23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriLupus hastalığı nedir, neden olur, belirtileri neler?

Lupus hastalığı nedir, neden olur, belirtileri neler?

Vücudumuzun kendi bağışıklık sistemi, vücudumuzun hücrelerine zarar vermeye başladığı ilginç bir hastalık türü olan kelebek hastalığı ya da lupus kelebek hastalığı ciddi bir tedavi gerektiren önemli bir hastalıktır. Bu makalede aşağıdaki konulara değinilecektir.

İçerikleri

Lupus hastalığı otoimmün bir hastalık olarak eklemlere böbreklere, kan hücrelerine, akciğerlere, kalbe, hatta beyne zarar verebilir. Hastalığın belirtileri genel olarak diğer hastalıklarla benzerlik gösterdiği için teşhis edilmesi biraz zordur. Lupus kelebek hastalığı Kadınlarda 40 yaş altında görülme sıklığı söz konusudur. Hastalığın kalıtsallıkla bir ilgisi yoktur ve bulaşıcı bir hastalık değildir. Yüzde kolda vücutta oluşan deri döküntüleri hastalığın bulaşıcı bir hastalık olabileceği şüphesini taşısa da bu hastalık tamamen kişinin kendi bağışıklık sisteminin tabiri caiz ise zıvanadan çıkması ile ortaya çıkmaktadır. Ancak uygun tedavi ile Lupus hastalığı ya da başka bir ifade ile lupus kelebek hastalığı tedavi ile iyileştirilebilir.

Lupus Hastalığı Neden Olur?

Hastalığın sebebi araştırıldığında gen diziliminde bir bozuklukla ilişkili olduğu anlaşılmıştır fakat kesin neden ortaya konamamıştır. Bazı durumlar lupus kelebek hastalığını tetikleyebilir. Yaz aylarında çok fazla güneş ışığı altında kalmak bakteriyel bir virüs kaynaklı enfeksiyonlar kapmak, yüksek tansiyon ve antibiyotiklerin bazı yan etkileri lupus hastalığına yol açabilir

Lupus Hastalığı Belirtileri Neler?

Bu hastalık bir anda ortaya çıkabileceği gibi ağır ağır ortaya çıkabilir belirtileri şiddetli orta derecede şiddetli ya da hafif olabilir. Hiçbir iş yapılmadığı halde hızlı bir şekilde yorulmak ara sıra ortaya çıkan ateş, vücutta şişlik, eklemlerde ağrı yanaklarda kelebek şekline benzer döküntüler, stres, Raynaud sendromu ayak parmaklarının soğuk olması, nefes darlığı baş ağrıları, hafıza kaybı göğüs ağrısı gibi belirtileri vardır. Hastalık detaylı kan testi yapılarak biyokimyasal analiz ile böbrek ve karaciğer fonksiyonları incelenerek ortaya konabilir. İdrar analizi yapılarak idrarda protein sayıları ve kırmızı kan hücrelerinin sayısına dikkat edilerek teşhis edilebilir, akciğer radyografisi ve buna ek olarak da kalbin ultrasonu ile hastalık ortaya çıkarılabilir.

Lupus Kelebek Hastalığı

Lupus hastalığı yüzde kelebeğe benzer döküntüler ve lekeler bıraktığı için kelebek hastalığı adını almaktadır hastalığın tedavisi bireyden bireye değişmektedir. Hastaya eklem şişmesi durumunda ağrı kesici verilir, antienflamatuar ilaçlar bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar da verilir. İlaçlara ek olarak diyet takviyeleri hormon desteği Omega 3 balık yağı ve kapsülleri, akupunktur tedavisi, eklem ağrılarının giderilmesi için ilaçlar verilerek Lupus hastalığı tedavi edilmektedir. Hastalığın kesin nedeni bilinmediği için temkinli davranarak doktorların şu Tavsiyelerine uymakta yarar vardır: sigara içiliyorsa sigarayı bırakmak, kemikleri güçlendirmek için D vitamini almak, güneşte uzun süre kalmamak, düzenli uyku, verilen ilaçları düzenli bir şekilde riayet ederek almak, ramotoloji uzmanına sık sık görünmek egzersiz yapmak bu hastalığın gelişmesini önlemek için alınacak tedbirler arasındadır.

Lupus Hastalığı Saraçoğlu Kürü