26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkKETEM’e randevusuz gidilir mi? Başvuru nasıl yapılır?

KETEM’e randevusuz gidilir mi? Başvuru nasıl yapılır?

KETEM, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi olarak hizmet vermektedir. ‘’Erken teşhis hayat kurtarır.‘’ prensibi ile yola çıkan bu merkezde çeşitli kanser taramaları yapılmaktadır. Peki, KETEM’de kimler görev yapar? Randevu nasıl alınır? KETEM’le ilgili çok önemli bilgileri yazımızın devamında aktaracağız.

İçerikleri

Günümüzde yaşam şartları ve beslenme koşullarının değişmesi ile beraber kanser hastalığı eskiye göre daha fazla görülmektedir. Bazı kanser hastalıkları belirtileri ile fark edilir. Ancak bazı kanser türlerinde erken teşhis çok önemlidir. Hastalığın erken zamanda fark edilmesini KETEM sayesinde birçok kanser hastası tedavi edilmektedir.

KETEM Nedir?

Kanser hastalıklarında en önemli adım erken teşhis ve tedavidir. Bunun bilincinde olarak hareket eden KETEM nedir diyenler için önemli tanı merkezi adı verilebilir. Kanser araştırmaları yapılan merkezde hastalıkla karşılaşıldığında nasıl davranılması gerektiğine dair eğitim verilmektedir.

Kanser türleri arasında ölümcül olan türler bir hayli fazladır. Özellikle geç kalınan kanser tedavisi maalesef olumlu sonuç veremeyebiliyor. Ancak KETEM sayesinde kanser hastalıkları erken teşhis edilerek tedavi edilebilmektedir.

KETEM’de Ne Yapılır?

Kısaca kanser tarama merkezi olan KETEM’de ne yapılır merak edilmektedir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren KETEM’de sağlık açısından faydalı birçok uygulama yapılmaktadır. Hemen her ilde bir tane KETEM bulunmaktadır. Aynı teknolojik cihazlara ve olanaklara sahip olan KETEM, aile hekimleri ile iş birliği içerisinde hareket etmektedir.

KETEM’de serviks, meme ve kolon kanserlerinin taramaları yapılmaktadır. Bu kanser türleri ulaşıbilir noktalardadır. Ayrıca hızlı bir gelişim ve yayılma göstermezler. Kolay, basit ve ekonomik taramalarla tespit edilebileceği için KETEM’de bu üç kanser taraması yapılmaktadır.

KETEM’de Kimler Çalışır?

Tamamen ücretsiz olarak hizmet veren KETEM’de kimler çalışır öğrenmek isteyebilirsiniz. KETEM’de kadın-doğum uzmanı, patoloji uzmanı, genel cerrahi uzmanı, radyodiagnostik, 3 pratisyen hekim, iki hemşire, röntgen teknisyeni, tıbbi teknolog, 1 ebe, veri hazırlama –kontrol işletmeni ve laboratuvar teknisyeni çalışır.

KETEM’e Randevusuz Gidilir Mi?
KETEM’e Randevusuz Gidilir Mi?

KETEM’e Randevusuz Gidilir Mi?

KETEM’in çok faydalı işler yaptığını öğrenen kişiler KETEM’e randevusuz gidilir mi öğrenmek istemektedirler. Ücretsiz olarak hizmet veren KETEM’e randevusuz da gidilebilmektedir. Ancak yoğunluktan dolayı sıra beklememek için randevu almanız yararınıza olacaktır.

KETEM’e Nasıl Başvurulur?

Kanser taramalarını en kısa sürede yaptırmak isteyen vatandaşlar KETEM’e nasıl başvurulur öğrenerek gerekli hizmetleri alabilirler. KETEM’i 0538 336 73 00 ya da 0344 415 04 26 numaraları telefonlardan arayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

KETEM’den Randevu Nasıl Alınır?

Aile Hekimliği ile ortak çalışma yürüten KETEM, belirli yaş aralığındaki kişileri başvuru olmadan çağırarak kanser taramasından geçirmektedir. Ancak KETEM’in çağıracağı zamandan önce kanser taramasını yaptırmak isteyenler randevu alabilirler. Randevu için yukarıda aktardığımız iki telefon numarasından birini arayabilirsiniz.

KETEM Taraması Nedir?

Kanser hastalıkları ve buna bağlı ölümlerin artması ile beraber kanserin erken teşhis edilerek tedavi edilmesi için KETEM kurulmuştur. KETEM’de Bilgisayarlı Tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), kemik sintigrafisi, ultrason, X-ışınları, pozitron tomografi (PET) ve diğer bazı taramalar yapılmaktadır. Bu taramalar ile varsa kanser teşhis edilerek hemen tedavisine başlanmaktadır.

KETEM’de Hangi Testler Yapılır?

KETEM’de hangi testler yapılır konusundan önce KETEM taramasından korkmamanız gerektiğini belirtmek istiyoruz. Tamamen sizlerin sağlığı için yapılan bu taramalara mutlaka girmelisiniz. KETEM’de rahim ağzı kanseri, meme kanseri ve kolon yani barsak kanseri testleri yapılır. Ayrıca Obezite ile beraber beslenme konusunda da halk bilgilendirilir.

KETEM’e Hangi Hastalık Taramaları İçin Gidilir?

30 yaş üzeri kadınlar rahim ağzı (serviks) kanseri taramaları için, 30 yaş üzeri kadınları meme kanseri taramaları için ve 50 yaş üstü kadın ve erkekler kalın bağırsak kanseri taramaları için illerinde bulunan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerine başvurabilirler. (KETEM)

KETEM Yaş Sınırı Var Mı?

KETEM’de yürütülen kanser tarama işlemlerinde meme kanseri taramasında hedef 40-69 yaş arasındaki kadınlardır. Rahim ağzı kanserinde 30-65 yaş grubu kadınlar hedeflenir. Kolon kanserinde ise 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkekler hedeflenir.

KETEM Sonuçları Güvenilir Mi?

Ücretsiz olarak hizmet veren KETEM son derece faydalı bir kurumdur. Bazı kişilerin aklına KETEM sonuçları güvenilir mi diye gelebilir. KETEM sonuçları güvenilirdir. KETEM’de tespit edilen kanser için hastanede tekrar çeşitli testler yapılmaktadır. Bu nedenle KETEM sonuçlarından şüphe etmemeniz ve zaman kaybetmeden gerekli taramaları yaptırmanız önerilmektedir.

KETEM Nerelerde Var?

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Türkiye’nin her ilinde 1 tane olmak üzere 81 ilde 127 adet bulunmaktadır.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)