19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriKaraciğerinizin sağlıksız olduğunu gösteren 7 işaret!

Karaciğerinizin sağlıksız olduğunu gösteren 7 işaret!

Hayati fonksiyonları yerine getiren karaciğerinizin sağlıklı olup olmadığı konusunda endişeli misiniz? Karaciğerinizin sağlıksız olduğunu gösteren 7 işareti öğrenerek karaciğer sağlığı hakkında bilgi sahibi olun.

İçerikleri

Karaciğer sindirim, detoksifikasyon, protein sentezi, belirli maddelerin depolanması ve filtrasyonu ve diğer metabolik aktiviteler gibi çeşitli vücut süreçlerinde hayati bir rol oynar. Karaciğerinizin görevini yerine getirememesi tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, karaciğerimize uygun şekilde bakmamız çok önemlidir. Yağlı yiyecekler yemek, alkol tüketimi, kendi kendine ilaç kullanımı ve sağlıksız/hareketsiz bir yaşam tarzı gibi kötü beslenme alışkanlıkları da karaciğeri etkileyebilir ve ölümcül durumlara yol açabilir.

Karaciğer genellikle hasarlı hücreleri onarmak için oldukça yeteneklidir. Ancak uzun süreli bir hasardan sonra bu hücreler asla iyileşmez ve bu da siroza neden olabilir. Siroz nedeniyle, karaciğer hasarının belirti ve semptomları daha şiddetli olacaktır.

Karaciğerinizin Sağlıksız Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bu semptomların çoğu (yorgunluk, mide bulantısı, iştahsızlık) o kadar spesifik değildir ki, birçok insan bunu ilk başta fark etmeyebilir. İşte karaciğerinizin acı çekiyor olabileceğine dair yedi tuhaf, sinsi işaret:

1- Kaşıntılı cilt;

Döküntü olmadıkça muhtemelen kaşıntılı cildi ciddiye almazsınız. Ancak karaciğer hasarı nedeniyle kan dolaşımında safra bulunduğunda kaşıntılı cilt oluşabilir. Safra kanalınız tıkandığında safra durgunlaşır ve kan dolaşımına geri akar. Bu da cilt altında birikir ve kaşıntıya neden olur.

2- Örümcek tipi varisler;

Bunlar, derinin altında görülebilen küçük, örümcek benzeri kılcal damarlardır. Karaciğerin düzgün çalışmadığının ve hormonlarınızı metabolize etmediğinin bir göstergesi olan yüksek östrojen seviyelerinden kaynaklanırlar. Bu hoş olmayan damarlar, atardamarlarınızdan kılcal damarlarınıza giden dallar olan atardamarların genişlemesi nedeniyle sıklıkla yüz ve bacaklarda görülür.

3-  Morarma ve kanama;

Yaralandıktan sonra kolayca morarmalar veya kanamanın olduğunu fark ederseniz, bu karaciğerinizin sağlıklı olmadığının bir işareti olabilir. Bu kanınızı pıhtılaştırmak için ihtiyaç duyduğunuz proteinlerin artık yeterli miktarlarda üretilmediğini gösterir.

4- Kötü ağız kokusu

Kötü ağız kokusu sinüzit veya diş eti hastalığı gibi birçok sağlık sorununa işaret edebilir, ancak aynı zamanda karaciğer hasarının açıklayıcı bir işareti de olabilir. Karaciğer yetmezliği sırasında ağız kokusu foetor hepatikus olarak da bilinir. Bu, karaciğer sirozundan muzdarip olduğunuzda kanınızda oluşan yüksek seviyedeki dimetil sülfürün neden olduğu nefeste meyvemsi, misk kokusudur.

5- Yüzdeki lekeler ve hiperpigmentasyon;

Karaciğer durgunsa ve gerektiği gibi çalışmıyorsa, yüzde hoş olmayan kahverengi pigmentasyon oluşabilir. Karaciğer düzgün çalışmadığında sistemdeki östrojen artar. Bu, bakır içeren bir enzim olan tirozinaz adlı bir maddenin daha fazla melanin üretmesine (cilt pigmentasyonu) neden olur ve bunun sonucunda yüzde veya tüm vücutta lekeler ortaya çıkar.

6- Kırmızı avuç içi;

Kandaki anormal hormon seviyelerinin bir sonucu olarak kırmızı avuç içi ortaya çıkar. Bu da karaciğer hasarının bir belirtisidir.

7- Konsantrasyon eksikliği;

Son zamanlarda işte zorlanıyor musunuz? Konsantrasyon eksikliğiniz sebebi sağlıksız karaciğerinizin gerçek bir işareti olabilir. Karaciğerin en önemli işlevleri, vücudu toksinlerden arındırmak ve vücuda enerji vermektir.

Kan, düzgün çalışmayan bir karaciğerden kaynaklanan toksinlerle aşırı yüklendiğinde, beyniniz etkilenebilir. Enerjinin yavaş metabolize edilmesi zihinsel berraklığı etkileyen yorgunluğa neden olabilir. Bu, hafif unutkanlık belirtilerinde veya komaya girmek gibi büyük problemlerde kendini gösterebilir.

Karaciğer Hastalıkları Nasıl Önlenir?
Karaciğer Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Karaciğer Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Bu semptomlar rahatsız edici görünse de, karaciğer hastalığını önleme  sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarıdır. Pekiyi, karaciğerinizin sağlıksız olmaması için nelere dikkat etmelisiniz?

Alkol tüketimini bırakın;

İnsan karaciğeri her gün yaklaşık 500 işlevi yerine getirmek zorundadır. Aşırı miktarda alkol tüketimi, yaşamı tehdit edebilen, alkolik yağlı karaciğer hastalığı olarak bilinen karaciğer çevresinde yağlar oluşturur. Alkol tüketimini bırakmak tek çözümdür.

Bolca su için;

Su içmek her zaman faydalıdır. Su içmek toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve kanın kalınlaşmasını önler, böylece karaciğerden kolayca süzülmesine yardımcı olur.

Düzenli egzersiz yapın;

Karaciğerinizin sağlığı için diğer önemli bir unsur egzersize başlamaktır. Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD), obez veya aşırı kilolu olmakla ilişkilidir. Düzenli egzersiz, sağlıklı bir kiloyu koruyarak karaciğer hastalığını önlemeye yardımcı olacaktır.

Sağlıklı beslenin;

Sağlıklı bir diyet karaciğerinizi sağlıklı tutmak için hayati önem taşır. Karbonhidratı azaltın ve daha fazla fındık yiyin. Düşük karbonhidrat diyeti, kalori alımını kontrol ederek sağlıklı bir karaciğerin korunmasına yardımcı olur.

Gazlı içecek tüketimini azaltın;

Piyasada bulunan soğuk içecekler, obeziteye yol açan ilave şekerler içerir. Bu tür içeceklerin tüketimini azaltın. Karaciğerinizin sağlıklı olması için son derece önemlidir ve hastalıkları önlemek tedavi etmekten daha iyidir. Herhangi bir karaciğer hastalığı belirtisi gözlemlerseniz, derhal aile doktorunuzla iletişime geçin.

Karaciğerinizin Toksinlerderden Temizlenmesi İçin Doğal Öneriler
Karaciğerinizin Toksinlerderden Temizlenmesi İçin Doğal Öneriler

Karaciğerinizin Toksinlerderden Temizlenmesi İçin Doğal Öneriler

Tüm meyve ve sebzeleri yiyebilir ve istediğiniz kadar su içebilirsiniz, ancak karaciğerin diğerlerinden daha çok sevdiği bazı besinler vardır. Karaciğeriniz için doğru olanı yapmak istiyorsanız, bu bitkileri ve kökleri diyetinize ekleyerek ona hak ettiği doğal karaciğer detoksunu verin. İşte karaciğerinizi doğal yollardan temizleyen 7 besin;

Zencefil

Zencefil çok lezzetli, çok yönlü bir baharattır. Zencefil vücudumuz için çok şey yapabilir, ancak karaciğer sağlığı söz konusu olduğunda, bu kök gerçekten işe yarar. Zencefilin anti-inflamatuar ve antioksidan güçleri ile karaciğer yağlanmasını tedavi edebileceği ve hatta önleyebileceği yaygın olarak kabul edilmektedir. Zencefil ayrıca karaciğeri karaciğer fibrozunun neden olduğu hasar ve dejenerasyondan koruyabilir. Üstüne üstlük, insan ve hayvan karaciğerlerinde bulunan parazitler zencefil içeren tedavilerle tedavi edilebilir.

Zerdeçal

Zencefil karaciğeri korumak ve eski haline getirmek için çok şey yapar, ancak zerdeçal karaciğerinizin yükünü hafifletmek için harika bir besindir. Zerdeçalı diyete dahil etmek, karaciğerinizin toksinleri atmasını çok daha kolaylaştırır. Aynı zamanda karaciğerin işini kolaylaştıran safra üretimini (gıdayı sindirmek için gerekli) arttırır. Zerdeçal, karaciğerin detoksifikasyonuna yardımcı olan harika bir baharattır. Diyet toksinlerini vücuttan temizleyebilen enzimleri artırmaya yardımcı olur. Sabahları ilk iş olarak yarım çay kaşığı zerdeçal ve bir tutam karabiber bir bardak ılık su ile tüketin.

Limonlu Su

Bu kombinasyon, karaciğeri detoksifiye etmek ve toksinleri vücuttan atmak için iyi çalışır. Bir bardak ılık suyun içerisine yarım limonun suyunu ilave edin. İyice karıştırın ve sabahları için. Günde 10-12 bardak ılık su içebilirsiniz.

Sarımsak

Binlerce yıl önce sarımsak, solunum problemleri, parazitler ve zayıf sindirim dahil olmak üzere çok çeşitli rahatsızlıkları ve hastalıkları tedavi etmek için reçete edilmiştir. Journal of Nutritional Biochemistry’de yayınlanan bir araştırma göre, sarımsak takviyelerinin karaciğer fonksiyonuna fayda sağlayabileceğini bildiriyor. Başka bir araştırmada, sarımsaktan elde edilen bir bileşiğin, alkolün neden olduğu karaciğer hasarını iyileştirmeye yardımcı olabileceği tespit edilmiştir. Sarımsaktaki kükürt bileşikleri, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan karaciğer enzimlerini aktive eder. Karaciğeri herhangi bir toksik hasardan korumaya yardımcı olan allisin ve selenyum gibi yüksek miktarda bileşiklere sahiptir. Her gün yatmadan önce iki diş sarımsak yiyin.

Greyfurt

C vitamini karaciğerinizi sağlıklı tutmada rol oynayabilir; Araştırmalar, karaciğer sirozu olan insanlara yardımcı olabileceğini göstermiştir. Sadece bir fincan greyfurt günlük C vitamini alımını karşılar. Greyfurt tüketiminin ilaç metabolizmasını da etkileyebileceğini unutmayın. İlaç kullanıyorsanız, greyfurt tüketmeden önce doktorunuzla konuşun.

Yeşil Çay

Yeşil çay, karaciğer yağ birikimini ortadan kaldırmaya ve karaciğer fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olan bitki bazlı antioksidanlarla yüklüdür. Yağlı karaciğer hastalığı riskini azaltmak için her gün 2-3 fincan yeşil çay tüketmeye başlayın.

Pancar

Pancar sindirim sistemi için doğal temizleyiciler olan C vitamini ve sağlıklı bir lif dozu içerir. Ancak daha da etkileyici olanı pancar, kanı temizleyerek oksijeni artırmaya yardımcı olur ve toksik atıkları parçalayarak daha hızlı atılmalarını sağlar. Safra akışını uyarır ve enzimatik aktiviteyi arttırırlar.

Karaciğerinizin Toksinle Dolu Olduğunu Gösteren Belirtiler

Karaciğerinizin sağlıksız olduğunu gösteren 7 işaret!