19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaKadınGüzellik SırlarıHindistan cevizi yağı bel inceltiyor

Hindistan cevizi yağı bel inceltiyor

İçerikleri

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber son günlerde sıkça konuşulan Hindistan cevizi yağı ile ilgili bilinmeyenleri ve beslenmeye etkilerinden bahsetti. Peki nasıl ve ne kadar tüketilmeli?

Hangi hastalıkları körükleme riski bulunurken hangi hastalıkların olumlu yönde gelişimine fayda sağlıyor? Hindistan cevizi yağı diğer yağlardan farklı olarak orta zincirli yağ asitleri içerir. Orta zincirli yağ asitlerinin vücutta işlenmesi diğer birçok yağda bulunan uzun zincirli yağ asitlerinden daha farklıdır. Sindirim sisteminden direk karaciğere gönderilerek, enerji üretimine dahil olurlar.

Metabolizma hızlandırıcı etkisi var

Hindistan cevizi yağının diğer yağlara göre vücutta yüzde 23 daha az depolandığı düşünülüyor. Ayrıca bu yağın termojenik yani metabolizma hızlandırıcı etkisi olduğu bilimsel çalışmalarda belirlenmiştir. Günde ortalama 2 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağını diğer yağların yerine tüketen kişilerde günlük enerji harcaması yüzde 5 artmıştır.
Kadınlar ve erkekler üzerinde yapılan araştırmalarda, Hindistan cevizi yağının özellikle kalp sağlığını tehdit eden karın bölgesi yağının azalmasında etkili olabileceği kanıtlanmıştır. Günde 2 tatlı kaşığı kadar bu yağı tüketen kadınlarda tüketmeyenlere göre bel çevresinde anlamlı bir incelme saptanmıştır.

Önerilen oranda tüketilmeli

Bu yararlı etkilerine rağmen Hindistan cevizi yağının; yağlı bir bonfileden veya tereyağından daha fazla doymuş yağ içerdiğini unutmamak da fayda var. Zayıflamaya yardımcı etkisi sebebi ile aşırı miktarda tüketilmesi kalp sağlığının olumsuz etkilenmesine ve kötü huylu kolesterolün yükselmesine neden olabilir. Önerilen oranlarda tüketildiğinde ise içerdiği laurik asit ile iyi huylu kolesterolü yükselten doymuş yağ içeriği yüksek tek yağ Hindistan cevizi yağı.

Beslenmede en önemli olanın denge ve çeşitlilik sağlamak olduğu unutulmamalı. Olumlu etkileri nedeniyle Hindistan cevizi yağını günde 2 tatlı kaşığına kadar beslenmenize eklemek makul olabilir ancak bütün beslenme sisteminizi yüksek yağlı oluşturmak veya bazı yerlerde geçen zeytinyağından daha sağlıklı haberlerine inanıp tek çeşit yağ kullanmak uzun dönemde sağlığınız için olumsuz sonuçlar doğurabilir.