Çünkü kırkıncı hafta dokuz ay on günlük sürenin son haftasıdır ve doğum denilince ailenin aklında iki şık belirmektedir bunlardan biri normal diğeri ise sezaryen doğumdur. Doğum hakkında merak edilenlerin hepsi aşağıda incelenecektir.
Tıbbi Müdahale Olmadan Meydana Gelen Doğum Normal Doğumdur
- Normal doğumu kısaca tanımlamak gerekirse tıbbi müdahale olmadan bebeğin vajinal yollardan dünyaya gelmesi şeklinde tanımlayabiliriz.
- Toplumda yanlış bir algı olan “herkes normal doğuruyor eskiden kadınlar tarlada bile doğururlarmış” algısı vardır ve bu birçok annenin riskleri göze alarak normal doğum istemesine sebep olmaktadır.
- Çünkü bazı toplumlarda normal doğum dışındaki yöntemlerin gerçek annelik olmadığı şeklinde geri kafalı bir yaklaşım söz konusudur.
- Normal doğum ne yazık ki herkes için söz konusu olmamakla beraber anne ve bebeğin hayatını tehlike sokacak durumlara sebep olmaktadır. Peki, normal doğum hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
Normal Doğum Nedir?
- Normal doğum yukarıda da değinildiği gibi tıbbi müdahale gerektirmeyen doğum şeklidir.
- Sancının ve suyun gelmesi beklenen normal doğumda sancıların artan sıklığıyla beraber kasılmalar başlar ve plasenta rahim duvarından ayrılarak vajinaya doğru itilir normal doğum için gerekli olan vajinada açılmanın sağlanmasıyla normal doğum başlar.
- Normal doğumun başlamasının en belirgin noktası annenin suyunun gelmesidir, normal doğumda rahim ağzı için gerekli olan açılma 8 ile 10 cm arasındadır.
- Normal doğumda plasentanın yırtılmaması durumunda doktorlar tarafından yırtılabilir bu doğumu normallikten çıkan bir olgu değildir.
- Normal durumda önemli olan husus plasentanın tamamiyle dışarı atılmasıdır.
- İçeride plasenta parçası kalması enfeksiyona yol açabilir.
Sezaryen Doğum Nedir?
- Doğum çeşitli durumlarda ne yazık ki yukarıda anlatıldığı gibi kolay olmuyor. Böyle durumlarda da sezaryen doğuma başvuruluyor.
- Sezaryen doğum cerrahi işlem uygulanarak bebeğin karının alt tarafına uygulanan kesikle çıkarılma işlemidir.
- Özellikle normal doğumun riskli olduğu durumlarda uygulanan bir doğum çeşidi olan sezaryen doğum normal doğumdan birçok yönüyle ayrılmaktadır.
- Sezaryen doğum anestezi gerektiren bir uygulamadır ve bir çeşit ameliyattır.
- Özellikle rahimdeki açılmanın yeterli olmadığı durumlarda uygulanan bir doğum çeşidi olan sezaryen doğumun iyileşme süresi normal doğumdan daha uzun sürmektedir.
- Rahime ulaşmak için karnın alt bölgesine atılan kesikle bebek çıkartıldıktan sonra dikiş atılarak sonlandırılan bir uygulamadır.
Sezaryen Doğum Gerektiren Durumlar
- Bebeğin normalden kilolu olması normal doğumda vajinal yırtılmaya sebep olacağı için sezaryene başvurulur.
- Çoğul gebelikler,
- Bebeğin ters gelmesi,
- Daha önce normal doğum yapılması,
- Ailenin tercihi gibi çeşitli sebeplerle sezaryen doğum gerçekleşebilmektedir.
Sezaryen Doğum ve Normal Doğum Hakkında
- Sezaryen doğumda rahim ağzı açılmasının beklenmesi gibi bir durum söz konusu olmadığı için 39. haftadan sonra doktor tarafından belirlenen bir günde doğum gerçekleşebilmektedir.
- Sezaryen doğumda genel anestezi ve yarım anestezi şeklinde anestezi uygulanmaktadır ve her doğumda farklı olmakla beraber yaklaşık yarım saatle bir saat arasında bir zamanda gerçekleşmektedir.
- Sezaryen doğumda iyileşme altı hafta kadar bir süre gerekebilmektedir bu sürede annenin dikişlerinin iyileşmesi için kendini koruması ve pansumanlarını aksatmaması önemlidir.
- Normal doğum yapan anneler hemen eve çıkabilirken sezaryen doğum gerçekleştiren anneler yaklaşık bir iki gün doktor kontrolünde kaldıktan sonra evine dönebilmektedir.
- Sezaryen doğumda öncelikli olan dikişleri korumak için annenin hareket ve davranışlarında kısa süreli bir kısıtlamaya gitmesidir.
- Normal doğumda normal yaşamına kısa sürede dönebilen annenin sezaryen doğumda bu süresi biraz uzamaktadır.