Ana SayfaSağlıkEn iyi balgam söktürücü ilaç, şurup ve doğal bitki çayları

En iyi balgam söktürücü ilaç, şurup ve doğal bitki çayları

Balgam söktürücü, balgam sorunu ile başı dertte olan kişilerin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Grip, sinüzit ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların yaşandığı dönemlerde balgam üretimi artmaktadır. Balgam rahatsız eden bir durum gibi görülse de, solunum sistemi için çok önemlidir. Akciğerler, boğaz, sinüsler, ağız ve burun için oldukça faydalı olan balgam göğüs tıkanıklığı ve öksürüğe sebep olabilmektedir. Peki, balgam neden oluşur? Balgam birikmesi ne gibi belirtiler gösterir? Balgam söktürücü nasıl hazırlanır? Tüm bu soruların yanıtı ve daha fazlası haberimizde sizleri bekliyor.

İçerikleri

Alt solunum yollarında ve akciğerlerde üretilen bir mukus olan balgam birçok kişide sık sık görülmektedir. Kaygan ve sıvı bir madde olan balgam genelde kötü bir durum olarak bilinir. Ancak balgamın bazı faydaları bulunmaktadır. Sizlere bu yazımızda balgamın faydalarından, neden olduğundan ve etkilerinden bahsedeceğiz. Ayrıca evde doğal yöntemlerle hazırlayabileceğiniz etkili balgam söktürücü tarifleri de vereceğiz.

Balgam Neden Oluşur?

Vücudun işlevi için önemli bir yere sahip olan balgam neden oluşur bilinmesi gereken bir konudur. Kritik organların kurumasını önleyerek nemlendirici görevi üstlenen balgam, toz ve duman boğazı tahriş eden maddelere karşı tuzak kurar. Balgam birçok nedene bağlı olarak oluşabilir. Balgam oluşumuna neden olan temel etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Grip
  • Sinüzit
  • Soğuk algınlığı
  • Alerji
  • Öksürük
  • Baharatlı yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi
  • Solunum yolları enfeksiyonu
  • Bademcik iltihabı
  • Larenjit
  • Boğaz enfeksiyonu
  • Çok sigara içmek
  • Krup hastalığı
  • Gebelik
  • Hava kirliliği
Akciğerde Balgam Birikmesi Belirtileri Neler?
Akciğerde Balgam Birikmesi Belirtileri Neler?

Akciğerde Balgam Birikmesi Belirtileri Neler?

Balgam vücudun çeşitli yerlerinde üretilmektedir. Özellikle akciğerlerde, sinüslerde, boğazda, burun ve ağızda görülen balgam, akciğerlerde biriktiği zaman bazı belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler genel itibari ile şu şekildedir:

  • Öksürük anında çıkan yoğun mukus
  • Ciğerlerden hırıltı gelmesi
  • Öksürük anında boğazda tahriş oluşması
  • Nefes almada zorluk
  • Göğüste ağrı

Bu belirtiler bazen diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Ancak genel itibari ile balgamın akciğerde birikmesi sonucunda yukarıda sıraladığımız belirtiler görülmektedir. Bu belirtileri kendinizde gördüğünüz zaman mutlaka bir doktora giderek muayene olmalısınız. Muayene sonrasında sorunun balgama ya da başka bir hastalığa bağlı olup olmadığı belirlenmektedir.

Balgam Söktürücü Evde Nasıl Hazırlanır?

Balgam faydalı olsa da kişiyi rahatsız etmektedir. Bu nedenle balgam söktürücü evde nasıl hazırlanır? Öğrenerek balgamın dışarıya atılmasını sağlayabilirsiniz. Yapışkan ve kalın bir sıvı olan balgamdan kurtulmak için evde doğal balgam söktürücü hazırlayabilirsiniz. Evde hazırlayabileceğiniz doğal balgam söktürücü şu şekildedir:

Elma Sirkesi: Doğal bir tıkanıklık giderici olarak kullanılan elma sirkesi ile balgam sorunundan kurtulabilirsiniz. Potasyum içeren elma sirkesi, aşırı balgam üretmeye neden olan enfeksiyonlara karşı savaşmaktadır. Bir miktar suyla seyrelteceğiniz elma sirkesini içmeniz önerilmektedir.

Nane Yağı: Tıkanıklığın giderilmesi için en çok kullanılan doğal yöntemlerden biridir. Nane yağının ana bileşenlerinden biri olan mentol, doğal bir balgam söktürücüdür. Bir kase sıcak su içerisine birkaç damla nane yağını ekleyin. Üzerinizi bir örtü ile örtün ve nane yağından çıkacak buharı soluyun. Bu işlemi günde 1 – 2 kere yapabilirsiniz.

Tuzlu Su: Grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olmaktadır. Bu rahatsızlıkların sebep olacağı balgama da fayda sağlamaktadır. Bir bardak su içerisine bir çay kaşığı tuz ekleyin. Suyun ılık olmasına özen gösterin. Bu karışım ile günde 3 kere gargara yapın.

Balgam Söktürücü En Etkili, En İyi İlaçlar Neler?
Balgam Söktürücü En Etkili, En İyi İlaçlar Neler?

Balgam Söktürücü En Etkili, En İyi İlaçlar Neler?

Evde doğal yöntemlerle balgam söktürücü hazırlamak istemeyen kişiler için balgam söktürücü en etkili ilaçlar neler konusuna değineceğiz. Balgam söktürücü etkili ilaçlar için öncelikle doktorunuzla görüşmeniz önerilmektedir. Burada belirtilen ilaç isimleri tamamen bilgi amaçlıdır. Bu ilaçlarla tedavi uygulanması tavsiyesi yapılmamaktadır. Doktora danışmadan herhangi bir balgam söktürücü kullanılmaması gerekmektedir.

Sekrol 30 mg Tablet

Balgam sorunu için doktorlar tarafından genelde Sekrol isimli ilaç önerilmektedir. 30 mg tablet şeklinde satılan bu ilaç, balgam salgısını sulandırarak balgamın daha kolay atılmasını sağlamaktadır. Bu ilaç sayesinde öksürükte de azalma olmaktadır.

Balgam Söktürücü Şuruplar Hangileri?

Balgam söktürücü ilaçlar konusunda söylediğimiz gibi, balgam söktürücü şuruplar da tamamen bilgi amacıyla söylenmektedir. Bu şurupları doktora danışmadan asla kullanmamalısınız.

Mucocure Şurup

Mucocure şurup en çok reçete edilen balgam söktürücü şuruptur.

Mucolator Pediatrik Şurup

Mucolator pediatrik şurup da bir diğer balgam söktürücüdür.

Muconex ve Mucobron Şurup

Muconex ve Mucobron isimli şuruplar da yine balgam sökmeye yardımcı olmaktadır. Bu şuruplar hastanın yaşına, kilosuna ve rahatsızlığına göre doktor tarafından reçete edilmektedir.

Balgam Söktürücü Bitki Çayı Tarifleri Neler?

Balgamdan kurtulmak için yalnızca balgam söktürücü ilaç ya da şurup kullanmak zorunda değilsiniz. Evde kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz balgam söktürücü bitki çayı ile balgam sorununa son verebilirsiniz. Balgam söktürücü bitki çayı için zencefil ve bala ihtiyacınız olacaktır. Bir bardak kaynamış su içerisine taze zencefili dilimleyin ve beş dakika kadar bekletin. Daha sonra süzeceğiniz çaya bir çay kaşığı doğal bal ekleyerek için. Öksürüğün azalmasını sağlayan zencefil, balgamın da atılmasını kolaylaştırmaktadır.

Balgam Söktürücü Hap Eczane

Balgam söktürücü hap eczane tarafından satılmaktadır. Bazı ilaçlar reçeteli satılırken, reçetesiz satılan ilaçlar da vardır. Ancak ilaçların doktor tarafından reçete edildikten sonra kullanılması önerilmektedir. Balgam sökmesi için şuruplar olduğu gibi haplar da bulunmaktadır. Balgam söktürücü haplar şu şekilde sıralanabilir:

  • Acetylcystein
  • Alles
  • Asist
  • Bromek
  • Bronolac
  • Cinetix

Balgam Söktürücü Bitkiler İbrahim Saraçoğlu

Balgam söktürücü olarak genelde doğal yöntemler tercih edilmektedir. Balgam söktürücü bitkiler İbrahim Saraçoğlu tarafından belirtilmektedir. Bu bitkiler ile evde doğal bir şekilde hazırlayacağınız tarifler ile balgam sorunundan ilaç kullanmadan kurtulabilirsiniz. Balgam sökmeye yardımcı olan doğal bitkiler şunlardır:

  • Zencefil
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Nane
  • Okaliptüs
  • Anason
  • Melekotu
  • Meyan kökü
  • Rezene

Balgam Söktürücü İlaçlar Öksürük Yapar Mı?

Öksürük tedavisi için önerilen ilaçlar, öksürük kesmeye yarayan ve balgam söktüren olarak iki gruba ayrılmaktadır. Balgam söktürücü ilaçlar öksürüğün artmasına neden olabilmektedir. Artan öksürük sayesinde balgamın boğazdan daha kolay atılması hedeflenmektedir. Bu nedenle korkmanıza hiç gerek yok.

Balgam Sökücü Doğal Yöntemler Neler?
Balgam Sökücü Doğal Yöntemler Neler?

Balgam Sökücü Doğal Yöntemler Neler?

Balgam sökmesini sağlayan ilaçlar ve şuruplardan sonra balgam sökücü doğal yöntemler neler? konusuna değinmek istiyoruz. Son dönemlerde artık hastalıkların tedavisinde doğal yöntemlere başvurulmaktadır. Balgam sorununda da doğal yöntemleri tercih eden kişi sayısı bir hayli fazladır. Balgam sökücü doğal yöntemler aşağıda sırası ile aktarılmıştır:

Balgam söktürücü ceviz kürü: Birçok faydası olan ceviz sayesinde balgam sorununa veda edebilirsiniz. Cevizin iç kabuğu yani perdesini bir fincan suda kaynatın. 2 – 3 dakika kadar kaynatın ve suyun rengi değişince ocağın altını kapatın. Bu sudan her gün bir bardak içebilirsiniz.

Balgam söktürücü çörek otu: Bir bardak suda bir çay kaşığı çörek otunu kaynatın ve için.

Balgam söktürücü turp bal kürü: Popüler yöntemlerden biridir. Siyah turpun kabuklarını soyun ve ortasını oyun. İçerisine bir yemek kaşığı kadar bal ekleyin. Turpun alt kısmından ufak bir delik açın ve bardağın içerisine turpu yerleştirerek balın yavaş bir şekilde akmasını sağlayın. Daha sonra akan balı tüketin.

Balgam söktürücü zencefil-bal kürü: Taze zencefili kaynatın ve hazırladığınız çayın içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek tüketin. Bu karışımı günde iki kere içebilirsiniz.

Balgam söktürücü elma sirkesi: Doğal ürünlerden biri olan elma sirkesini su ile seyrelterek içebilirsiniz.

Balgam söktürücü elma çayı: 1 elmanın çekirdeklerini çıkarın ve elmayı dilimleyin. 1 litre kaynamış olan su içerisine elmaları kabuklu şekilde ekleyin ve kaynatın. Bu çayı gün içerisinde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Balgam söktürücü hatmi çiçeği: Hatmi çiçeğinin balgam söktürücü özelliği vardır. Bir su bardağı kaynamış su veya süt içerisine bir tane hatmi çiçeğini atarak 5 dakika bekletin. Daha sonra içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek tüketin.

Balgam söktürücü ıhlamur: Kış aylarının vazgeçilmez çaylarından olan ıhlamur balgama da iyi gelmektedir. Ihlamuru kaynamış su içerisine ekleyin ve kaynatmadan demlenmesini bekleyin. Daha sonra içerisine bal ekleyerek günde 2 – 3 kez tüketebilirsiniz.

Balgam söktürücü bal limon: Yarım limon suyu içerisine 1 yemek kaşığı bal ekleyerek karıştırın. Bu şekilde limon ve balı tüketebileceğiniz gibi zencefil çayının içerisine ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Balgam söktürücü nane çayı: Boğazı yumuşatan nane çayı, balgamın daha kolay çıkmasına yardımcı olur. Nane çayının buharını solumanız önerilmektedir. Ayrıca direkt olarak nane çayını içebilirsiniz.

Balgam söktürücü tere otu: Birçok kişi tarafından bilinmeyen bir yöntemdir. Tere otunu kurutarak çayını yapabilirsiniz. Vücudu güçlendiren tere otu, balgamın da atılmasını sağlar. Kurutulan tere otunu bitki çayı demler gibi demleyerek içebilirsiniz.

Balgam söktürücü pekmez: Kan yapıcı özelliği ile bilinen pekmez, boğazı yumuşatarak balgamın atılmasını kolaylaştırır. Bir yemek kaşığı doğal tereyağını tavada eritin ve içerisine bir yemek kaşığı pekmez ekleyerek karıştırın. Bu karışımı pişirmeyin. Hazırladıktan sonra karışımdan bi tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.

Balgam söktürücü soğan kürü: Bir tencere içerisine bir su bardağı temiz su ekleyin. Daha çok kişi için yapacaksanız, bir soğan için bir su bardağı su eklemelisiniz. Kaynayan su içerisine soğanı dörde bölerek ekleyin. Daha sonra suyu ılıtın ve için.

Balgam söktürücü zencefil-bal kürü: Zencefili kaynayan su içerisine dilimleyin ve demlenmesini sağlayın. Demlenen zencefil çayı içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyin ve soğumadan için.

Balgam Söktürücü Bebeklerde Kullanılır Mı?

Ailelerin bebeklerine kullanacakları ilaçlar ve bitkisel içecekler konusunda dikkatli olması gerekmektedir. Bu nedenle balgam söktürücü bebeklerde kullanılır mı çok önemlidir. Her balgam söktürücü bebeklerde kullanılmaz. Özellikle 6 aydan küçük bebeklerde bitkisel balgam söktürücüler de asla kullanılmamalıdır. 6 aydan büyük bebeklerde ise pekmez tereyağı karışımı bir çay kaşığı olarak kullanılabilir. Ancak alerjik durumlar söz konusu olabileceği için bir yaşından önce doktor önerisi olmadan herhangi bir şey kullanılması önerilmemektedir.

Balgam Söktürücü İlaç Fiyatları Neler?

Balgam söktürücü ilaç fiyatları kullanılacak ilaca göre değişmektedir. Kesin olarak bir fiyattan söz etmek zordur. Doktorunuzun önerdiği ilacın fiyatını internetten ya da eczanelerden öğrenebilirsiniz. Bazı ilaçlar 10 TL olarak satılırken bazı ilaçların fiyatı 100 TL’yi bulmaktadır.

En iyi balgam söktürücü ilaç, şurup ve doğal bitki çayları