Ülkemizde görülme sıklığı yüzde 3 seviyelerinde olan erken menopoz, genellikle 40 yaşından önce adet döngüsünü tamamlayan kadınlarda ortaya çıkıyor.
Erken Menopoz Nedir?
Erken menopoz kadınların 40 yaşına girmeden önce adet döngüsünü tamamlayıp yumurtalıkların işlevselliğini yitirmesi durumudur. Ülkemizde yabancı ülkelere kıyasla daha erken yaşta menopoz süreci başlamaktadır. Diğer ülkelerde menopoza girme yaşı 52 -55 yaşları arasında seyrederken Türkiye’de adetten kesilme yaşı 40 yaşında bile gerçekleşebilmektedir.
Çok erken yaşta yumurtalıklarda tembellik olup menopoz gerçekleşirse diğer hastalıklara davetiye çıkarabilir. Kemik erimesi, yumurtalık kanseri, kısırlık, felç gibi hastalıklar erken menopoz sayesinde ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden yumurtalıklar östrojen hormonu salgılamayı yitirmeden önce bazı tedbirler almak gerekmektedir. Bu tedbirleri kadın hastalıkları uzmanlarının verdiği tavsiyeler doğrultusunda doktor-hasta ilişkisi ile eş güdümlü olarak yürütmek gerekir.
Erken Menopoza Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Düzenli olarak adet gören 40-45 yaş arasında kadının adet periyodunda gecikmeler oluyorsa mutlaka bir jinekologa başvurması gerekir. Çünkü erken teşhis bu durumda çok önemlidir. Hastanelerde artık yeni geliştirilen teknolojilerle hormon testleri ve ultrason ile yumurta üretimi hesaplanarak kadının menopoz süreci için önlem alınabilir. Erken menopoza giren bir kadının ailesindeki kadınlarda mutlaka bu sorunla karşı karşıya karşılaşmış birileri vardır. Genetik faktörlerin yanında farklı nedenlerden dolayı da erken menopoz yaşanabilmektedir. Bu nedenleri şöyle sıralayabiliriz:
Çok Kilolu Ya Da Çok Zayıf Olmak
Vücuttaki yağ oranın çok düşük olması menopoz için risk teşkil edebilmektedir. Çünkü yağ kütleleri hücreleri besleyerek östrojen hormonlarını aktif hale getirir. Bunun azlığında hormonlar yeterli seviyede çalışmayabilir. Bunun aksine çok kilolu olmak da erken menopoz nedenleri arasındadır. Vücuttaki trigiliserit oranı fazla olursa östrojen hormonunu da baskılayabilir. Bu yüzden normal oranlarda vücut yapısına sahip olmak gerekir.
Sigara İçmek
Yapılan araştırmalara göre çok fazla sigara içen kadınlar daha erken menopoza giriyor. Bunun nedeni sigarada bulunan ağır kimyasalların hormon üretimini durdurmasıdır. Sigara içmeyen bir kadın içen bir kadına göre 2 yıl daha fazla adet görebiliyor.
Stres
Aşırı stres yaşamak erken menopozu tetikliyor. Strese bağlı olarak yaşanan üzüntü, endişe gibi karamsar duygular üreme sisteminde dengesizliklere yol açabiliyor. Üreme fonksiyonlarında oluşan olumsuzluklar yüzünden beyin hormon üretimini de tamamen durduruyor.
Hareketsiz Yaşam
Gün içerisinde aktif olmayan kişilerin hormonları yeterince çalışmıyor ve ayrıca vücutta toksinler ter ve üre ile atılamıyor. Hormonlar yeterince çalışmazsa bu durum erken menopoza da zemin hazırlıyor. Yaşam rutinimizi değiştirmek menopoz için şarttır. Haftada en az 2 gün 1 saat boyunca düzenli egzersiz yapmak hem kilomuzu dengeler hem de hormonları daha aktif hale getirir.
Kalsiyum Eksikliği
Kalsiyum yönünden eksik beslenen kadınlar daha erken menopoza giriyorlar. Erken menopoza giren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kadınların vücudunda kalsiyum oranının eksik olduğu saptanmıştır. Bu nedenden dolayı kalsiyum açısından zengin olan süt ve süt ürünlerini sıklıkla tüketmek gerekmektedir.
Yumurtalık Kanseri Tedavisi
Yumurtalık kanserine yakalanmış hastaların tedavi sürecinde kemoterapi ışınlarının yumurtalıkların direkt radyasyona maruz kalması menopoz sürecinin erkenden başlamasına yol açıyor.
Cerrahi Operasyon
Rahim ameliyatı olup yumurtalıkları operasyonla alınan kadınların hormon sistemlerinde bozukluklar yaşanabilir. Genel olarak yumurtalık hemen tembelleşmiyor ama menopoza daha erken girme riski de artmış oluyor.
Erken Menopoz Bitkisel Tedavisi
Erken menopoza girme riski taşıyorsanız Suna Dumankaya’nın erken menopoz için tavsiye ettiği kürleri uygulayın.
Nar Kürü;
Malzemeler:
- 1 tatlı kaşığı nar çekirdeği tozu,
- 1 kase yoğurt
Hazırlanışı: Bir kâse yoğurdun içine bir tatlı kaşığı nar çekirdeği tozunu katın. Karışımı iyice harmanlayın.
Nasıl uygulamalısınız?
Hazırladığınız karışımı, günde bir kez, istediğiniz saatte, taze olarak tüketin. Küre bir ay boyunca devam edin. Yılda 2 kez, örneğin ilkbahar ve sonbahar aylarında tekrarlayabilirsiniz.
Dikkat edin:
Etkisinden daha fazla yararlanabilmek için narı yaz ve sonbaharda tüketmeye çalışın.
Adaçayı Kürü;
Malzemeler:
- Bir tutam adaçayı,
- Bir çubuk tarçın, 500 cc su
Hazırlanışı: Çayı, cam veya porselen demlikte, klasik çay gibi demledikten sonra süzün.
Nasıl uygulamalısınız?
Her gün istediğiniz saatte içebilirsiniz. Küre istediğiniz süre devam edebilirsiniz.
Dikkat edin: Yan etkilere yol açmaması için çayı kaynatmayın.
Civanperçemi Kürü
Malzemeler:
- 4 – 5 gr. (yaklaşık bir tutam) civanperçemi
- Su
Hazırlanışı: Civanperçemini soğuk suda yıkadıktan sonra geceden suya bırakın. Sabah, klasik çay gibi demleyin..
Nasıl uygulamalısınız?
Her gün bir su bardağı kadar tüketin. Küre istediğiniz kadar devam edebilirsiniz.
Dikkat edin: Çayı kaynatmamaya özen gösterin.
Saraçoğlu Erken Menopoz Kürü Tedavisi Bitkisel Çözüm
- Yumurtalık Kanseri Nedir? Neden Olur Belirtileri Neler? Nasıl Teşhis Edilir?
- Varis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavisi Doğal Kürler
- Aşılama Nedir? Hangi Durumlarda, Nasıl Yapılır? Hamile Kalma İhtimali Nedir?
- Yumurta Çatlatma İğnesine Neden Gerek Duyulur? Nasıl Yapılır? Fiyatları
- Adet Sancısına Ne İyi Gelir? Doğum İle Adet Sancısı Geçer Mi?