28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkKilo vermek için yürüyüş mü koşu mu daha iyi?

Kilo vermek için yürüyüş mü koşu mu daha iyi?

Yürümek ve koşmak en popüler iki egzersizdir. Yürüyüş yaparak kilo vermek isteyen birçok insan olduğu gibi koşu ile zayıflamak isteyenler de vardır. Çoğumuz koşmanın yürümekten daha fazla kalori yaktığına inanırız. Pekiyi, kilo vermek için yürüyüş mü koşu mu daha iyi?

İçerikleri

Kilo vermek için yürüyüş mü koşu mu daha iyi diye araştırıyorsanız bu, sağlık, zindelik ve zayıflamak için yürüyüşe başlamaya karar verdiğiniz anlamına gelir. Sağlığınız için şimdiden harika bir attığınızı bilmenizi isteriz. Yürüyüş, kilo yönetimi ve sağlık için önerilen günlük fiziksel aktivite miktarına ulaşmanın etkili ve doğal bir yoludur.

Yürüyüş, kilo vermek için gerekli olan kalorileri ve yağları yakmanıza yardımcı olur. Tavsiye edilen yürüyüş, haftada birkaç kez olmak kaydı ile günde 60 dakikadır. Genellikle 160 kiloluk bir kişi  1,5 km yürüyüş yaptığında yaklaşık 100 kalori yakar. Yürüyüş yapmanın cazip olmasında ücretsiz olması ve pahalı spor salonu üyeliğine gerek olmadan her yerde yapılabilmesidir. Dengeli bir diyet ve yürüyüş ile birlikte hedeflerinize ulaşmaya başlayabilirsiniz.

Yürüyüşe yeni başlıyorsanız, temel bilgileri öğrenmek için kendinize biraz zaman ayırın. Yürüyüşe başladıktan sonra, kalp hastalığı, tip II diyabet, meme kanseri, kolon kanseri ve daha fazla sağlık sorunlarının riskini azaltmak için zamanla önerilen fiziksel aktivite düzeyi olan 30 dakika ila bir saat arasında yürüyüş yapabilirsiniz.

Kilo Vermek İçin Yürüyüş Mü Koşu Mu Daha Faydalı?

Yürüyüş yapmanın kilo vermek için etkili olamayacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu pek de doğru değildir. Özellikle kilo vermek için yeni fiziksel aktiviteye başlıyorsanız koşmak vücudunuzu yıpratabilir ve koşmak herkes için ideal kilo verme egzersizi olmayabilir.

Kilo vermek için yürüyüş mü koşu mu daha faydalı? Sonuçta bu, durumunuza ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Yürüme programının etkili bir egzersiz olduğunu ve uygun kalori dengesi ile kilo vermenize yardımcı olacağını aklınızdan çıkarmayın. Aslında, bir koşu planı yerine sürekli bir yürüyüş planına bağlı kalmak sizin için daha kolay olabilir.

Kilo Vermek İçin Yürüyüşe Başlamadan Önce

Bir yürüyüş programına başlarken göz önünde bulundurulması gereken birkaç şey vardır:

  • Yürümeye hazırlanmak : Bir yürüyüş programına başlamadan önce ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Bu, tıbbi tavsiye almayı, ayakkabı ve giysi gibi temel yürüyüş ekipmanlarına harcama yapmayı ve daha fazlasını içerebilir .
  • Yürüme tekniği : Daha sonra, doğru duruşa, kolların kullanımına ve bacak hareketlerine odaklanarak iyi bir yürüme tekniği öğreneceksiniz .
  • Yürüyüş programı : Ne sıklıkta yürüneceğini, ne kadar hızlı, farklı yürüyüş türlerini ve günde 30-60 dakika seviyesine kadar ne kadar uzağa gidileceğini belirleyin.
  • Motive olmak: Kendinizi yürümeye devam etmek ve yaygın hatalardan kaçınmak için teknikleri keşfedin.

Dahil edilen tüm tavsiyeler, içeride veya dışarıda yürümek içindir. Başlangıç ​​olarak, bir egzersiz programına başlamadan önce vücudunuzun herhangi bir özel ihtiyacı olup olmadığı önemlidir. Ardından kıyafet ve ayakkabı seçimine geçebilirsiniz.

Yürüyüşe Başlamadan Önce Ne Zaman Tıbbi Kontrol Yaptırılmalı?

Aşağıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, yürüyüş programınıza başlamadan önce bir kontrol veya konsültasyon için doktorunuz ile iletişime geçin:

  • Bir yıl veya daha uzun süredir hareketsiz kaldınız,
  • Şu anda egzersiz yapmıyorsunuz ve 65 yaşın üzerindeyseniz,
  • Kalp rahatsızlığı teşhisi konulduysa,
  • Hamileyseniz,
  • Yüksek tansiyon sorununuz varsa,
  • Şeker hastasıysanız,
  • Özellikle kendinizi zorladığınızda göğüs ağrınızı oluşuyorsa,
  • Sık sık baygınlık hissediyorsanız veya şiddetli baş dönmesi nöbetleri geçiriyorsanız kilo vermek için yürüyüşe başlamadan önce sağlık kontrolünden geçilmeniz tavsiye edilir.

Kilo Vermek İçin Yürüyüş Yeterli Mi?

Yürüyüş alışkanlığı edindikten sonra günlük aktivitelerinize biraz kuvvet antrenmanı, çeşitlilik eklemek için koşu veya aralıklı antrenmanı dahil edebilirsiniz. Ancak kilo verme rutininizle birlikte kuvvet antrenmanına da odaklanmalısınız.

Kuvvet antrenmanı daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olabilir ve metabolizmanız, kaslarınız ve daha fazlası için faydalar vardır. Yürüme rutininizde daha rahat hale geldikçe, faydalarından yararlanmak için bir güne halter eklemeyi düşünün. Alternatif olarak, ağırlıklarla yürümeyi deneyin, ancak doğru yaptığınızdan emin olun. Ağırlıklarla yürümek ayak bileği ağırlıkları olanlarda tavsiye edilmiyor.

Kilo vermek İçin Ne Kadar Yürünmeli?

Fitness uzmanları insanların günde 10.000 adım atmalarını öneriyor. Bu, günde yaklaşık 8 km yürüyüş yapmak anlamına gelir. Kilo vermek için yürüyüş yapan kişiler, her gün sürekli olarak en az 10.000 adım atmalıdır. Günde 10.000 adıma ulaşamasanız bile makul bir adım hedefi belirlemeli ve bunu başarmak için çalışmalısınız.

İnsanlar günlük hareket kalıplarından bazılarını değiştirerek her gün attıkları adım sayısını artırabilirler. Bunu yapmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyin:

  • Asansör yerine merdivenleri kullanın,
  • Dükkanlarda, işte veya okulda aracınızı kapıdan uzağa park edin,
  • Mümkünse öğle yemeğine, işe, okula veya diğer etkinliklere yürüyerek gidin,
  • Öğlen molalarında oturmak yerine yürüyüş yapın.

Koşmak Mı Yoksa Yürümek Mi Daha Fazla Yağ Yakar?

Kilo vermek için yürüyüş mü koşu mu daha iyi?