Her yaştan insanların en sık şikâyet ettiği hastalıkların başında unutkanlık gelmektedir. Çoğu zaman yaşlılık belirtisi sanılsa da, unutkanlığın birçok hastalığın habercisi olduğu ifade edilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan unutkanlık belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
Unutkanlık Nedir?
Son zamanlarda ‘’ Unutkanlık nedir? Neden görülür? ‘’ sorusunun bir hayli arttığı görülmektedir. Yaşlılık hastalığı olmaktan çıkan unutkanlık gençlerde de görülen bir durumdur. 30’lu yaşlarda çok sık görülen unutkanlığın çeşitli nedenleri bulunmaktadır.
Günlük yaşamda bazı hafif unutkanlıklar son derece normaldir. Ancak bu durumun sürekli ve uzun süre olması ciddiye alınmalıdır. Unutkanlık bir belirti olsa da, her unutmanın da hastalık belirtisi olduğu söylenemez. Bu nedenle unutkanlığın ne tür bir sorundan kaynaklandığının belirlenmesi gerekmektedir. Unutkanlık belirtisi veren önemli hastalıklar şunlardır:
- Damar tıkanıklığı
- Alzheimer
- Tiroit bozukluğu
- B12 vitamini eksiliği
- Karaciğer hastalığı
- Kalp hastalığı
- Böbrek hastalığı
- Parkinson hastalığı
Yukarıda sıralanan hastalıklar nedeni ile belirti olarak unutkanlık görülebilmektedir. Bu nedenle çok sık yaşanan unutkanlık durumunda mutlaka bir doktora görünmekte fayda vardır. Bunun dışında birçok farklı etkene bağlı olarak unutkanlığın ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Unutkanlık Neden Görülür?
Gençlerde görülen kısa süreli unutkanlıkların temelinde stres, depresyon, düzensiz uyku ve bilgisayar ile akıllı telefonlarla çok ilgilenme yatmaktadır. İlk zamanlar geçici hatırlama sorunları olarak görülse de, önlem alınmadığı zaman demans ve Alzheimer gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Unutkanlığın görülmesinin temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Vitamin eksikliği
- Ağır diyetler
- Psikiyatrik hastalıklar
- Guatr hastalığı
- Depresyon
- Bipolar bozukluk
- Şizofren
- Beyin ile ilgili sorunlar
- Metabolizma hastalıkları
- Hipotiroidi
- Menenjit
- Uykusuzluk
Unutkanlık Belirtileri Nelerdir?
İlk zamanlarda umursanmayan ve önlem alınmayan unutkanlığın seviyesi artabilmektedir. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen unutkanlık belirtileri mutlaka dikkate alınmalıdır. Hastalığın şiddetine ve kişiye göre ortaya çıkan belirtiler değişmektedir. Erken teşhis ve tedavi için dikkat etmeniz gereken unutkanlık belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Düzenli görevleri yapamama
- Konuşma sorunlarının başlaması
- Önemli işlerin unutulması
- Yer ve zaman kavramlarının unutulması
- Soyut düşünememe
- Eşyaların yerlerini karıştırma
Yukarıda sıralanan belirtilerden birkaçı sürekli yaşanıyorsa mutlaka bir doktora görünmekte fayda vardır. Önemsenmeyen ve tedavi edilmeyen unutkanlığın daha ileri seviyelerinde yaşamın çok zorlaşacağı söylenmektedir.
Unutkanlık Nasıl Giderilir?
Günümüzde çok sık rastladığımız bir rahatsızlık olduğu için ‘’ Unutkanlık nasıl giderilir? ‘’ sorusunun da önemi artmıştır. Unutkanlığı olan kişilerin her gün 15 – 20 dakika güneşlenmesi gerekmektedir. Bu düzeni sağlamayan kişilere ise 1000 IU D vit3 tabletleri önerilmektedir.
E vitamin eksikliğinin unutkanlık üzerinde olumsuz etkisi olduğu bilindiği için E vitamini yönünden zengin olan esmer pirinç, bulgur, çavdar, karabuğday, kinoa ve yulaf gibi besinlerin tüketilmesi gerekir. Ayrıca her öğünde bir dilim ekmek tüketerek beyninizin genç kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca antioksidan etkisi olan kırmızı meyveler tercih edilmelidir.
Unutkanlık İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Küçük – büyük herkesin sorunu haline gelen unutkanlık için bitkisel tedavi yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Birçok farklı soruna bağlı olarak ortaya çıkan unutkanlığın etkilerini en aza indirmek için doğal besinlerin olumlu etkilerinden faydalanmanız önerilmektedir. Evde yapabileceğiniz ve etkisini kısa sürede fark edeceğiniz bitkisel kürler şunlardır:
Unutkanlığa Ne İyi Gelir?
Havuç Kürü: Havucun içeriğinde bulunan vitaminler unutkanlığa birebirdir. 1 ay boyunca aralıksız olarak akşam yemeklerinden 2 saat sonra veya gece yatmadan önce taze sıkılan havuç suyu tüketilmelidir. Bu kürde havuçların günlük olarak sıkılması önemlidir. 30 gün sonrasında zihninizin nasıl canlandığını göreceksiniz.
Biberiye Kürü: Çok eski zamanlardan bu yana unutkanlık tedavisi için kullanılan biberiye, zihin yorgunluğuna iyi gelir. Biberiyenin çiçeklerini bir miktar suda kaynatın ve bu suyun buharını teneffüs edin. Biberiyeyi çay yaparak da kullanabilirsiniz.
Adaçayı Kürü: Zihin yorgunluğuna iyi gelen bitkisel ürünlerden biri de adaçayıdır. Kurutulan adaçayının yaprakları ile hazırlayacağınız çayı düzenli olarak tüketin.
Saraçoğlu Unutkanlık İçin Havuç Kürü
- Beyin Tümörünün Bu 5 Belirtisine Dikkat!
- Alzheimer’a yakalanmamak için terketmeniz gereken 9 alışkanlık
- Omega-3 Eksikliği Belirtileri, Nedenleri ve Doğal Tedavisi
- Folik Asit Nedir? Neden Gereklidir? Eksikliği Neden Olur? Bitkisel Çözüm
- İşte Beyninizi Öldüren 11 Gıda!