28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıHipermetrop nedir, neden olur, belirtileri neler, kimlerde görülür? Tedavisi

Hipermetrop nedir, neden olur, belirtileri neler, kimlerde görülür? Tedavisi

İçerikleri

Çağımızın en çok rastlanan göz kusurlarının başında gelen hipermetrop, halk dili ile uzağı görememe hastalığı, bir tür ışığın kırılma noktasının bozulmasıdır. Hipermetrop, bilindiği üzere bir hastalık değildir; bir tür göz kusuru olup tedavisi mümkündür. İşte, hipermetrop göz kusuru hakkında her şey!

Hipermetrop Nedir?

Hipermetrop, göze gelen ışın demetlerinin retinaya yani ağ tabakasına ulaşması gerekirken; retinanın arka tarafından oluşması sorunudur. Hipermetrop olan kişiler, uzağı rahatlıklar görebilirken; yakını görmekte sorun yaşamaktadırlar.

Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?

  • Hipermetrop belirtileri arasında en önemlisi yakın nesneleri bulanık görme durumudur.
  • Özellikle yakın nesnelere bakarken, görüntüyü netleştirmek için gözleri istemsiz bir şekilde kısmak da hipermetrop belirtisidir.
  • Yakından ilgilenilmesi gereken telefonla ilgilenmek, bilgisayar kullanmak, okuma yapmak ya da çizim yapmak gibi işlerle uzun süre ilgilenememek bir tür hipermetrop belirtisi sayılmaktadır.
  • Sık sık göz kapaklarını kapatıp açmak da hipermetropa işaret ediyor olabilir.

Hipermetrop Kimlerde Görülür?

Gelişim sırasında problem yaşayan kişilerde hipermetrop görülmektedir. Aileden gelen genetik yatkınlık da hipermetrop oluşması için ön hazırlık niteliği taşır. Soylara bakıldığında ise daha çok beyaz tenli ırklarda hipermetrop görüldüğü ortaya çıkmaktadır.

Hipermetrop Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Hipermetrop göz kusuru 3 ana nedene bağlı olarak gelişebilir: Eksenel Hipermetropi, Eğim Hipermetropisi ve İndis Hipermetropisi

Eksenel Hipermetropi

Ülkemizde en çok rastlanan hipermetrop türlerinin başında gelen eksenel hipermetropi, gözün önden arkaya doğru uzunluğunun olması gerekenden kısa olması durumudur. Yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen bu durum, zamanla geçebilmektedir.

Eğim Hipermetropisi

Göz içerisindeki kırıcı özellik taşıyan kornea ve lens yüzeylerinin normalden farklı bir yapıya sahip olmasıdır. Bu durum çok fazla rastlanılan bir durum değildir.

İndis Hipermetropisi

Yaşlılık ile birlikte başlayan bu rahatsızlık lensin kırılma indisi üzerindeki değişimler sonucunda ortaya çıkar.

Hipermetrop Nasıl Tespit Edilir?

Hipermetrop teşhisi noktasında, göz doktoru, normal bir muayene ile göz kusurunu tespit edebilir. Kusurun boyutu noktasında ise refraktometre cihazı kullanılır. Belirlenen ölçüme göre gözlük camları denenerek kesin sonuç elde edilir.

Hipermetrop Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Hipermetrop tedavisi için kullanılan iki tür yöntem vardır: Kontakt Lens ve Gözlük.

Kontakt Lens

Son günlerde popüler olan kontakt lens uygulaması, gözün üzerini kaplayan bir yapıya sahiptir. Gözlük kullanma imkanı olmayan kişiler tarafından tercih edilen kontakt lens uygulaması sırasında temizliğe önem verilmelidir.

Kontakt lens kullanımının en önemli avantajı, sürekli spor yapan ya da sürekli ıslanan bir hayata sahip kişilerin, kolayca kullanabilmeleridir. Hava koşullarından etkilenmeyen kontakt lensler, düşme ya da buğulanma gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmaz. Bu da kullanım kolaylığı sağlar.

Gözlük

Hipermetrop tedavisi konusunda en çok tercih edilen yöntem gözlük kullanımıdır. Pratik, hijyene çok önem verilmesini gerektirmeyen ve uygun fiyatlı olması, tercih edilmesini etkileyen önemli bir unsurdur. Hipermetrop tedavisi sırasında gözlük mü lens mi diye soranların gözlük tercihini bazı noktalar etkilemektedir:

  • Gözlük kullanan kişiler, gözüne dokunmak isteği uyanmadığı için daha az gözü ile oynar.
  • Kuru ya da hassas göz tipine sahip kişiler, kontakt lens kullanırken yanma ya da kaşınma hissine kapılabilirken; gözlüğün gözle teması yoktur.
  • Gözlük, gözlerin rüzgardan korunmasında önemli bir etkiye sahiptir.

Göz kusurlarının başında gelen hipermetrop hakkında faydalı bilgilerin verildiği Hipermetrop Hakkında Her Şey yazımızı beğendiyseniz, çevrenizle paylaşarak bilginin daha hızlı yayılmasını ve çevrenizdeki kişilerin konuyla ilgili detaylara hakim olmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, yorum bölümünden, hipermetrop göz kusuru ile ilgili yaşadığınız ya da tanık olduğunuz deneyimleri paylaşarak, okuyucuların daha detaylı bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.