Büyük şehirlerde, kahvaltı veya akşam yemeğini pişirmek veya ısıtmak için zaman kısıtlıyken hızlı bir şekilde yemeği mikrodalgaya koyun. İşe yetişmek ya da çocuğunuzu okula yetiştirmek önemli bir noktadır. Bununla beraber mikrodalga fırındaki işlemden sonra tüm gıdalar sağlıklı kalmayabilir.
İşte mikrodalgadan çıktıktan sonra sağlığınızı tehdit eden besinler:
Yumurta
Mikrodalgada yumurta pişirilmesi doğru değildir. Yüksek sıcaklığın etkisi altında, kabuk içerisindeki protein çok sıcak hale gelir ve kabuk patlayabilir.
Pişmiş yumurtaları ısıtmak için de mikrodalga fırın protein için kötü bir tercihtir. Yapısını değiştirir ve ısıtılmış yumurtaların kullanımı ishal ve hatta hafif zehirlenmeye neden olabilir. Ancak çırpılmış yumurtaları mikrodalga fırında pişirmek kolay ve güvenlidir.
Et
Mikrodalgada et pişirme sürecinde etin çiğ kalma olasılığı yüksektir. Bu nedenle eti küçük parçalara bölerek tavada kızartmak ya da ızgara yapmak daha makul bir çözümdür.
Mikrodalgada etin buzunu çözdürürken dikkatli olun. Etin yüzeyi hızla çözülür ve ısınır. Aynı zamanda etin kenarlarında kavrulmuş yerler de görülebilir. Ancak etin içi donuk halde kalır. Daha sonra yarı donuk yarı erimiş olan etin üzerinde bakteri oluşumu çok hızlı bir şekilde ilerler.
Etleri Çözmenin Güvenli Yolları;
- Uzun yol: Buzdolabında eti bırakın ve yavaş yavaş erime imkanı verin.
- Kısa yol: Eti ılık su içerisine koyun ve erimesini bekleyin.
Margarin
Mikrodalgada margarini eritmek uygundur. Ancak zamanlamanın ne kadar olması gerektiğini herkes bilmiyor. Yağ sıklıkla yumuşar ve erir, tekrar donar. Folyo ambalajındaki margarin mikrodalgada ısıtılmaz. Kolay bir şekilde alev alabilir ve yangına sebebiyet verebilir.
Güvenli Yol: Margarini sıcak bir yere koyun veya sıcak bir odada bırakın.
Yeşillik
Mikrodalgada yeşil salata veya ıspanağı karıştırmayı deneyin. Aynı anda yeşilliklerin hemen görünüşlerinin de değiştiğini göreceksiniz.
Mikrodalgada yeşillikler ısıtma sırasında dış görünüşlerini ve lezzet özelliklerini kaybeder. Aynı zamanda ısıl işlemden sonra toksinlere dönüştürülen nitratlar içerirler. Isıtıldığında ıspanak gibi yeşil sebzeler zehirlenmeye neden olabilirler.
Meyveler
Dondurulmuş meyveler yararlı özelliklerini korumaya devam ederler. Ancak, buzlarını eritmek veya mikrodalgada pişirmek için acele etmeyin. Yanlış zamanlama onları mantarlara çevirir.
Güvenli Yol: Meyveleri dondurucudan çıkarın ve buzdolabının içerisine koyun. Doğal süreci ile erimesini bekleyin.
Mikrodalgada meyveli kek pişirmeyin. Pişirme sırasında yararlı olan elementlerin çoğu buharlaşmış olacak. Ayrıca fazla miktardaki nemden dolayı tüm meyveler patlayacaktır.
Tavuk
Tavuk ve hindide çok fazla protein vardır. Mikrodalga tavuk, pizza gibi ürünleri ısıtmaya karar verirseniz, başka bir yol seçmenizi öneririz. Bayat bir tavukta protein yapısı ısıtıldığı zaman değişir. Sonucunda hazımsızlık, şişkinlik ve bulantı yaşanır. Soğuk olarak tüketirseniz bu sonuçlar ile karşılaşmazsınız.
Güvenli Yol: Isıtmak zorunda olduğunuzu düşünüyorsanız, uzun süre düşük bir sıcaklıkta ısıtabilirsiniz.
Mantar
Pişmiş mantar yemeğini anlık olarak tüketin. Mantarlarda, tavuklarda olduğu gibi çok fazla protein bulunur. Mikrodalgada mantara uygulanan tekrarlı ısıl işlem sindirim için sağlıksız bir durum oluşturur.
Güvenli yol: Mantarları fırında veya ocakta ısıtın. Faydasını kaybetmemesi için mantarı ılıkken tüketin.
Süt Ürünleri
Fermente süt ürünlerinde canlı lakto ve bifidobakteriler bulunur. Bu faydalı bakteriler yüksek sıcaklıklarda ölürler. Ölmeleri halinde ürün tadını kaybeder.
Güvenli yol: Ürünü bir bardağa dökün ve oda ısısında bırakın. Böylece maksimum faydayı elde edebilirsiniz.
Bal
Bal uygun şekilde depolandığında faydalı özelliklerini kaybetmez. Bazen sertleşir, kristalleşir. Bu durumun düzelmesi için mikrodalga kullanılırsa bal tadını ve özelliklerini değiştirir.
Balı direkt tüketin. Sıcak bir suyun içerisinde bir kap içinde bekletebilirsiniz. Bu da yumuşamasına yardımcı olur. Ancak sıcaklık 40 dereceyi geçmemelidir.