20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınCilt BakımıKadınlarda tüylenme neden olur, hangi doktora gidilmeli?

Kadınlarda tüylenme neden olur, hangi doktora gidilmeli?

Kadınların % 10' unda gizli sorun olarak görülen tüylenme, Hirsutizm olarak da bilinmektedir. Üreme çağına gelen kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluk tüylenmedir. Peki, kadınlarda tüylenme neden olur? Tüylenme hangi hastalıkların belirtisidir? Tüylenme nasıl geçer? Gelin tüm bu soruların yanıtına beraber bakalım.

İçerikleri

Vücutta ortaya çıkan fazladan tüyler kadınların en büyük sorunları arasında yer almaktadır. Kadın vücudunda Androjen isimli hormonun baskın olması ile beraber tüyler daha sık ve sert çıkmaktadır. Kadınlarda erkek tipi kıllanma olarak adlandırılan Hirsutizm, modern yöntemler sayesinde kısa zaman içerisinde kontrol altına alınabilmektedir.

Kadınlarda Tüylenme Neden Olur?

Her bireyin vücudunda belirli miktarda kıl bulunmaktadır. Kadınlarda bazen sebebi bilinmeyen ancak hormonal etkenlere dayandığı düşünülen sebepler ile aşırı tüylenme sorunu görülmektedir. Birçok kişi kadınlarda tüylenme neden olur araştırmaktadır. Tüylenme sorunu Androjen hormonuna karşı duyarlıdır. Bu hormon baskın hale geldiği zaman tüylenme de artmaktadır. Hirsutizm olarak adlandırılan bu rahatsızlık kadınlara özgüdür.

Ağda, tıraş veya epilasyon gibi yöntemler ile vücudun belirli noktalarındaki tüylerden kurtulmaya çalışmak kadınlar arasında alışılmış bir durumdur. Fakat tüylerin müdahale edilemeyecek tarzda ve bölgede olması hormon bozukluğunu akıllara getirmektedir. Genelde üst dudak üstü, yanaklar, göğüs kafesi, göbek çevresi ve çene kemiği bölgesi tüylenme sorunu görülebilen bölgelerdir. Bazı kadınlarda hormon bozukluğu olmasa bile tüylenme görülebilmektedir. Bu durumun nedeni için doktora gidilerek bir tahlil yaptırmak gerekmektedir.

Kadınlarda Tüylenme Artışı Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda Tüylenme Artışı Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda Tüylenme Artışı Nedenleri Nelerdir?

Kadınların en büyük sorunları arasında yer alan tüylenme artışı nedenleri nelerdir öğrenilerek gerekli önlemler alınmalıdır. İlk olarak Androjen hormonunun fazlalığından olduğu düşünülen tüylenme şu gibi nedenlere bağlı olarak da görülebilir:

  • Böbrek üstü bezi hastalıkları
  • Yumurtalık tümörü
  • Hipofiz bezi hastalıkları
  • Tiroid hastalıkları
  • Polikistik over sendromu

Kadınlarda Tüylenme Hamilelik Belirtisi Mi?

Kadınlar tüylenme Hamilelik belirtisi mi diye düşünerek heyecana kapılmaktadır. Tüylenme tek başına bir hamilelik belirtisi olmasa da, hamilelik döneminde tüylenme görüldüğü bir gerçektir. Hamileliğin ikinci trimesterinde göbek deliğinden aşağıya ve yukarıya uzayan bir çizgi oluşur. Tüylenme de bu çizgi etrafında meydana gelir. Hamileliğin ilk dönemlerinde oluşan tüylenme daha sonra kaybolmaktadır.

D Vitamini Eksikliği Tüylenme Yapar Mı?

Vücudun temel ihtiyaçlarından olan D vitamini yüzde 90 oranında güneş ışığı ile yüzde 10 oranında ise besinlerle alınmaktadır. D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonlarının üzerinde olumsuz etkisi vardır. Ancak direkt olarak tüylenmeye neden olduğundan bahsedilmektedir.

Tüylenme Yapan Kremler Hangileridir?

Bazı kremler yapısı gereği ve yanlış kullanım sonucu ile tüylenmeye neden olabilir. Ancak her krem tüylenme yapmaz. Tüylenme yapan kremler hangileridir öğrenerek ona göre doğru kremleri kullanabilirsiniz. Saf A ve E vitaminini içeren kremler sürekli kullanıldığı zaman tüylenmeye neden olabilir. Vücutta oluşan kıl köklerinin yaşam döngüsü 6 ay sürmektedir. Bu süre beslenmeye, hormonal düzene ve kullanılan ilaçlara göre değişmektedir. Burada tüylenmeye neden olan kremler ile ilgili isim vermek doğru olmaz. Çünkü kremlerin içeriği bazı kişilerde tüylenmeye neden olmayabilir. Bu nedenle E ve A vitamini içeren kremleri kullanırken dikkat etmeniz önerilmektedir.

Kadınlarda Tüylenme Nasıl Geçer?
Kadınlarda Tüylenme Nasıl Geçer?

Kadınlarda Tüylenme Nasıl Geçer?

Tüylenme sorunu yaşayan kadınlar tüylenme nasıl geçer araştırmaktadır. Tüylenme için lazer epilasyon ve elektroliz gibi kişisel bakım yöntemleri uygulanabilir. Bunun yanında ilaç tedavisi de önerilmektedir. Doktorlar tarafından doğum kontrol hapları reçete edilmektedir. Ayrıca anti _ antrojen ilaçlar da önerilir. Bu ilaçların etkili olabilmesi için en az 6 ay kullanılması önerilmektedir.

Kadınlarda Tüylenme Sorunu Nasıl Giderilir?

Kadınlarda karşılaşılan tüylenme sorunu önemsenmesi gereken bir durumdur. Tüylenmenin nedeninin belirlenmesi için öncelikle bazı testler yapılır. Tüylenmenin nedenine göre tedavi yöntemi uygulanır. Özellikle hormon tedavisi uygulanır ve bu sayede yeni tüylerin çıkması engellenir. Tüylenme için uygulanan bazı doğal yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemlere dair bilgileri yazımızın devamında bulabileceksiniz.

Kadınlarda Tüylenmeyi Ne Azaltır?

Kadınların korkulu rüyası olan tüylenmeyi ne azaltır merak edilmektedir. Tüylenme sorunu için öncelikle mutlaka bir doktora gidilmelidir. Tüylenmenin asıl nedeni tespit edilerek bu nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Yapılan bazı çalışmalar, doğal tedavinin tüylenmeyi azaltmada yardımcı olduğunu göstermektedir. Evinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz yöntemler ile tüylenme sorununa elveda diyebilirsiniz.

Doğal Tüylenme Yapmayan Yağlar Hangileridir?

Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan tüylenme sorununu bazı yağlar hızlandırmaktadır. Bu nedenle doğal tuylenme yapmayan yağlar hangileridir öğrenerek bu yağları kullanmanız tavsiye edilmektedir. Tüylenme yapmayan ve bu soruna iyi gelen yağlardan bazıları şunlardır:

Çay Ağacı Yağı: Antiseptik özelliği ile enfeksiyonları önleyerek tedavi etmektedir. Tüylenme yapmayan doğal yağlar arasındadır.

Lavanta Yağı: Kan dolaşımını artırır ve gerginliğe iyi gelir. Düzenli kullanım ile tüylenme yapmaz.

Papatya Yağı: Sakinleştirici özelliğe sahiptir. Tüylenme yapmayan doğal yağlardan biridir.

Kadınlarda Tüylenme Azaltıcı İlaçlar Hangileridir?

Tüylenme için çeşitli yöntemlere başvurulmaktadır. Aslında bu sorun için yapılması gereken ilk şey, doktora giderek tüylenme azaltıcı ilaçlar hangileridir öğrenmektir. Doktorun önerdiği ilaçları kullanarak tüylenme sorununu azaltabilirsiniz. Kıl köklerinin yaşam süresi uzun olduğu için tedavi sürecinde etkin sonuçlar alabilmek için biraz sabretmek gerekmektedir. İlaç olarak genellikle oral konstraseptifler, finasterid, flutamid ve siproteron asetat önerilmektedir.

Kadınlarda Tüylenme İçin Hangi Doğum Kontrol Hapı Kullanılır?

Birçok kişi tüylenme yaptığı düşüncesi ile doğum kontrol hapı kullanmamaktadır. Ancak bilinenin aksine, doğum kontrol hapları hormonları düzenleyerek tüylenmeyi azaltmaktadır. Tüm doğum kontrol haplarının amacı aynıdır. Bazı hapların dozları değişiklik göstermektedir. Bu nedenle hangi ilacın kullanılacağına doktorunuzun karar vermesi gerekmektedir.

Tüylenme İçin Doğum Kontrol Hapı Kullananların Yorumları Neler?

Yaşadıkları tüylenme için doğum kontrol hapı kullananların yorumları sevindiricidir. Doğum kontrol hapının birçok faydası bulunmaktadır. En önemli faydalarından biri de tüylenmeye neden klan antrojen hormonunu baskılayarak tüylenmeyi azaltmasıdır. Yapılan yorumlarda, doğum kontrol haplarının hem adetleri düzenlediği hem de tüylenmeyi azalttığı belirtilmektedir.

Kadınlarda Tüylenme İçin Hangi Doktora – Bölüme Gidilir?

Fazla tüylenme sorunu yaşayan kişilerin Dahiliye (İç Hastalıkları) ya da Endokrinoloji bölümüne gitmeleri gerekmektedir.

Kadınlarda Tüylenme İçin Hormon Tedavisinde Hangi Doktora Gidilir?

Dahiliye ve Endokrinoloji bölümüne gidilmelidir. Gerek görüldüğü takdirde Kadin Hastalıkları ve Doğum Bölümüne sevk edilmektedir.

Kadınlarda Tüylenme Bitkisel Tedavisi

Bunlar da ilginizi çekebilir!