14 Ekim 2024 Pazartesi
Ana SayfaKadınKadınlarda Kısırlık Neden Olur? Kısırlığın Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda Kısırlık Neden Olur? Kısırlığın Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Çocuk sahibi olma hayallerinin ertelenmesi anlamına gelen kadınlarda kısırlık (infertilite) neden olur, kadınlarda kısırlığın sebepleri ve belirtileri nelerdir? Haberimizin detayında.

İçerikleri

Son yıllarda doğal yollarla çocuk sahibi olmak epey zorlaştı. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler üzerinde yapılan araştırmalara göre her 10 çiftten 5’i tüp bebek, aşılama ve buna benzer yöntemlere başvuruyor.

Kadınlarda Kısırlık Nedir?

Kadınlarda kısırlık terimi, genellikle bir kadının bir çocuğa hamile kalamadığı bir durumu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kadınlarda kısırlığın gerçek tıbbi tanımı, kadının 12 aylık düzenli (haftada en az üç kez), korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebe kalamamasıdır. Kısırlık (İnfertilite) hem kadınlar hem de erkekler için çok üzücü ve duygusal bir konu olabilir ve bu konuda profesyonel danışmanlığın alınması çok önemlidir.

Kadınlarda kısırlık nedenlerini teşhis etmek oldukça zordur. Kısırlık nedenine bağlı olarak pek çok farklı tedavi yöntemi vardır. Kısırlık sebebi ile hamile kalamayan kadınların yüzde 95’i kısırlık tedavisi ile birlikte başarılı bir şekilde gebe kalabiliyor.

Kadınlarda Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda kısırlığın ana belirtisi gebe kalamamaktır. Uzun süreli (35 gün veya daha fazla), veya kısa süreli (21 günden az), düzensiz adet döngüsü veya adet görememe, gebe kalamadığınız anlamına gelebilir. Kısırlığa ilişkin bundan başkaca işaret veya semptomlar olmayabilir.

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Kısırlık ile ilgili doktora görünmek bazen yaşınıza bağlıdır:

  • 35 Yaşına kadar çoğu doktor, test veya tedaviden en az bir yıl önce sizden hamile kalmaya çalışmanızı önerir.
  • 35 ila 40 yaşları arasındaysanız endişelerinizi altı ay boyunca doktorunuzla konuşun.
  • 40 yaşından büyükseniz, doktorunuz hemen test veya tedaviye başlamanızı isteyebilir.
  • Siz ya da eşinizin doğurganlık sorunları olduğunu, ya da düzensiz veya ağrılı dönemler, pelvik inflamatuar hastalık, tekrarlayan düşükler, önceki kanser tedavisi ya da endometriozis öykünüz varsa, doktorunuz da test veya tedaviye başlamak isteyebilir.

Kadınlarda Görülen Kısırlığın Sebepleri

Kadınlarda görülen kısırlığın genetik yatkınlığın dışında birçok sebebi bulunuyor. Bir hastanın kısır olup olmadığını anlamak için doktor tarafından birçok test yapılması gerekir. Eğer testin sonucunda yüzde 1 oranında dahi pozitiflik görülürse o kişinin bebek sahibi olması olasıdır. Bazı durumlarda kısırlığın neden olduğu semptomlar saptanırken bazı durumlarda ise nedeni bilinmeyen kısırlığın görüldüğü de oluyor.

Kadınlarda görülen kısırlığın nedenleri çok çeşitlilik gösterdiği gibi bu sorunun altında herhangi bir neden de olmayabilir. Kadınlarda yaşanan bebek sahibi olamama durumunun nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Yumurtalıkların İyi Çalışmaması

Yumurtalıkların işlevsel olarak görevini yerine getirmemesi durumunda kısırlık oluşur. Döllenmenin olması için yumurtanın çatlayarak dışarı atılması gerekmektedir. Eğer yumurta dışarı atılmazsa bu yumurtalıklarda yaşanan fonksiyonel bir bozukluktur.

Sağlıklı bir kadın normalde 28 günde bir adet olur ve düzenli adet gören bir kadının yumurtalık rezervleri de görevini yerine getiriyordur. Yumurtalıklarında sorun olan bir kadın düzenli adet göremez. Düzenli adet görememek de kısırlığa sebep olur. Yumurtlama bozukluklarını 3 başlık altında toplayabiliriz:

Yumurtalıkların doğuştan çalışmaması

Doğumsal olarak yumurtalıkları olmadan doğan kızlarda hiç adet kanaması görülmez ve bu da bebek sahibi olmaya tamamen engel bir durumdur.

Prolaktin (süt hormonu) hormonunun normalden fazla salgılanması

Kadınlarda yer alan süt hormonu normalden fazla salgılanırsa yumurtlama zorlaşabilir. Bu durumda tedavi olmak gerekir.

Polikistik over

Adet periyodunun çok seyrek gerçekleşmesi durumudur. Genel olarak polikistik over sendromunda kadınlar hiç adet görmezken bazıları adet görmeye devam eder. Yağ hücrelerinin fazla olmasının da etkisi olduğu bu hastalıkta bebek sahibi olmak oldukça zordur.

Tüplerin Tıkalı Olması

Tüplerin birinin ya da tamamının tıkalı olması durumunda erkekten gelen sperm hücresi yumurtalıklara ulaşamaz ve bu durumda döllenme gerçekleşemez. Tüplerin sadece tıkalı olması değil hasarlı olması durumlarında da gebelik mümkün olmayabilir. Geçirilen ameliyatlar, endometriozis veya herhangi bir mikrop yüzünden tüpler hasar görebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da tüplerin hasar görmesine sebep olabilir.

Tüplerin tıkalı olması durumunda laparoskopik müdahale ile tüpler açılabilir. Tüplerin açılması gebelik şansını yüzde 10 oranında artırabilir. Tüplerin hasarlı olduğu durumlarda ise pelvik muayene ile ilk önce hasarın derecesi belirlenir. Daha sonra cerrahi müdahale ile hasarın yarattığı olumsuzluklar en aza indirilir. Bebek sahibi olma şansı da kadının yaşına bağlı olarak artmış olur.

Endometriozis

Endometriozis rahim içinde yer alan dokunun rahim dışında oluşmasıdır. Eğer bu doku tüpler ve yumurtalıklarda meydana gelirse karın içi kanamalara ve yapışıklıklara neden olabilir. Bu kanamalar enfeksiyona dönüşürse kist oluşur. Kist oluşumu da çocuk sahibi olmaya engel teşkil eder. Endometriozis varlığı saptandığında hemen tedaviye başlanması gerekir.

Genellikler gebelik için tedavi olan kadınlarda endometriozis sıkça görülmektedir. Endometriozis kistlerinin laparoskopik cerrahi ile çıkarılması mümkündür. Şayet kist tamamen temizlendikten 6 ay sonra halen bebek sahibi olunamıyorsa tüp bebek tedavisi yaptırmak hamilelik şansını artırabilir.

Rahim Ağzı Hastalıkları

Rahim ağzında yer alan mukusun yeterince sperm hücrelerini tutamaması sonucunda kısırlık meydana gelebilir. Östrojen ve progesteron hormonlarının azlığı sebebiyle mukus sağlıklı bir şekilde üretilemeyebilir. Bu yüzden doktora başvurularak hormon tedavisi görmek gerekir. Ayrıca rahim ağzında polip ya da miyom varsa bu şikâyetler sebebiyle de kısırlık olabilir.

Saraçoğlu Kısırlık (İnfertilite) Hastalığına Karşı Kür