19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHangisi daha hızlı zayıflatır, yürümek mi, bisiklet sürmek mi?

Hangisi daha hızlı zayıflatır, yürümek mi, bisiklet sürmek mi?

İçerikleri

Öncelikle bilmek gerekir ki ikisi de çok önemli sporlar. Yürümek de bisiklet sürmek de beden için çok yararlıdır. Bu konuda herhangi bir sorun yok. Fakat hangisinin daha etkili olduğunu merak ediyorsanız, bu durum biraz karışık. Bisiklet sürmek zayıflatır mı? Sorusu ile birlikte işler daha karmaşık hale gelir. Çünkü ikisinin de zayıflamak konusunda faydalı olduğu farklı konular var. Bisiklet sürmek ve yürüyüş yapmak aynı etkiyi göstermiyorlar aslında.

Yürüyüş Yapmak Zayıflatır Mı?

Yürüyüş zayıflatır mı? sorusu aslında elle tutulabilir mantıkta bir sorudur. Çünkü her ne kadar ilk akla gelen cevap, “evet zayıflatır” olsa da iş biyoloji ve bedeni tanımaya gelince kafamız karışabiliyor. Bunun temelinde de uzun zamandır yanlış bildiklerimiz yatıyor. Eğer günlük 1 saat yürüyüş yaparsanız, yükselti, kilonuz ve benzeri bilgiler ufak tefek değişikliğe sebep olsa da ortalama 600 kalori yakarsınız. Bu çok ciddi bir sayıdır. 600 kalori, diyetteki bir insanın 2 öğünü demektir.

Yürüyüş yaptığınız bir anı varsayalım. Karşıdan kaslı bir adam geliyor ve haliyle siz de onun gibi olmak istiyorsunuz. Eğer bunun için günde 4 saat yürüyüş yaparsanız, ince bir insan olacaksınız fakat hiçbir zaman kaslı bir insan olamayacaksınız. Çünkü yürüyüş, kilo vermeye yardımcı olurken, kas yapımı konusunda zayıf kalıyor. Yürüyüş zayıflatır mı? Sorusuna da böylece cevap verebiliyoruz.

Yürüyerek Neden Kas Yapılmaz?

Yürüyüş yaparak kas elde edemememizin sebebi de aslında yürüyüş yaparken bu kadar fazla kalori harcamamızın sebebi ile aynıdır. Yürürken bedendeki tüm kaslar çalışır. Buna özellikle bacak kasları, bel de dahildir. Tüm kaslarınız azar azar çalışır ve bu da sizin kilo vermenize yardımcı olur fakat kaslarınız çok fazla ve bölgesel çalışmadığı için bu çalışma size kas olarak değil, kilo verimi olarak geçer. Yine de çok fazla yürürseniz bacak kaslarınız gelişebilir. Bunun yanı sıra yürüyüş yapmak kondisyonunuzu arttıracağı için çok daha fazla ağırlık çalışması yapabilirsiniz. Bu da dolaylı yoldan kas yapmanıza yardımcı olacağı anlamına gelir.

Bisiklet Sürmek Zayıflatır Mı?

Bisiklet sürerken bütün kaslarınız çalışmaz. Oturur vaziyette bisiklet sürdüğünüz için belden yukarıdaki kaslar durumdan etkilenmez. Fakat belden aşağıdaki kaslar çok hızlı çalışır. Bu yüzden de bacak kaslarını geliştiren en sağlam etkinlik bisiklet sürmek olabilir. Fakat konu bisiklet sürmek zayıflatır mı? yani kilo verdirir mi sorusuna gelirse, bisiklet sürmek, yürüyüş yapmaya oranla çok daha az kalori yaktırır. Bu da yürüyüş yaparken daha hızlı zayıflayacağınız anlamına gelir. Fakat bisiklet sürerken de kas yapar ve yağ yakarsınız. Kilo vermeseniz bile bedeniniz şekillenir.

Hangisi Daha Yararlı?

Hangisinin daha yararlı olduğu konusu kişiye göre değişse de bisiklet sürmek, vücudunuzu şekillendirmeye yardımcı olacağı için yürüyüş yapmaya göre biraz daha yararlı diyebiliriz. Fakat her zaman bisiklet sürme imkanı bulamayabiliyoruz. Yürüyüş mü bisiklet mi konusunda kararsız kalmak yerine ikisini de yapmak daha faydalıdır. Özellikle de yaz günleri bisiklet sürmek çok daha zor olduğundan haftada 1 bisiklet sürüp, geri kalan günlerde her gün 1 saat yürüyüş yaparak toparlayabilirsiniz.

Biri Kas Yapıyor Biri Kalori Yakıyor

Özetleyecek olursak, yürüyüş yapmak kalori yakmanıza yardımcı olurken, bisiklet sürmek daha çok kas yapmanıza yardımcı olur. İki spor da yararlıdır. İkisini de belirli süreler ile hayatınıza entegre etmeniz, sağlıklı ve güzel bir vücut için çok fayda sağlar. Özellikle gün içinde aldığınız kalori, yaktığınız kaloriden fazla ise, çok hızlı bir sürede zayıflamaya başlarsınız.