28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviNeden kabak çekirdeği yemelisiniz? Besin değeri ve kalorisi

Neden kabak çekirdeği yemelisiniz? Besin değeri ve kalorisi

Kabak çekirdeği, birçok hastalıkla savaşmanıza yardımcı olabilecek lezzetli bir temel besin kaynağıdır. Diyabet, artrit, prostat ve daha birçok sağlık sorunuyla savaşabilir. Bu süper tohumların sağlığa faydaları hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

İçerikleri

Balkabağı en sevdiğiniz sebze olmayabilir, ancak tohumları kesinlikle en sevdiğiniz atıştırmalıklar listenizdedir. Kabak çekirdeği harika bir tada sahiptir, değerli besinlerle doludurlar ve bir avuç yemek bile size birçok temel besin sağlayabilir. Kabak çekirdeği sağlıklı yağlar, çinko ve magnezyum ile doludur.

Neden Kabak Çekirdeği Yemelisiniz?

Kabak çekirdeği, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olan birçok antioksidan ve çoklu doymamış yağ asitleri, B2 vitamini ve folat içerir. Aynı zamanda daha iyi uyku sağlar ve harika bir protein kaynağıdır. Metabolizmanızı da artırır. Sonbaharla birlikte soğuk havaların da etkisiyle soğuk algınlığı ve grip vakaları artmaya başlar. Bu rahatsızlıkları kendinizden uzak tutmak için kabak çekirdeğini tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Kabak çekirdeği, sağlıksız kızarmış patateslere ve paketlenmiş atıştırmalıklara harika bir alternatiftir. Üstelik lezzetten de taviz vermiyorsunuz.

Kabak Çekirdeği Neye İyi Gelir?
Kabak Çekirdeği Neye İyi Gelir?

Kabak Çekirdeği Neye İyi Gelir?

Kabak çekirdeği son derece besleyicidir ve güçlü antioksidanlarla doludur. Kabak çekirdeği yemek, diyet eksikliklerini gidermeye yardımcı olabilir ve çeşitli sağlık sorunlarına karşı koruma sağlayabilir. İşte kabak çekirdeğinin pek bilinmeyen yararları..

Romatoid artriti önler:

Kabak çekirdeği artritli insanlar için harikadır bir besindir. Omega-3 ve omega -6 gibi yağ asitleri ile doludur, bu sadece sizi artritik ağrılardan kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda artrit geliştirme riskinizi de ortadan kaldırır.

Kilo vermeye yardımcı olur:

Kabak çekirdeği, açlığınızı yönetmenize yardımcı olan harika bir protein kaynağıdır. Yüksek enerji seviyelerini korumanıza ve şekerli yiyecek isteklerinizden uzak kalmanıza yardımcı olan demir içerir. Kabak çekirdeği, lif, protein ve doymamış yağ asitleri gibi kilo kaybını desteklediği bilinen besinler açısından zengindir.

Sindirimi iyileştirir

Bu tohumlar vücudunuzda idrar söktürücü etki (idrara çıkmayı artırır) uygular, böylece mesane rahatsızlığını giderir. Bağırsak solucanlarını ortadan kaldıran bir anti-bakteriyel ajan görevi gören amino asitler içerirler.

Diyabetin kontrol altına alınmasına yardımcı olur:

Kabak çekirdeğinin kan şekeri seviyesini kontrol ettiği kanıtlanmıştır. Kabak çekirdeği insülin üretimini düzenler ve diyabeti kontrol altında tutar.

Depresyonu önler:

Kabak çekirdeği hormonal dengesizliğin neden olduğu depresyonu önler. Davranışın düzenlenmesinde, daha iyi uyku ve ruh halinde hayati bir rol oynayan hormonlardan sorumlu olan belirli amino asitlere sahiptir.

Prostat bezlerinizi sağlıklı tutar:

Prostat sağlığını koruduğu için erkekler için en önemli besinlerden biridir. Kabak çekirdeğine bulunan çinko, prostat bezinin normal çalışmasına yardımcı olur. Yüksek DHT seviyeleri, genişlemiş prostat ile ilişkilidir. BPH’yi önlemeye yardımcı olmak için haftada üç kez bir avuç kabuklu kabak çekirdeği yenilmesi önerilir.

Kabak çekirdeği yağı ereksiyona yardımcı olur:

Kabak çekirdeği yağı prostat bezi fonksiyonunu olumlu yönde etkiler, erektil fonksiyonu iyileştirir, spermatogenez sürecini normalleştirir ve genitoüriner organların doku ve kan damarlarını gelişen inflamatuar süreçlere karşı korur.

Kabak çekirdeği östrojeni artırır:

Adet döngüsünün ilk evresi (foliküler evre) sırasında, kabak çekirdeği ve keten tohumu, aşırı östrojeni önlerken östrojen seviyemizi iyileştirmeye yardımcı olur.

Kabak çekirdeği uyumanıza yardımcı olur:

Uykuyu teşvik eden bir amino asit olan doğal bir triptofan kaynağı sağlarlar. Araştırmalar, günde 1 gram triptofanın uykuyu iyileştirdiğini gösteriyor. Kabak çekirdeği ayrıca hem magnezyum hem de çinko içerir. Çinkonun, uyku döngünüzü kontrol etmeye yardımcı olan vücuttaki serotonin seviyelerini arttırdığı gösterilmiştir.

Kabak çekirdeği böbreklere iyi gelir:

Tayland’da yapılan iki denemede, atıştırmalık olarak kabak çekirdeği yemenin en yaygın böbrek taşı tipini önlemeye yardımcı olabileceği bildirildi. Kabak çekirdeği hem idrarda taş oluşumunu teşvik eden maddelerin seviyelerini düşürüyor hem de taş oluşumunu engelleyen maddelerin seviyelerini arttırıyor gibi görünüyor.

Saç sağlığı için faydalıdır:

Kabak çekirdeği ayrıca saç büyümesinden sorumlu olan cucurbitin (bir tür amino asit) içerir. Kabak çekirdeğinde bulunan diğer mikro besinler de saçın dokusunu iyileştirmeye ve güçlendirmeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği yağı da kilitleriniz için iyidir.

Günde Ne Kadar Kabak Çekirdeği Yenilmeli?

Magnezyum, demir ve lif açısından zengin olan bu tohum, sağlıklı ve gevrek bir atıştırmalıktır. Amerikan Kalp Derneği, sağlıklı bir diyetin parçası olarak her gün çeyrek fincan (30 gram) kabak çekirdeği tüketmenizi önerir.

Kabak Çekirdeğini Kimler Tüketmemeli?

Ancak şeker hastalığınız veya hipogliseminiz varsa kabak çekirdeğini diyetinize eklemeden önce doktorunuza danışmalısınız. Yüz gram kabak çekirdeği 446 kalori ve 19 gr yağ içerir. Bu nedenle kabak çekirdeğinin fazla tüketimi kilo alımına neden olur.

Kabak Çekirdeğinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kabak çekirdeği lif bakımından yüksektir, bu nedenle çok miktarda yemek gaz veya şişkinliğe neden olabilir . Aynı anda çok miktarda kabak çekirdeği yemek kabızlığa neden olabilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir!