4 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıRefraktif Cerrahi (Gözlükten Kurtulma) Yöntemleri Nelerdir?

Refraktif Cerrahi (Gözlükten Kurtulma) Yöntemleri Nelerdir?

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hülya Bolu, gözlükten kurtulma yöntemleri (Refraktif Cerrahi - Refraksiyon Cerrahisi) hakkında detaylı bilgiler verdi.

İçerikleri

Myopi, hipermetropi, astigmatizma ve presbiyopi gibi, net görebilmek için gözlük veya kontakt lenslere ihtiyaç duyduğumuz tüm bu kırma kusurlarının cerrahi olarak düzeltilmesine ‘’Refraktif Cerrahi’’ veya ‘’Refraksiyon Cerrahisi’’ denir.

Öncelikle Kırma Kusurları’nı kısaca özetlemek gerekirse;

Myopi, ilkokul yaşlarında başlayıp yaklaşık 20’li yaşlara kadar artış gösteren ve uzağı net görmemizi engelleyen bir kırma sorunudur. Miyoplar yakını gayet iyi görürken, uzağı net göremezler.

Hipermetropi, çok küçük yaşlarda başlayıp, 12 yaş civarına kadar artan, sonrasında bir miktar azalan ve öncelikle yakını net görmemizi bozan bir kırma kusurudur. Yüksek hipermetroplar hem yakını, hem de uzağı net göremezler.

Astigmatizma, hayatımızın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen, yakın ve uzak görüşte bulanık, ışıkları ve görüntüleri saçılmış olarak görmemize neden olan bir durumdur.

Presbiyopi, 40’lı yaşlardan itibaren, göz kaslarımızın zayıflaması ile beraber başlayan ve giderek artan, yakını net görememe, yazıları rahat okuyamama durumudur. Yakın görme sorunu 60’lı yaşlara kadar artmaya devam eder.

Bu kırma kusurlarının tedavisinde en yaygın uygulanan cerrahi yöntemler;

  1. Excimer Lazer (Lasik, Lasek, PRK, No-Touch) ve SMİLE
  2. Göz içine mercek yerleştirilmesi
  • Şeffaf Lens Değişimi
  • ICL

Lazer İle Gözlükten Kurtulma Yöntemleri

Excimer lazer: Excimer lazer ile tedavi yöntemi, yaklaşık 30 yıldır uygulanmakta olan ve etkinliğini kanıtlamış bir tedavi şeklidir. Dünyada hala en çok yapılan cerrahiler arasındadır. Bu yöntemde lazer ile, kornea bombeliğini değiştirerek (dik olan kornea düzleştirilerek, düz olan kornea da dikleştirilerek), numaraların giderilmesi sağlanmaktadır.Bu lazer işlemi farklı tekniklerle yapılmaktadır.

Lasik: Kornea üst yüzeyinden 100 mikron kadar çok ince bir flep kaldırılır. Bu kaldırma işlemi mikrokeratom denilen bıçak yardımı ile veya bıçaksız olarak femtosaniye lazer yardımı ile yapılabilir. Tercihimiz daha güvenli olması sebebi ile femtosaniye lazer ile kaldırmaktır. Bunun altına excimer lazer uygulanıp, flep kapatılır. Hastalarımız ertesi günden itibaren günlük yaşantılarına ve işlerine devam edebilirler.

Lasek /PRK: Korneası ince oluplasik yapamayacağımız hastalarda tercih ettiğimiz bu yöntemde, korneanın en üst yüzeyi spatül veya alkol ile uzaklaştırılarak, açık kalan korneal alana lazer uygulanır ve kontakt lens takılır. Bu yöntemde iyileşme süreci 4-5 gün kadardır. Hastalarımız günlük işlerine, ancak bu süreden sonra devam edebilirler.Görmenin en iyi seviyeye çıkması birkaç ayı bulabilir. Yakın dövüş sporları ile ilgilenen veya darbe alma riski yüksek olan sporları yapan kişilerde de genellikle bu yöntem tercih edilir.

No-Touch: PRK yöntemi ile aynı sayılır. Aradaki tek fark, PRK’da epitel tabakasını spatül veya alkol ile uzaklaştırırken, No-Touch yönteminde lazer ile buharlaştırıyoruz. Yine açıkta kalan korneal alana excimer lazer yapıyoruz.

SMİLE: Bu yöntemde, kornea tabakasının içinde, yine lazer yardımı ile düzeltilecek numara miktarı ile orantılı bir tabaka kesiliyor. Ardından küçük bir kesiden girilerek, lazerin kestiği katman dışarı çıkarılıyor.Dezavantajı, diğer yöntemlere oranla daha maliyetli olması ve hipermetrop hastalara uygulanamamasıdır. Bir de numara kalması durumunda, tekrar smile yöntemi ile düzeltme yapılamamasıdır.

Lazer Dışı Gözlükten Kurtulma Yöntemleri

Kornea yapısı Excimer Lazere uygun olmayan hastalarda, numaralardan kurtulmak için uygulanan diğer yöntemler, göz içine mercek yerleştirilmesi veya hastanın mevcut merceğinin değiştirilmesidir.

Göz içine mercek yerleştirilmesi (ICL)

Bu yöntem daha çok lazere uygun olmayan yüksek miyop hastalarda tercih edilir. Hastanın kendi merceği korunarak, onun önüne başka bir göz içi lensi yerleştirilir.Bu göz içi lensi istenildiği sürece gözün içinde kalma özelliğine sahiptir. Bu bir göz içi operasyonu olmakla birlikte, gözde herhangi bir dokuda kalıcı değişiklik yapmadığından, işlem sonrası görüntü kalitesi çok iyidir. En sık kullanılan göz içi lensi markası ICL olduğu için, yöntem bu isimle de adlandırılır.

Göz İçi Merceğinin Değiştirilmesi (Şeffaf Lens Değişimi)

Bu yöntem genellikle hem yakını hem de uzağı görmekte zorlanan hipermetrop hastalarda veya 40 yaş üzeri yakın problemi yaşayan kişilerde uygulanır. Aslında katarakt ameliyatının aynısıdır. Tek fark bu operasyonda, katarakt oluşmamış ancak işlevi bozulmuş şeffaf göz içi merceğimiz alınarak onun yerine yakını, uzağı ve ara mesafeyi gösteren bir suni göz içi merceği (tercihen trifokal) takılır. Bu mercekler göze gelen ışınların bir kısmını yakın için, bir kısmını ara mesafe için ve bir kısmını ise uzak için kullanırlar. Beynimiz ise ihtiyaca göre bu üç görüntüden birisini tercih eder.

Beynin hangi görüntüyü tercih edeceğini öğrenmesi için zamana ihtiyaç vardır ve bu süreç bazen 6-12 ayı bulabilir. Ayrıca bu merceğin kullanılacağı insanlarda başka bir göz rahatsızlığının bulunmaması ve tüm göz dokularının sağlam olması gerekir. Bazen trifokal mercek takılan hastalarda akşamları ışıklar etrafında saçılmalar görülebilir. Bu durum çoğu zaman geçicidir fakat nadiren de olsa kalıcı bir hal alabilir. Bu nedenle, özellikle akşamları uzun süre araba kullanmak zorunda olan hastalara bu tip mercekler takılırken, bu durumu göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Göz Doktoru Hülya Bolu

Opr. Dr. Hülya Bolu

Opr. Dr. Hülya Bolu, göz hastalıkları alanında uzmandır. Son yıllarda, katarakt cerrahisinde kullanımı giderek yaygınlaşan ”Femtosaniye Lazer” cihazının Türkiye’de ilk kullanıcılarından ve lazerli katarakt cerrahisini yapan ilk hekimlerdendir.