23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıGözde arpacık nedir, neden çıkar? Gözde arpacık nasıl geçer video

Gözde arpacık nedir, neden çıkar? Gözde arpacık nasıl geçer video

Gözde arpacık yaygın görülen bakteriyel bir enfeksiyondur. Peki, arpacık nedir? Neden çıkar, belirtileri neler? Nasıl iyileşir? Merak edilen tüm sorular haberimizde.

İçerikleri

Arpacık, göz kapağı bezlerinde oluşur. Bezeler, mikroplar tarafından dolar ve tıkanır. İçi yağ dolu beze iltihaplanır, şişer ve kızarır. Kirpik dibi veya göz kapağının altında acı ve ağrı olur. Gözde batma ve kaşıntı sonucu deri yüzeyinde belirir. Enfeksiyon gözde sulanma ile birlikte gün ışığına karşı hassaslaştırır. İç arpacık en sık görülen göz enfeksiyonudur. Çoğu zaman cerrahi müdahaleye gerek kalmadan 7-10 gün içinde iyileşir.

Arpacık Nedir?

Güne göz kapağında acı ve şişkinlikle başlayanlar, ‘’arpacık nedir?’’ Sorusuna yanıt arıyor. Arpacık, göz kapağındaki bezelere yerleşen bakterilerin oluşturduğu tıkanıklıktır. Genellikle el hijyeninin yetersiz olduğu kişilerde görülür. Sivilceye benzer görüntüsü ile gözde yaşarmaya ve şişkinliğe neden olur. Göz arpacığı iki türlüdür. Bunlar;

  • Dış arpacık: Sivilceye benzer ve kirpik dibinde oluşur.
  • İç arpacık: Göz kapağında yağ bezesinin iltihaplanması sonucu oluşur

Şalazyon Nedir?

Şalazyon çoğu zaman iç arpacık sonucu ortaya çıkar. Göz kapağında oluşur ve büyüdüğünde göz problemlerine (bulanık görme) neden olur. Göz kapağı şiş ve yumru halindedir.

Kronik Arpacık Nedir?

Kronik arpacık, iyileşen arpacığın belirli bir süre sonra tekrar oluşmasıdır. Yinelenen bu durumda doktor tedavisi şarttır.

Arpacık Neden Çıkar?

Sıklıkla merak edilen ‘’arpacık neden çıkar?’’ sorusunun çeşitli nedenleri var. Temel nedeni göz bezelerinde oluşan tıkanmadır. Ayrıca tozlu ve pis ortamlar, uykusuzluk, gözleri ovuşturmak, yorgunluk, vitamin ve mineral eksikliği de arpacığın oluşmasına neden olur. Arpacık çıkmasının diğer nedenlerine bakalım.

Zayıf bağışıklık sistemi:

Vücut bağışıklığının zayıf olması göz bezesini mikroplara karşı savunmasız bırakır.

Makyajlı uyumak:

Makyaj malzemeleri kimyasal maddeler içerir. Bakteriyel iltihaplar için uygun ortam yaratma potansiyelleri yüksek. Göz çevresi makyaj artığı kalmayacak şekilde temizlenmesi gerekir. Ayrıca başkasına ait makyaj malzemeleri kullanılmamalıdır.

Stres, sıkıntı:

Stres çoğu hastalıkta olduğu gibi arpacığında çıkmasında etkilidir. Cilt hastalıklarında( sivilce-akne) önemli rol oynar.

Hatalı beslenme:

Kızartma gibi aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Ayrıca abur cubur yiyecekler hem arpacık oluşmasına zemin hazırlar hem de genel sağlığımızı olumsuz etkiler.

Arpacık Belirtileri Neler?

  • Gözde yaşarma
  • Gün ışığına hassasiyet
  • Gözde ağrı ve acı
  • Kaşıntı
  • Batma ve yanma
  • Göz bölgesinde iltihaplanma
  • Gözde çapaklanma
  • Göz içine bir cisim kaçmış hissi
  • Gözde şişkinlik

Gözde Arpacık Nasıl İyileşir? Ne İyi Gelir?

Haberimizin beklenen konusu gözde arpacık nasıl iyileşir sorusu için birkaç yöntemi araştırıp, derledik. Bakın, neler bulduk.

Papatya çayı:

Papatya çayını demleyip, süzün. Suyunu göz çevrenize tonik olarak kullanın.

Patates:

Patatesin içinde nişasta ve çeşitli minareler bulunur. Soyduğunuz patatesi ince dilimler halinde kesin. Birkaç dakika boyunca gözünüzün üzerinde bekletin.

Sarımsak:

Sarımsağın içinde antibiyotik vardır. Göz arpacığı şişkinliklerini alır Rendelediğiniz sarımsağı ince bir bezin içinde yumru hale getirin. Gözünüzün üzerinde ortalama 1-2 dakika bekletin. Göz İçine temas etmemesine dikkat edin.

Poşet çay:

Demlediğiniz poşet çayı ılımaya bırakın. Daha sonra gözünüzde 5 dakika kadar bekletin.

Sıcak su:

Arpacık çıkacağını anladığınız zaman, sıcak suya batırılmış bezle göz kapağınıza kompres yapın.

Yeşil sebzeler:

Vitamin ve mineral bakımından vücudun bağışıklığını güçlendirmek, gözde arpacık çıkmasına engel olur. Tüm bunları yeşil sebzeleri ( roka, ıspanak, maydanoz) tüketerek sağlayabilirsiniz.

İbrahim Saraçoğlu Uçuk Ve Arpacık İçin Bitkisel Kür Tarifi

Malzemeler:

  • 250 gram brokoli
  • 1,5 bardak su

Uygulama:

250 gram brokoliyi 1,5 bardak suyun içinde kaynatın. Suyunu için. Bu kür ile göz arpacığı ve dudak uçuğu tekrar etmez.

Gözde Arpacık Nasıl Geçer Video

Arpacığı İyileştiren Zerdeçal Kürü

Malzemeler:

  • Sıcak su
  • Pamuk
  • 2 dilim zerdeçal

Uygulama:

Zerdeçal dilimlerini sıcak suda bekletin. Ilıdıktan sonra pamuğa daldırıp, göz kapağına uygulayın. İç arpacık problemlerinde etkili olup, mikrop kırıcı özelliği vardır. Kürün etkili olabilmesi için 3 gün boyunca, sabah ve akşam uygulayın.

Arpacık, gözdeki yağ bezelerine yerleşen bakterilerden oluşur. Bunun için en önleyici tedbir, hijyen kurallarına uymaktır. Bu noktada özellikle el temizliği çok önemlidir. Tıbbı tedavisi genellikle antibiyotik ilaçlardır. TOBRASED göz damlası hem gözde arpacık hem de şalazyon tedavisinde kullanılır.