19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaKadınCilt BakımıHassas cilt nasıl güçlendirilir, bakımı nasıl olmalıdır?

Hassas cilt nasıl güçlendirilir, bakımı nasıl olmalıdır?

Çevresel faktörlerden yoğun şekilde etkilenen hassas cilt nasıl güçlendirilir, hassas cilt bakımı nasıl olmalıdır? Detaylar haberimizde.

İçerikleri

Hassas cildinize özen göstermek sizi zorlayıcı olabilir ancak cildinize gerekli özeni göstermezseniz, cildiniz kolayca tahriş olur ve nasıl göründüğünü ve hissettiğini size bildirir. Deri, vücudunuzun en büyük organıdır ve genel sağlık için çok önemli işlevleri vardır. Aynı zamanda bir sünger gibidir. Vücudunuza ne koyarsanız koyun deriden sızar. Başka bir deyişle, cildinize sürdüğünüz şey vücudunuza girer. Cildinizin nasıl çalıştığını öğrenmek, neye ihtiyacı olduğunu anlamanıza ve sağlıklı bir ışıltıya sahip olmak için cildinizi nasıl şımartacağınızı öğrenmenize yardımcı olur.

Hassas Cilt Nedir?

Hassas cilt tipi çevresel faktörlere oldukça net reaksiyon gösterebilen bir cilt tipidir. Adından da anlaşıldığı üzere hassas cilt tipi aşırı duyarlıdır. Bu sebeple gerek cilt temizliğinde gerekse cilt bakımında titiz davranılması gereklidir. Yaz aylarında sıcak havaya kış aylarında ise soğuk havaya karşı duyarlı olan hassas cilt tipi için cilt yüzeyinde koruma bariyeri oluşturacak ürünler tercih edilmelidir. Hassas cilt tipi kolayca anlaşılabilmektedir. Cildin yoğun olarak reaksiyon göstermesinin yanı sıra birçok farklı özelliği bulunmaktadır.

  • Cilt yüzeyinde kızarmalar görülmektedir.
  • Cilt kaşınır ve oldukça gergindir.
  • Kullanılan cilt bakım ürünlerine duyarlıdır.
  • Çevresel faktörlere tepki göstermektedir.

Hassas Cilt Nasıl Güçlendirilir? Hassas Cilt Tipi Bakımı

Hassas cilt bakımının büyük bir özenle yapılması oldukça önemlidir. Kullanılan tüm ürünlerin hassas cilt tipine uygun olarak tercih edilmesi gereklidir. Hassas cilt tipine sahip kişilere eczanelerde satılan dermokozmetik ürünler tavsiye edilmektedir. İçeriğinde alkol barındıran ürünlerden kesinlikle uzak durulması gereklidir. Doğal içeriğe sahip tahriş oluşumunu engelleyici yağlar kullanılabilir. Cildin tahriş olmasını engellemek için cilt tipine uygun ürünlerin tercih edilmesi yeterli değildir. Tüketilen besinlerde de seçici olmak gereklidir. Örneğin acı, baharatlı ve yağlı şeyler tüketmek cildin reaksiyon göstermesine neden olmaktadır. Bu sebeple bu tür besinlerden uzak durularak bol su tüketimi tavsiye edilmektedir.

Hindistan cevizi yağı hassas cilt tipine sahip kişiler için ideal bir nemlendirici içeriktir. Haftada bir kez dahi kullanımı cildin yatıştırılmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca hassas cilt tipleri için gerekli olan ürünler içerisinde antioksidan bulunan temizleyicilerdir. Cildin derinlemesine temizlenmesi için günlük cilt bakımına özen gösterilmelidir.

Hassas Cilt Tipi İçin Cilt Temizleme Ürünleri Neler?

Losyon formuna sahip cilt temizleme ürünleri hassas cilt tipi için idealdir. Köpüren ürünler cildin tahriş olmasına neden olmaktadır. Ayrıca agresif içeriğe sahip olduklarından cildin kaşınmasına ve kızarmasına neden olmaktadır. Losyon ürünlerin yanı sıra makyaj temizleme sütleri de hassas cilt tipine sahip kişiler tarafından kullanılabilir. Badem Yağı cilt bakımında sıklıkla tercih edilen doğal içerikli bir yağdır. Cildin yüzeyinde koruma bariyeri oluşturulabilmesi için doğal yağların mucizevi etkilerinden faydalanılması gereklidir. Bu yağları düzenli olarak kullanmak etkilerinin gözle görülür şekilde görülmesine olanak sağlamaktadır.

Hassas cilt tipi için gerekli olan ürünler arasında tonikler de yer almaktadır. Tonik kullanımı hassas cilt tipine sahip kişiler tarafından ihmal edilsede aslında oldukça önemlidir. Tonik kullanımı cildin ph dengesinin sağlanmasına yardımcı olduğundan hassas cilt tipinin olumsuz özelliklerinin giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu sebeple hassas cilt tipine uygun olan bir tonik seçilmesi gereklidir. Toniklerde agresif içerik olmadığından emin olunmalıdır. Özellikle alkol içerikli toniklerin kullanımı kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Hassas cilt tipi için üretilen tonikler oldukça hafif yapılıdır. Cildin nemlendirilmesi ve aynı zamanda bakımının yapılabilmesi için losyon formunda tonikler tercih edilmelidir. Sabah akşam düzenli olarak tonik kullanılması cilt yüzeyinde oluşan tahrişin engellenmesine yardım etmektedir.

Hassas Ciltte Nemlendirici Uygulaması

Nemlendirici uygulaması diğer cilt tiplerinde olduğu gibi hassas cilt tipi içinde oldukça önemlidir. Cildin nemsiz kalmasına bağlı olarak oluşan sorunlar oldukça fazladır. Bu sorunların ortadan kaldırılabilmesi için ise cildin sürekli nemli tutulması gereklidir. Besleyici içeriğe sahip olan nemlendiriciler hassas cilt tipi için idealdir. İçeriği yoğun olan nemlendiricilerin tercih edilmesi cildin kaybettiği nemi kazanmasına olanak sağlamaktadır. Nemlendirici tercihlerinde ambalaj üzerinde hassas cilt ipi için uygundur ifadesi yer alan ürünlerin içeriği de oldukça önemlidir. Bu sebeple nemlendirici tercihlerinde ürün içeriğinin kontrol edilmesi ve seçimlerin buna göre yapılması gereklidir.

Hassas Cildinizi Güçlendirmek İçin 7 İpucu

Hassas cildinizi güçlendirmenin en etkili yolu, cildinizin kendini koruma kabiliyetini artıran güçlü bir bariyer oluşturmaktır. İşte cilt bakımı rejiminizi güçlendirebilecek ve cildinizi sertleştirebilecek bazı hassas cilt ipuçları.

1- Güneşe dikkat edin

“Güneş kremi kullanın” bugünlerde yaygın bir tavsiye, ancak güneşten korunma özellikle hassas cilde sahip kişiler için önemlidir. Güneşe maruz kalmak cildinize zarar vererek cildinizin kurumasına ve erken yaşlanmasına neden olabilir. Sizi UVA ve UVB ışınlarından koruyan ve çinko oksit veya titanyum oksit içeren iyi bir güneş kremi kullandığınızdan emin olun. Ayrıca, yoğun saatlerde sabah 10 ile öğleden sonra 3 arasında güneşte kalmaktan kaçının. Unutmayın, bir yaz gününde cildi tahriş eden tek şey güneş değildir. Isı hassas cildi rahatsız edebilir, bu nedenle serin kalmak ve aşırı ısınmayı önlemek için gölgede kalın.

2. Bol bol su için

Cildiniz kuruduğunda daha ince ve daha hassas hale getirebilir. Cilt bakımı rejiminize uygun maliyetsiz bir katkı, günde en az 2,5 litre su içmektir. Cildiniz nemlendiğinde daha dolgun ve daha sağlıklı olur. Bu yaşlandıkça daha da önemli hale geliyor. Doğduğumuzda vücudumuzun % 75’i sudur ve bu yaşlandıkça azalır. Daha fazla su içmek cildinizin yaşlandıkça incelmesini önleyecek ve diğer organlarınız için de faydalıdır.

3- Deterjan ve sıkıştırıcılardan kaçının

Deterjan temizleyiciler ve büzücüler kendinizi temiz hissetmenize sağlayabilir, ancak aslında cilt hücrelerinizin güçlü bir bariyer oluşturmasına yardımcı olan yağları parçalıyorlar. Kokusuz ve deterjansız temizleyiciler kullanarak hassas cilt bakımı rutininizi tazeleyin. Saçınızı, bulaşıklarınızı veya çamaşırlarınızı yıkamak için kullandığınız diğer deterjanların da cildinizi tahriş edebileceğini unutmayın. Bu nedenle, bu ürünlerin en az sert versiyonlarını tercih edin.

4- Soğukkanlılığınızı koruyun

Bahsettiğimiz gibi, ısı hassas cildi tahriş edebilir, bu nedenle vücudunuzu serin tutmanın yollarını arayın. Sıcak bir duş veya banyo iyi hissettirse de, daha serin bir duş cildinizin kurumasını ve tahriş olmasını engeller. Cildinizi rahatlatmak için gün boyunca soğutma sisleri veya serumlar da kullanabilirsiniz. Boynunuzun arkasına bir damla nane yağı, aşırı ısındığınızda vücudunuzu soğutmanın hızlı bir yoludur.

5- Nemlendirin, nemlendirin, nemlendirin

Yaşayan cilt hücreleriniz yağlar olarak da bilinen lipitler tarafından bir arada tutulur. Cildinize nemlendirici ve yağlar şeklinde daha fazla yağ vermek, hücreleriniz arasında daha sıkı bir bağ oluşturacak ve onu tahriş edici maddelere karşı daha az savunmasız hale getirecektir. Cildiniz çok yağlı değilse, geceleri nemlendirici yerine yüz yağı kullanmayı deneyin. Hindistan cevizi yağı, vücudunuzun her yerinde işe yarayan hafif, çok amaçlı bir yağdır. Yağlı ciltler için silikon bazlı nemlendiriciler kullanın. Genellikle yağlı olmayan veya hafif nemlendiriciler olarak etiketlenirler. Kuru cilt için bir başka ipucu, banyodan sonra kendinizi hafifçe kurulayın ve cildiniz hafif nemliyken hemen yağ veya nemlendirici uygulayın.

6- İçinizi güçlendirin

Diyetiniz, cildinizin ne kadar sağlıklı olduğu konusunda büyük rol oynar ve cildinizi içten dışa onarabilirsiniz. Cildinize sert olması için ihtiyaç duyduğu antioksidanları vermek için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yemek önemlidir. Sağlıklı gıdalardaki mineraller ve vitaminler, cildinizi sıkı ve genç tutmak için kolajen üretimini de artırabilir. Hassas cilt genellikle iltihapla tahriş olur, bu nedenle anti-enflamatuar bir diyet cildinizin bariyerini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Yulaf yemek, yeşil çay içmek ve şekeri sınırlamak, iltihabı azaltmanın yollarından sadece birkaçıdır.

7- Stresi yönetin

Hassas cilt ipuçlarının çoğu, vücudunuza ne koyduğunuza odaklanır, ancak cildinizi sağlıklı ve güçlü tutmak için bağışıklık sisteminizin ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Cildiniz en büyük organınızdır ve stres iyileşme sürecini yavaşlatarak en büyük bariyerinizi zayıflamış bir durumda bırakabilir. İster meditasyon, ister televizyonda en sevdiğiniz komedi izleyin, hassas cilt bakımı rejiminize stres atmayı deneyin ve zamanla ne tür sonuçlar aldığınızı görün. Muhtemelen içte ve dışta daha iyi hissedeceksiniz.