein içerdiğini belirtmektedir. Tavsiye edilen günlük protein, kilogram vücut ağırlığı başına 0.8 gramdır – yani 140 kilo ağırlığındaki biri için kabaca günlük 50 gram protein gerekmektedir. Günlük gereksiniminizi karşılamak için en az iki porsiyon sığır eti yemelisiniz ya da saç sağlığınızı ve ekstra gücünüzü arttırmak için biraz daha fazlasını tüketmelisiniz.
3. Havuç
Havuctaki vitaminler, görme yeteneğinize yardımcı olma konusundaki özelliğini çoğumuz bilmektedir. Sağlıklı saçlar için de havuç çok önemlidir. Beta-karoten, bir tanesi retinoik asit olan ve saç sağlığına katkıda bulunan retinoidleri parçalayan A vitamininin öncülerinden biridir. 2012 çalışmasına göre, saç büyümesini ve gelişimini desteklemek için retinoik asit gereklidir. Fakat herşeyin fazlası zarardır. Aşırı dozda retinoik asidin saç kaybına neden olabileceğini belirtilmektedir.
4. Yumurta
Et çoğu insanın aklına en yüksek proteinli yiyecek olarak gelse de, yumurtalar da USDA(ABD Tarım Bakanlığı)’ya göre 13 gram protein ile büyük bir protein kaynağı olarak gösterilmektedir. Ayrıyetten yumurta beyazını evde uygulayabileceğiniz saç maskelerinizde kullanabilirsiniz.
5. Yeşıl Bezelye
Havuçlara benzer şekilde, yeşil bezelyenin (özellikle yeşil bezelye filizleri) de, yüksek seviyede beta-karoten içerdiği, bu da retinoik asit üretimine yol açtığı ve saç sağlığına yardımcı olduğu görülmüştür.
6. Kuruyemiş
Somunların çoğu, sağlıklı saç büyümesini ve doğal koşullu yağların oluşumunu teşvik eden linolenik asit ve omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra çeşitli vitaminler içerir. Yağ asidi eksiklikleri saç derisine ve kaşlara zarar verebilir. Çalışmalar ayrıca omega-6 yağ asitlerinin (araşidonik asit) artmış folikül proliferasyonu yoluyla saç gelişimini destekleyebileceğini göstermiştir. Cevizler ve bademler çinko açısından özellikle zengindir. Çinko, protein sentezi ve hücre bölünmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle çinko eksiklikleri saç dökülmesine katkıda bulunabilir.
7. Yulaf
Yulafın sağlıklı beslenme çok yararı vardır ve saçlarınız için çinko, bakır, B vitamini ve protein kaynağıdır. Bunların hepsi saç kaybını önlemeye yardımcı olur. Yulaf, aynı zamanda bir öğünle beslenmeden farklı besinler almanın harika bir yoludur. Aynı zamanda büyük bir lif kaynağıdır.
8. Somon Balığı
İyi bir protein kaynağı olmasının yanı sıra somon balığı omega-3 yağ asitleri bakımındanda zengindir. Bu asitler saç büyümesini destekler ve kafa derisinin kuruluğunu önler.
9. Ispanak
Tanınmış ve süper bir yemek olan ıspanak, temel besinlerle doludur. Çeşitli vitaminler, potasyum, kalsiyum, demir ve omega yağ asitleri içerir.
10. Ayçekirdeği
Ayçekirdiği çinko, potasyum ve kalsiyum gibi sağlıklı saçlara katkıda bulunan çeşitli mikrobesinleri ve mineralleri içerir.
11. Patates
Havuç önerilebileceği gibi, patates havuçla aynı vitaminleri sağlar. A vitamininin yanı sıra, iyi bir protein, demir ve bakır kaynağıdır.
12. Buğday Tohumu
Buğday tohumu, yararlı miktarlarda çinko ve bakır içeren büyük bir lif kaynağıdır. Müsli, süte veya kreplere kolayca eklenebilir, bu da lezzeti etkilemeden besin içeriğini arttırır.
Bu süper yiyecekler hakkında en iyi durum bunları karıştırmamanızdır. Yapraklı yeşillikler arasından salata yapabilir ve üstüne biraz yağsız et ve fındık ekleyebilirsiniz. Fındık ve ayçiçeği tohumu da yulaf ezmesiyle iyi çalışır ya da hepsini karıştırıp bir saç maskesi olarak kullanabilirsiniz. Saç dökülmesine karşı savaşmak için bu yiyecekleri kullanmayı unutmayın.