İnatçı hıçkırık nasıl geçer? Karın boşluğu ile göğüs boşluğu arasındaki diyafram istemsiz ve ani bir şekilde kasılır. Bu reflekse hıçkırık denir. Hıçkırık sırasında gırtlak boşluğu kapanır ve tekrarlayan kasılmalar oluşur. Ses telleri nefesle buluştuğunda hıçkırık sesi duyulur. Hıçkırık genelde kendiliğinden geçer ve her yaş insanda görülür.
Hıçkırığın en yaygın nedeni yemek sırasında yutulan havadır. İkinci sırada ise hızlı yemek yeme alışkanlığı gelir. Tabi bunların yanı sıra kalbin büyümesi gibi kalp hastalıkları, mide problemleri, yemek borusunda oluşan bir tıkanıklık, sinir sistemi hastalıkları da etkilidir. Bu sorunu sıklıkla yaşayanlar için hıçkırık nedir diye sorduk. İşte cevabı…
Hıçkırık Nedir?
Nefes alındığında akciğer kapasitesini artıran göğüs kafesi şişer. Bu sırada akciğerlerin altındaki diyafram istemsizce kasılarak hıçkırığın oluşmasına neden olur. Nefes verildiğinde gevşeyen diyafram hareketlenerek burun ve ağızdan havanın verilmesine yardım eder. Gırtlakta yer alan ses telleri yutkunurken nefes borusunu kapatarak, besinleri tutar. Diyafram istemsizce ve aniden kasılınca akciğerlere hızlıca hava girer. Bu durum ses tellerini de etkilediğinden hıçkırık sesi duyulur.
Hıçkırık Neden Olur? İnatçı Hıçkırık İçin Ne Yapılır?
Bazı duygusal değişiklikler, kaygı, stresli yaşam, ruhsal problemler diyafram hormonlarının salınmasını olumsuz etkiler. Nefes almamız konusunda hayati öneme sahip olan diyafram aniden kasılır ve en az 6 kez veya bitmek bilmeyen inatçı hıçkırıklara neden olur. Kimi zaman kendiliğinde geçse de inatçı hıçkırık vakaları iki saati geçen süre boyunca devam eder. Bu gibi durumlarda acilen tıbbi yardım alınması gerekir.
Uzman hekim fiziki muayenenin ardından anamnez alır. Radyolojik görüntüleme, göğüs, karın, nörolojik muayene, kulak zarı, boyun ve tiroit gibi tüm detaylar incelenir. Hıçkırık ataklarının süresi tutulur. Hıçkırık neden olur diye merak ediyorsanız aşağıda sıraladığımız maddeleri incelemenizi öneririz.
- Fazla kaçan yemekler
- Yemek sırasında bolca bahar ve acı tüketimi
- Çok fazla gazlı içecek tüketmek
- Bağırsak ve mide sorunları
- Stres, sinir, kaygı, çok heyecanlanmak gibi duygusal değişimler
- Şeker rahatsızlığı
- Anestezi
- Menenjit, zatürree, tümör
- Guatr, göz tansiyonu, astım, farenjit
- Kalp, pankreas ve karaciğer hastalıkları
- Kulakta yabancı cisim veya kulak rahatsızlığı
Hıçkırık Nasıl Geçer?
Hıçkırık nasıl geçer diye merak ediyorsanız eğer sinirlerin dikkatini dağıtmanın bir yolunu bulmanız gerekir. Diğer bir yöntem ise sindirimdeki dengesizlikleri bulup, mideyi rahatlamaktır.
Korkarak beyni meşgul etmek;
Hıçkırık anında beklenmedik bir korku beyni meşgul eder ve vücut alarma geçerek, sinirleri uyarır. Birkaç dakikanın içinde hıçkırık kaybolur.
Kulak tıkamak;
Vagus sinirini sinir sisteminin merkezidir ve bir uzantısı kulakta bulunur. Hıçkırık durdurmak için kulaklar tıkandığında bu sinirler aktive olur.
Nefes tutma;
Beynin tepkimelerine karşı koymak için derin nefes alınıp tutulur. Bu sırada diyafram kasılır ve karbon dioksit birikir. Beyin gündem değiştirerek karbon dioksiti atmaya yoğunlaşınca hıçkırık geçer.
Vücut sinirlerinin dikkatinin dağılması;
Beyin, vücutta bir anormallik sezdiğinde vücut tepkilerini azaltan komutlar gönderir. Bu komutu öncelemek için bir yemek kaşığı bal veya 1 adet şeker yenir. Beyin tatlı olan sinyalin ne olduğu ile uğraşırken vücut sinirlerinin dikkati dağılır.
Sıcak çay veya su içmek;
Sıcak çay, su, süt gibi içecekler hıçkırık geçirmek için kullanılan en hızlı metottur. Ortalama 15 saniye içinde sindirim sistemini dengeleyerek, beyni meşgul eder ve hıçkırığı keser.
Poşete nefes ver ve al;
Bu yöntem tıpkı nefes tutma metodunda olduğu gibi karbon dioksit seviyesini yükseltmeye yarar. Beyinde sinyal oluşturarak hıçkırığın azalmasını sağlar.
Şınav çekme;
Zorlayacak olan bu yöntem genellikle işe yarar. Şınav esnasında diyafram kasılır ve akciğerleri sıkıştırır. Bu sayede basınç dengesizliği son bularak hıçkırık ortadan kaybolur.
Hıçkırık Nasıl Geçer Sorusuna Yanıt Bulduğumuz Diğer Yöntemler
- Sirke ve limon koklamak
- Hızlı nefes alıp verme egzersizi
- Dilin arkasına kaşıkla dokunarak öğürmek
- Buzlu içecekler tüketmek
- Yüz etrafına soğuk kompres uygulaması
- Ayakları gıdıklamak
- Dili sağa sola oynatmak
İnatçı Hıçkırık İçin Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Kürü
İnatçı hıçkırık nöbetleri sık tekrarlanıyorsa ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Eğer herhangi sağlık sorunu yoksa Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen kekik kürü denenebilir.
Malzemeler;
- 1 tatlı kaşığı yaban kekiği
- 1 bardak su
Hazırlanışı ve uygulaması;
Bir bardak suyun içinde verilen ölçüde kekik kaynatılır. Yaklaşık 5 dakika kadar demlenmesi beklenir. Ilıyan bu kür kahvaltı yapmadan önce 1 bardak tüketilir. Küre devam eden günlerde yemeklerden 15 dakika önce dereotu çiğnenir. Kürün uygulama süresi 3 aydır.
Dr.Oz Hıçkırık Nasıl Geçer?
Bunlar da ilginizi çekebilir!
- Sihir gibi ağrıları gidererek vücudunuzu anında etkileyen 12 numara
- Uzun süren hıçkırığı geçirmenin doğal yolları
- Hayatı kolaylaştırmak için vücudunuza uygulayabileceğiniz 10 yöntem