19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBir saat yürümek mi yoksa bir saat yüzmek mi daha çok kalori...

Bir saat yürümek mi yoksa bir saat yüzmek mi daha çok kalori yakar?

İçerikleri

Sağlıklı bir aktivite ile kilo vermek isteyen kişilerin en fazla merak ettiği şey “Bir saat yürümek mi yoksa bir saat yüzmek mi daha çok kalori yakar?” konusudur. Egzersiz yapmanın kilo vermek ve genel sağlığı iyileştirmek için iki önemli unsur olduğunu biliyorsunuz. Ancak yüzmek ve yürümek arasında seçim yapmaya çalışıyorsanız, bu sisin için karar kafa karıştırıcı olabilir. Tüm yürüyüşler aynı olmadığı gibi her yüzmek de aynı değildir ve yaktığınız kalori miktarı önemli olsa da, kararınızı vermek için tek başına buna güvenmemelisiniz.

Yürüyüş Türleri
Yürüyüş Türleri

Hangi Yürüyüş Ne Kadar Kalori Yakar?

Yürümek kalori yakmanın iyi bir yoludur, ancak yaptığınız yürüyüş türü de önemli bir unsurdur. Hızınız, yürüdüğünüz yer ve hatta ne kadar ağırlık taşıdığınız bile yürüyüş antrenmanının etkinliğini etkiler. Sağlık Durumu Yakılan Kalori Hesaplayıcı Uygulamasına göre, ortalama vücut ağırlığının 68 kg olduğunu varsayarsak, 30 dakika boyunca 3 km hızla yürümek 95 kalori yaktırırken, saatte 5 km hızla aynı miktarda yürümek Yakılan Kalori Hesaplayıcısına göre 148 kalori yaktırır. Daha hızlı yürüyüş yaptığınızda daha fazla kalori yaktığınızı göreceksiniz. 30 dakika boyunca daha hızlı yürüyüş yapmak 202 kalori yakar ve bu süre boyunca sırt çantasıyla yürümek ise 238 kalori yaktırır.

Yüzme Türleri
Yüzme Türleri

Kalori Yakmak İçin Nasıl Yüzmeli?

Genel bir kural olarak, yüzmek yürümekten daha fazla kalori yaktırır. 68 kg ağırlığındaysanız, orta hızda 30 dakika yüzerseniz 207 kalori yakarsınız. Hızınızı artırdığınızda 30 dakikada 333 kalori yakacaksınız. Sporla ilgili bazı yüzme aktivitelerinin aslında kalori yakmada daha az etkili olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Sağlık Durumu uygulaması, 30 dakika sörf yapmanın 103 kalori yaktırdığını bildiriyor.

Kalori Yakımını Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?
Kalori Yakımını Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?

Kalori Yakımını Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?

Yüzme veya yürüme konusunda deneyimliyseniz, yaktığınız kalori miktarını birkaç şekilde artırabilirsiniz. Amerikan Egzersiz Konseyi’ne göre, yürürken 1 ila 3 kiloluk el ağırlıklarını tutmanız yeterli. Yürürken ayak bileği ağırlıkları takmamalısınız – yürüyüş şeklinizi değiştirebilir ve eklemlerinizi zorlayabilir – eklenen direnç kalori yakma oranını artırabilir. Yüzerken kalori yakımınızı artırmak için, derin su aerobiklerini deneyebilirsiniz.

Pekiyi bir saat yürümek mi yoksa bir saat yüzmek mi?

Kalori yakmak egzersizin önemli bir parçası olsa da, yürümek ve yüzmek arasında seçim yapmaya çalışırken göz önünde bulundurmanız gereken tek faktör bu değildir. Ayrıca kişiliğinizi ve tercihlerinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Amerikan Egzersiz Konseyi, yapmakta kendinizi rahat hissettiğiniz egzersize bağlı kalmanızın daha harika sonuçlar ortaya çıkaracağınız bildiriyor. Bu nedenle, bir mayo içinde kendinizi iyi hissediyorsanız veya müzikle egzersiz yapmayı tercih ediyorsanız, yürümeyi deneyebilirsiniz. Aynı şekilde, kötü hava şartları ile mücadele etmek istemiyorsanız, kapalı havuzda yüzmek sizin için en iyi yol olabilir.