Kanser, günümüzün en ciddi sağlık sorunlarından biridir. Tıp dünyası gelişen teknolojiye rağmen kanserin ciddiyetini bozacak bir çalışma henüz bulamadı. Fakat kanser hastalığı için yeni tedaviler geliştirildi, geliştirilmeye de devam ediyor. Ayrıca, önleyici tedbirler kapsamında ‘’Erken teşhis hayat kurtarır’’ diyerek KETEM kuruldu.
KETEM, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kanser tarama testi yapan merkezlerdir. Tam olarak açılımı ise ‘’Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’’ dir. Kansere karşı mücadele konusunda en etkili savunma merkezi diyebiliriz. Tarama merkezleri, devlet hastaneleri bünyesinde görev yaparlar. Her şehirde en az bir tane olmak üzere toplamda 218 tane KETEM kurulmuştur. Bu merkezlerin öncelikleri amaçları şunlardır;
- Kanser hastalığını erken teşhis etmek,
- Teşhisi konan hastaya uygun tedavi rotası için yönlendirmek,
- Kanser hastalığının farkında olan bilinçli insanların sayısını çoğaltmak,
- Verilen eğitimler ile kanserden korunma yöntemlerini öğretmek,
- Tarama programlarının ciddiyetinin kavranmasını sağlamak olarak sıralayabiliriz.
Kanser tarama testi sayesinde birçok hasta hayata yeniden umutla bakıyor. Çünkü erken teşhis, kanser hastalığına karşı mücadelede kritik öneme sahip.
Kanser Tarama Testi Nasıl Yapılır?
Kanser tarama testi, erken teşhisin önem kazandığı zorlu kanser türlerinde yapılır. Böylelikle kanserin biyolojisi tespit edilir. Tarama programı içinde beslenme alışkanlıklarına kadar çoğu şey araştırılır. Hastalıkta etkisi olan çevresel nedenler analiz edilir.
Erken teşhis hastanın yaşam süresini etkiler. Bundan dolayı meme kanseri, cilt kanseri, akciğer kanseri vb. kanser çeşitlerinde tarama programlarının önemi artıyor. Bazı kanser türlerinde yapılan tarama aşamalarını yakından inceleyelim.
Akciğer kanseri tarama programı:
Akciğer kanseri taramaları; balgam sitilojisi, bilgisayarlı tomografi ve akciğer filmi aşamalarından oluşur.
Yumurtalık(Over) kanseri tarama programı:
Yumurtalık kanseri taramaları; Serum Ca- 125 testleri, ultrasonografi, pelvik muayene ve transvaginal aşamalarından oluşur.
Prostat kanseri tarama programı:
Kolay uygulanan bir test olması nedeniyle PSA testi yapılır. PSA testi erken tanı konusunda başarılı sonuçlar veriyor.
Kolon kanseri tarama programı:
Kolon kanseri taramalarında genellikle dışkıda gizli kan testi uygulanır. Bu test yılda bir kez yapılır. Kolon ve rektum kanseri teşhisi için kolonoskopi en iyi yöntemdir. 50 yaş üstü kişilerde 3-5 yıl arasında yapılması önerilir.
Meme kanseri tarama programı:
Meme kanseri tarama programında en etkili yöntem mamografidir. Her yıl tekrarlanması gereken bu yöntem ultrason ile desteklenir.
Serviks Kanseri:
Cinsel yaşamı olan tüm kadınlar her yıl Pap smear testi yaptırmalıdır. Çünkü cinsel yaşam ile birlikte HPV riski artar. HPV’nin oluşumu ise serviks kanserini tetikler. 30 yaşında taramalara başlayan kadının taraması 65 yaşında son bulur.
KETEM Başvurusu Nasıl Yapılır?
Aşağıda verdiğimiz linklerden size en uygun yeri belirleyip, direk başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca aile hekiminizden ‘’Kanser Tarama Testi İstem Formu’’ ile talep oluşturabilirsiniz.
Kanser tarama testi ile sağlığınızı önceleyin. KETEM tarama programları ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Türkiye KETEM adresleri: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/Ketem
İstanbul KETEM adresleri : https://istanbulism.saglik.gov.tr/TR,64023/Ketem-adresleri.html
Konuyla ilgili daha fazla bilgiye Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı’ndan ulaşabilirsiniz. Link: https://www.saglik.gov.tr/TR,10446/kanser-erken-teshis-ve-tarama-merkezleri-yonetmeligi.html
- KETEM’e randevusuz gidilir mi? Başvuru nasıl yapılır?
- Ketem randevu nasıl alınır? Ketem sonuç nasıl öğrenilir?