2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıGöz kızarıklığı sebepleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Göz kızarıklığı sebepleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Kanlı gözler olarak da adlandırılan göz kızarıklığı, birkaç farklı sağlık sorununun varlığına işaret edebilir. Bu sorunların bazıları iyi huylu iken, diğerleri ciddidir ve acil tıbbi yardım gerektirebilir.

İçerikleri

Göz kızarıklığı yaşayanlar endişe nedeni olabilir. Bununla birlikte, en ciddi göz problemleri, görüşünüzde ağrı veya değişikliklerle birlikte kızarıklık olduğunda ortaya çıkar. Göz hastalıkları toplumda en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Bu hastalıkların bir kısmı doğrudan gözle ilgili hastalıklardan kaynaklanırken, bir kısmı vücudun başka yerlerinde meydana gelen, gözleri etkileyen çeşitli hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar.

Göz Kızarıklığı Nedir?

Sağlıklı insan gözü; temelde üç ana katmandan oluşur. Bu katmanlar dıştan içe doğrudur. Sklera, gözün beyaz kısmını oluşturur, gözün kan damarlarının bulunduğu uvea ve görmeden sorumlu en içteki retina tabakasıdır. Gözün çeşitli dokuları bu katmanlara göre gözde yer almaktadır.

Göz, gözün dış tabakasındadır, çevre dokularla uyum içindedir. Bu birlikteliğin bir sonucu olarak göz çevresindeki dokularla ilgili hastalıklar da gözleri etkileyebilir. Bu anlamda göz kapakları ve konjonktiva göz kapaklarının iç kısmını, kirpikleri, gözyaşı bezlerini ve gözyaşı kanalları da gözün ilgili kısımlarını oluşturur.

Gözlerde kızarıklıkla ilgili rahatsızlıklar; Göz ile göz kapağı arasındaki boşluğu dolduran konjonktiva ve gözün beyaz kısmını oluşturan skleranın artmış damarlanması ve kızarıklığı ile bilinir. Bu doğrultuda gözler dışındaki faktörlere bağlı olarak gözde kızarıklık gelişebilir; Doğrudan göz dokusunu etkileyen çeşitli hastalıkların seyrinde de ortaya çıkabilir.

Göz Kızarıklığı Sebepleri Nelerdir?

Gözdeki kızarıklık şikâyetinin temelini gözün ve onu çevreleyen damar yapılarının iltihaplanması oluşturur. Bu bakımdan aşağıdaki durumlar benzer bir olay nedeniyle gözlerin kızarmasına neden olabilir:

Göz tahrişi:

Kuru hava, doğrudan güneşe bakmak, toz, hassaslaştırıcı maddeler veya uzun süre çıkarmadan kontakt lens kullanmak gibi göz dokusu tahrişine neden olan faktörler, iltihaplı göz damarlarının genişlemesine ve gözlerde kızarıklık meydana gelmesine yol açar.

Göz enfeksiyonları:

Gözün dokularının içinde ve çevresinde gelişen bir virüs ile bakteriyel enfeksiyonlar, göz kızarıklığının en yaygın nedenleri arasındadır. Bu bakımdan kornea, konjunktivit, kirpik gibi göz çevresindeki dokuları etkileyen enfeksiyonlarda göz kızarıklığı bulunabilir.

Travma:

Göze fiziksel travma vasküler hasarla birlikte kanamaya neden olabilir. Gözün iyileşme sürecine bağlı olarak genişlediğinden gözün kızarıklığı ile de ortaya çıkabilir.

Glokom:

Göz tansiyonu olarak da bilinen bir glokom hastalığı; Basınçla göz içi yapılarına zarar verdiği için göz kızarıklığına neden olabilir.

Konjunktivit:

Göz küresinin dışındaki konjunktival mukoza; Çeşitli sağlık sorunları geliştirdiği için hem enfeksiyöz ajanlar, hem alerjik reaksiyonlar hem de iltihaplanma nedeniyle gözde kızarıklığa neden olabilir.

Üveit:

Üveit, gözün damarlarla birlikte gözün tabakasıdır; Çeşitli sağlık sorunlarının neden olduğu iltihaplanmaya üveit denir. Üveit, gözde şiddetli kızarıklık ve ağrıya neden olan önemli bir göz hastalığıdır.

Keratit:

Işığın ilk kırıldığı yerde gözün ön tarafında bulunan berrak kornea tabakasının iltihaplanması keratit olarak adlandırılır. Keratit enfeksiyon sonucu ortaya çıkabileceği gibi fiziksel travma veya alerji sonrasında da gelişebilir. Keratit ayrıca göz kızarıklığının en sık görülen önemli nedenlerinden biridir.

Göz Kızarıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kızarıklığı tedavi etmek, öncelikle altta yatan hastalığın doğru tespitine bağlıdır. Bu nedenle uzman bir doktor tarafından hastadan detaylı bir tıbbi öykü almak ve hastalığı değerlendirmek için detaylı bir fizik muayene yapmak çok önemlidir. Doktor gerekli görürse ek görüntüleme testleri ve laboratuar testleri kullanılabilir. Tüm bu testlerden elde edilen veriler ışığında altta yatan hastalık teşhis edilir ve uygun tedavi planlanır.

Evde tedavi:

Kirpik iltihabı veya basit konjunktivit gibi ciddi görme problemlerine neden olmayan durumlarda hastalara evde pansuman ve sıcak uygulama yapılabilir.

İlaçlar:

Çeşitli faktörlerin neden olduğu göz enfeksiyonları ve iltihaplanma gibi daha ciddi göz sorunları için, doktorunuz uygun gördükleri antibiyotikler veya iltihap önleyici göz damlaları yazabilir. Daha ciddi durumlarda, ilaçlar tablet şeklinde ağızdan da alınabilir. Yine kuru veya tahriş olmuş göz gibi durumlarda tedaviye suni gözyaşı damlası eklenebilir.

Cerrahi tedavi:

İlgili göz dokularında bazı göz hastalıkları anatomik nedenlerden kaynaklandığından, göz dokusunu onarmak için cerrahi yöntemler kullanılabilir. Bu gibi durumlarda göz ameliyatı olma kararı doktorunuzun kararına bağlı olabilir.

Gözbağı ve lensler:

Bazı durumlarda, gözü dış etkilerden korumak ve iyileşmesini hızlandırmak için prosedüre bandajlı kontakt lensler veya göz bağları eklenebilir. Bu tedavide göz bağını veya lensleri doktorun tavsiye ettiği süre boyunca kullanmak zorundasınız. Ardından muayeneye gidip durumu takip etmekte fayda var.

Göz Kızarıklığına Karşı Ne Yapılmalı?

Göz kızarıklığı genellikle enfeksiyondan ve alerjik ve tahriş edici ajanlara maruz kalmadan kaynaklandığından, gözlerde kızarıklık genellikle uygun göz hijyeni ile kolayca önlenir.

El hijyeni, göz sağlığı için en önemli kullanımlardan biridir. Bu nedenle doğru ürünler ve teknikle ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Her gün makyaj yapıldıktan sonra makyaj temizliği yapılmalıdır. Kontakt lensler uzun süre çıkarılmadan takılmamalıdır; Lensler düzenli olarak temizlenmelidir.

Göz tahrişine neden olan ortamlardan kaçınılmalı ve bilinen alerjenik ajanlara maruz bırakılmamalıdır. Bu nedenle tahriş edici maddelere maruz kalabilecek riskli işler yapan kişilerin koruyucu gözlük takması çok önemlidir. Göze tahriş edici bir madde girerse, göz çevresindeki alanı bol su ile yıkayın.