Ana SayfaDiyetFazla Kilolarınızın Sebebi Duygusal Açlık Olabilir

Fazla Kilolarınızın Sebebi Duygusal Açlık Olabilir

Duygusal açlık nedir?Duygusal açlık kendinizi daha iyi hissetmek için, fiziksel ihtiyaçtan daha çok duygusal gereksinimleri karşılamak için yemek yediğiniz durumlardır.

İçerikleri

Duygusal açlık nedir?

Duygusal açlık kendinizi daha iyi hissetmek için, fiziksel ihtiyaçtan daha çok duygusal gereksinimleri karşılamak için yemek yediğiniz durumlardır. Ancak duygusal açlık yemeklerle giderilmez. Yemek, kısa süreli iyi hissettirebilir ancak sonrasında pişmanlık ve vücuda alınan gereksiz kalori olarak geri döner.

Duygusal açlık nasıl anlaşılır?

Öncelikle aşağıdaki sorulara cevabınız “Evet” ise duygusal açlık çekiyor olabilirsiniz.

•    Stresli hissettiğinizde daha fazla yemek yiyor musunuz?
•    Aç değilken ya da tokken yemek yiyor musun?
•    Kendinizi daha iyi hissetmek için yemek yiyor musunuz? (Mutsuz veya üzgün hissettiğiniz anlarda.)
•    Kendinizi yemekle ödüllendiriyor musunuz?
•    Yemek sizi güvende hissettiriyor mu?
•    Yemek yerken kontrolden çıktığınızı düşünüyor musunuz?

Duygusal açlık nasıl önlenir?

Temel sorun, duygusal olarak güçsüz hissetmenizden kaynaklanıyor olabilir. Mutluluğu yiyeceklerde aramak doğru bir tercih değildir. Duygularınızla başa çıkma konusunda kendinizi geliştirin. İlk başvurduğunuz yöntem yemek olmamalıdır.

Alışveriş ve öğün listesi oluşturun

Listenizde eklediğiniz her yemeğin sağlık değerini göz önünde bulundurun alışveriş ya da yemek yaparken bu listelere bağlı kalmaya çalışın. İşlenmiş gıdalardan ve abur cuburdan mümkün olduğu kadar uzak durun.

Öğün atlamayın

Eğer öğün atlarsanız, açlık seviyeniz normalin üstüne çıkar ve bir sonraki öğününüz çok daha büyük ve sağlıksız olur. Ara öğünlerle açlık seviyenizi dengede tutmaya çalışabilirsiniz.
Kendinizi yemekle ödüllendirmeyin

Güzel bir pizza ya da patates kızartması iyi bir ödül gibi gözükebilir ancak sağlıksız yemekleri tercih etmek doğru bir alışkanlık değildir. Kendinizi yemek yerine sevdiğiniz diğer şeylerle ödüllerin. Yeni bir kitap ya da yeni bir tişört bunlara örnek olabilir.

Yediklerinizi iyice çiğneyin

Yiyeceklerin tadını alana kadar çiğneyin. Birçok uzman bir yemeğin yutulmadan önce ortalama 20 kez çiğnenmesini öneriyor.

Televizyon izlerken yemek yemeyin
Tüm dikkatiniz televizyondayken neyi ne kadar yediğinizin farkına bile varmazsınız, bu yüzden bir şeyler izlerken yemek yemek iyi bir karar değildir.